Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 29 Martie 2024 - 14587
SCRISOARE DESCHISA CATRE CARAGIALE.

Stimate nene Iancule,

Ambetat de tristete si turmentat de scumpiri bezmetice, iti compun aceasta misiva trista si de adio, ca ce ma enerveaza cand vine vorba despre opera matale, este gogorita ca satira isi pastreaza actualitatea, ca personajele seamana leit cu cele din zilele noastre, poltroni, tembeli, pungasi, mahalagii, hahalere, bagabonti etc.

Sa avem rezon, coane Iancule, talica ai scris pentru copii, scenarii de desene animate. Esti marunt, neicusorule!

Ia hai, sa te cocosez cu niscaiva exemple.

Matale stii cat ar costa acum o masa la "Iunion"?

Si cata verzitura ii lipesti pe frunte manelistului minune, care tine acuma locul lui I.D. Ionesco? Si sa te vad eu daca ai corajul sa vii pe jos de la "Iunion" acasa, noaptea. Ca te dezbraca lotrii cu ranga. Heavy metal!

Daca ai vedea cine-i acusica in fruntea bucatelor, te-ai inchide la "Gambrinus" si nu te-ai trezi din betie decat sa te inchini.

Suntem o tara penala, mestere!

De la prezidentie la govern, toate mangafalele cu fonctii sunt in libertate conditionata. Nu stii cum si cat se fura. Racnesc gazetele de vuiesc Carpatii! Si toate oalele sparte le plateste poporul acesta de coate-goale, care nu mai viseaza castele in Spania. Viseaza capsuni.

S-au inmultit nesimtitii si prostii si vorba matale: "Cu prostia te poti lupta, dar ea intotdeauna invinge!"

Zicea Nae Ipingescu: "Sa nu mai manance nimeni din sudoarea, bunioara, unuia ca mine sau ca dumneata si sa saza numai poporul la masa, ca el e stapan". Mai mult de jumatate din popor e in mare mizerie si tot atata ar vrea sa-si lase tara. O sa zici ca le crapa obrazul alesilor? Ei, as!

Unde este Rica Venturiano cu "Angel radios"? E timpul cocotelor. Zita, Veta, Joitica, Didina sau Mita Baston au fost sfintele-sfintelor. Parasutele au acusica golaveraj la televizor. Sa vezi filme deochiate, nene Iancule! S-a uitat si Bubico al meu la o emisiune si de atunci nu mai latra. Guita!

Domnul Goe e ticsit de droguri si mamita vorbeste la telefon, la linia fierbinte. Conul Leonida si soata si-au depus pensia la pubela, de unde si mananca, Tipatescu este Nasul mafiei judetene, Dandanache face tocsouri de seara, jupan Dumitrache zis "Titirca Inima-rea" e primar si milostiveste cu parcuri moca toate rubedeniile.

Se face Capitala pana la matale la Ploiesti , numa' borduri si mijlocul ramane asa cu gropi, cu mahalale fara apa si canal, fara buleftrica.

Catavencu combate la gazeta contra marilor corupti, el fiind curat deoarece pana si banii lui au fost spalati. Ghita Pristanda e finantist acu', din negotul cu masini furate, alte fapte necurate ca si spagi nenumarate. Pana si frizerul Nae Girimea se minuneaza cata prostime s-a umplut de matreata si cati politicieni de valuta. O sotietate fara printipuri, morala si cinste.

Prezidentul vorbeste romanes, la televizor, cu fratii si surorile lui, la care s-a dat dezlegare sa beleasca Europa. Fericiti ca au un presedinte care ii intelege, fiind apropiat de ei ca narav si pofta de viata.

In tara, baietii destepti la matrapazlacuri au strans averi din care sa se indestuleze toate loazele lor, pana la doua mii pas'opt. Se fac mafioti unii pe ailalti si ma jur pe cursul valutar ca au dreptate toti. Daca nici ei nu s-or sti intre ei?.

Altminteri e "criza teribila, monser". Daca ai cunoaste Parlamentul de acum i-ai dedica "Napasta", promisiunilor guvernului, schita "1 aprilie", Justitiei"Lantul slabiciunilor", vietii noastre politice - "D-ale carnavalului", scrisoarea catre FMI si Consiliul Europei este "Scrisoarea pierduta", iar viitorul nostru poate fi asemuit cu "O noapte furtunoasa". Bravos natiune!

Egzista niste unii care zic ca suntem "Tara lui Caragiale". Ei, as! Moravurile de pe vremea matale erau. parfum.

Si atunci, eu cu cine votez? Aceasta-i intrebarea! Cica da-i, Doamne, romanului mintea de pe urma si pe urma el voteaza la fel.

Intr-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci cand ai zis ca romanul s-a invatat sa aiba din toate cate nimic.

In fruntea sotietatii s-au aburcat mitocanii si nu le poti bate obrazul, intrucat (tot matale ne-ai invatat) mitocanul se naste jignit. Incolo, frica ne e ca ne-am nascut in Romania si ca o sa murim in Becalia sau Basescia! 

Dar sa fim optimisti, ca daca nu murim o sa fie si mai rau!

 

 

 

 

(Autorul DAN MIHAESCU - este celebrul scriitor al schetch-urilor "periculoase" de pe vremea Teatrului Tanase din socialism - deci mereu pe faza!)

 

0 comentarii3584 vizualizări26 decembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0