Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Joi 09 Iulie 2020 - 18992 vizitatori azi
Dormi linistit! Basescu vegeaza pentru tine!

Desi prins cu treburi casnice si profesionale, dau curs solicitarilor telefonice facute zilele astea de catre niste amici si mai mult pentru ca am promis decit pentru ca as avea o ponire launtrica oarecare, ma prezint pe la ora 20.00 (si ceva minute, conform unui vechi obicei de-al meu, deprins prin clasele primare) in fata prefecturii. In trasel meu trec si pe Pietonal. Terasale Pietonalului, sunt aproape pline de lume linistita si tihnita. O atmosfera cit se poate de imbucuratoare pentru patronii localurilor si pentru ingerii albi pedelisti. In fata prefecturii un pumn pestrit de oameni, cu comportament bizar. Un amic ma vede , vine si-mi stringe mina si-mi pune intrebarile de complezenta: Ce mai faci?.. Ce mai zici?...Dau ardeleneste din umeri si dupa ceva clipe raspund: "T-oi zice mai incolo…" Acum dupa citeva ceasuri, mi-am gasit vreme si dispozitie sa-i zic.

De o vreme-ncoace ma apasa o senzatie ce nu am mai avut-o decit atunci cind abia implinisem 16 ani. In acea vacanta de vara rusii invadasera Cehoslovacia, iar noi elevii de liceu am fost anuntati ca s-a scurtat vacanta si ca pe 5 septembrie (nu pe 15) trebuie sa ne prezentam la scoala. Nu dupa mult timp am primit niste uniforme de doc albastre si…cite o arma de razboi adevarata. Uniformele le-am dus acasa iar armele au fost pastrate intr-o magazie de la subsolul liceului. De acolo, odata la doua saptamini erau scaose si ni le incredintau ca sa invatam sa le folosim, sub indrumarea profesorului de istorie, tovarasul Sacarea, capitan de rezerva. Dupa ce predam armele, noi fiind tinerei, ne vedeam de ale noastre, ne bucuram, ne distram, mai beam si cite un vin, o bere sau o tarie, dansam, cintam, ne mai si indragosteam, dar senzatia ca suntem in pericol, noi si tara, ne stapinea. Calmarea spiritelor internationale, grijile bacalaureatului si a admiterii la facultate (incomparabil mai dificile decit acum), problemele sentimentale inerente virstei au facut sa se estompeze pina la disparitie acel sentiment specific de ingrijorare, dar ni-l reamintim la fiecare revedre aniversara de la terminarea liceului.

Acelasi sentiment l-am resimtit si in toamna-iarna-primavara 1989-1990.

Acum ma apasa aceeasi senzatie. Dar primesc un mesaj linistitor. Ioan Oltean mi se adreseaza mie personal prin intermediul presei scrise si on-line (intre timp "astia" mi-au suspendat telefonul asa ca Oltean  nu m-a mai putut contacta direct si personal) si imi spune: "Dragul meu, Dormi linistit! Basescu vegeaza pentru tine!".

Nu stiu de unde mi se pare cunoscuta aceasta expresie?!  Cred ca a folosit-o  in deceniul trecut cu mult succes un personaj cu nume meteorologic si care prin 2004 era foarte bun prieten cu Basescu.  Cica s-ar fi intilnit intr-o noapte pe la 3 intr-o parcare din Tincabesti si l-a ajutat sa ajuga presedinte. Se zice ca de atunci au ramas foarte buni prieteni  (sau nu?) , unul fiind momentan la inchisoare pentru un an iar celalat suspendat pentru citeva saptamini. Acum ma culc. Poate o sa dorm mai linistit.

 

Mihai Fuca-Tomescu

0 comentarii1995 vizualizări27 iulie 2012
rss 2.0
rss 2.0