Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 29 Martie 2024 - 14587
DE LA SUBLIM LA RIDICOL.

De la sublim la ridicol nu-i decat un pas. Din varful crestelor, de obicei, in cadere, ajungi tocmai in abisurile prapastiei. Asa e de cand lumea si liderii stiu ca muntii inalti au vai adanci. Mitul lui Sisif ne invata ca un munte poate fi urcat de cate ori vrei. Am vazut in aceasta toamna dinamica unei institutii de la sublim la ridicol.

Ca om care am slujit in uniforma statului, am o intelegere, o simpatie si un respect deosebit pentru politisti. Le inteleg rostul, specificul, greutatile, restrictiile si mai ales, ce-i asteapta, aici la frontiera UE, NATO si a spatiului SCHENGEN. Tratatul de la Lisabona defineste spatiul european ca spatiu al libertatii, justitiei si al pacii. A fi politist la marginea acestui spatiu, inseamna sa dai piept, primul, cu toate relele lumii. Politistul este un om special. El se expune in locul nostru si infrunta, zilnic, negativul societatii si la acest capat de lume, tot negativul lumii. Politistii nostri sunt prezenti in focarele de conflict ale lumii cu rolul de a face ca relele lumii sa fie tinute la distanta de noi. O meserie nobila si de vocatie de sacrificiu. Institutia politiei este un stalp  pe care se sprijina edificiul national. I-am vazut umiliti prin felul in care au fost tratati de seful statului atunci cand, cu demnitate si-au aparat, prin mijloace constitutionale, drepturile. Societatea intreaga le-a fost alaturi. Au castigat un capital de simpatie pe care greu il detine o astfel de institutie. I-am vazut in Piata Victoriei, cand au sustinut motiunea. Au fost primiti cu aplauzele intregii piete. Mi-a placut foarte mult acest onor pe care societatea civila l-a acordat acestei institutii. Intr-o societate anormala, acest gest parea o picatura de normalitate si speranta. Evenimentele de la PIATRA -NEAMT au aratat o alta fata a acestei institutii. Un comandant care plange in fata subordonatilor implorand ajutor. Un comandant care invoca onoarea si pe  care nu o mai gasea in institutia pe care o reprezenta, ci undeva, intr-un liceu. Am vazut un  comandant  pentru care limba romana nu era suficienta pentru a-si arata competenta si a-si apara demnitatea. A dat fuga mare la adapostul limbii engleze. Oare ce ar zice in fata acestui spectacol, poetul necuvintelor, care afirma cu mandrie ca "limba romana este patria mea" ? Oare ce ar zice poetul Mateevici, autorul celebrei poezii "Limba noastra" ? Oare asa te-a invatat pe tine, Liceul Negruzzi ? De ce dezertezi din patria lui Nichita Stanescu si a ta si cauti adapost la alta mama ? Onoarea ta a ramas in patria ta, in limba romana, nu o mai cauta in alta limba, domnule comandant ! Marturisesc ca nu am vazut un astfel de comportament jalnic nici la cel mai ticalos soldat. A plange este oare meseria ta ? Mai grav mi s-a parut ca in sala in fata caruia comandantul plangea, nu s-a gasit un om cu mintea limpede si sa puna lucrurile in ordine.

Aplauzele salii mi s-au parut ridicole. Domnule comandant, oare Liceul Negruzzi nu te-a invatat ca esti urmasul lui Dan, capitan de plai ? Tu esti urmasul maresalului Antonescu, domnule comandant ? In tine nu mai curge nici o picatura din sangele lui Stefan cel Mare ? Un comandant plangacios, cu o figura de amant parasit, asta este imaginea politistului pe care o promovezi tu la marginea spatiului Schengen ? Du-te domnule la o manastire de maici, ca acolo este locul tau ! Am vazut o caricatura de comandant de politie. Chiar in momentul in care, la UE se discuta despre posibilitatea noastra de a accede la spatiul Schengen, noi am aratat o figura jalnica, de  neputinta si labilitate psihica.

La frontiera UE si NATO, politia romana, in loc sa fie pe picior de razboi, a fost surprinsa pe… un picior de plai, gresit.

Asa se intampla cand institutiile statului sunt, de nepermis,. penetrate politic, seful statului bate hora cu Mondialu, anunta, public, ca renunta la serviciile politiei, iar Hayssam fuge din tara, printre miei. Oamenii politici si chestorii de politie au restante la examenul de control, subiectiv si obiectiv, al institutiilor apolitice. Asa se intampla cand bati cartile, in loc sa le citesti. Politia trece printr-o perioada grea, dar sa avem incredere in capacitatea ei de a se echilibra. Am scris greu aceste cuvinte, dar fara pic de rautate, ci doar cu gandul de a transmite un semnal din interior. Noi trebuie sa ne punem ordine in lucruri si nu altii.

 

Colonel (r) Gaftone Ioan

 

 

 

foto cu Aurelian Vasea Soric -Neamt.

1 comentariu3024 vizualizări18 noiembrie 2010




[ Închide secţiunea de comentarii ]

anton
24 Noiembrie 2010 - 15:39

Gurile rele spun ca daca mai ramaneati pe la Vatra Dornei, puteati sa va molipsiti si dumneavoastra ca sef.Valuta, dolari, bleeped suna??????????

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0