Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 08 Iulie 2020 - 4348 vizitatori azi
Revenirea la o lege militara de pensii, l-ar costa mai ieftin pe Ponta

Renuntarea la principiu contributivitatii privind calcularea pensiilor militare, care atentie ! nici nu a functionat de la infiintarea armatei romane moderne pana in 2001, ar diminua bugetul pensiilor pentru militari, umflat de actuala lege. Mai mult ar face o ierarhizare corecta a pensiilor, dupa principiile militare. Astfel, nu vom mai intalni maistri militari cu pensii mai mari ca a generalilor sau ofiterii  care au condus unitati militare, cu pensii mai mici decat acei militari care au lucrat in economia nationala, combinate, agricultura, canal. Oprea si cu ai lui, in nemernicia sa, a lovit in toata ierarhia fostei armate. Comandantii si loctiitorii au fost afectati de formula de calcul din OuG 1/2011, pentru ca li s-au amputat procentele prevazute de legea pensiilor militare 164/ 2001 privind indemnizatiile de comanda. Este normal sa existe o ierarhizare si la pensia militara. Telul in armata este sa ajungi comandant s-a loctiitor. Nu toti ajung sa conmande, iar acestia care ajung, trebuie sa se diferentieze si pecuniar fata de ceilalti. Pentru ca altfel nu mai vorbim despre un organism militar, ci despre un CAP, unde guverneaza principiu care a primit mai mult.

      Principiul contributivitatii aplicat la calcularea pensiilor militare, ca si cum ei ar fi contribuit la un fond de pensii, a produs dezechilibre, atat in buget cat si in ierarhizarea pensiilor ce fusese stabilite pe principii militare. Unii militari au primit ordine sa asigure operativitatea unitatilor luptatoare. Altii au activat si in sectoare economice, primind stimulente pecuniare, care nu au influientat operativitatea unitatilor. A face o evaluare ulterioara a pensiilor, dupa veniturile  obtinute de militari in cariera lor, este imoral si  o mare eroare. De aceea OuG 1/ 2011, este imorala si are un caracter distructiv, prin introducerea in formula de calcul, a unui element si anume salariul mediu pe economia nationala, care nu a fost niciodata reper pentru stabilirea soldelor militare. Acestea au fost stabilite in functie de politica de inarmare a statului Roman. Daca in anii razboiului rece, soldele erau mai mari, iar dupa aceea au scazut prin anii de destindere, nu inseamna ca importanta functiei si gradului comandantului de pluton a fost alta. Aceasta ordonanta tocmai aceasta diferentiere face. Astfel un locotenent, comandant de pluton din anii 52, raportandu-i-se solda, la salariul mediu pe economie din acea vreme, obtine un punct de pensie 1,64, iar altul cu aceeasi fuctie si aceeasi vechime in anii 75, are punctul calculat la 1,08. Iata de unde pleaca diferentele aparute la recalcularea pensiilor militare, reflectate in buget, crestere care nu are nici-o logica. Daca locotenentul din anii 52 a mai lucrat si in economia nationala, de unde mai primea si stimulente, diferenta intre cei doi comandanti de plutoane devine si mai mare, ceea ce este aberant, atata timp cat vorbim despre un sistem militarizat. Ma intreb daca Oprea si ai lui au stiut vreodata, care este diferenta intre o solda si un salariu? Cei care au gandit legi speciale pentru militari, au avut in atentie tocmai importanta activitatilor desfasurate, asezate intr-o ierarhie militara. Ordonanta cu pricina, are un caracter distructiv tocmai pentru ca vine si darama aceasta ierarhie militara cladita de peste 150 de ani.

     Ponta are de rezolvat o problema foarte sensibila, pentru ca avem de aface in acest caz cu o introducere in formula de calcul, a unui element fals si anume, considerata contributie la un fond de pensii, care nu a existat niciodata. Calcularea unei pensii se face fara un suport juridic. Nimeni intr-o instanta de drept nu-ti poate face un asemenea calcul daca nu-i furnizezi dovada ca ai contribuit la un fond de pensii in mod real.

       Aloooo!!!! Guvernul, aveti o ordonanta care va papa banii nejustificat. O lege militara pentru pensionarii armatei, va face ordine in buget.

 

                                 Col.(r) Nour Constantin      

0 comentarii1792 vizualizări28 decembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0