Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Despre Crime si Bucatarie la Tirgul International de Carte Gaudeamus.

Incepusem sa cred ca lumea nu mai este interesata de cartea scrisa.  Aflindu-ma saptamina trecuta prin Bucuresti mi-am prelungit sederea pentru  a vizita Targul International de Carte Gaudeamus (Bucuresti, 18 noiembrie... 22 noiembrie ), unde am fost surprins de abundenta de titluri noi, edituri diverse si vizitatori. Personalitati ale culturii romanesti se intreceau in a-si lansa propriile volume sau a elogia pe cele ale simpaticilor lor. Am zabovit multe ore printre sutele (chiar asa) de standuri de carti, gindindu-ma la vremurile din urma cu doua- trei decenii, cind a intra in posesia unei carti bune (fie ea si Carte de bucate) era o adevarata aventura. Conform unor aprecieri, tirgul a fost vizitat de peste 100 000 de persoane, cifra foarte plauzibila pentru mine, care am participat la imbulzeala din pavilionul central al Romexpo.

            La finalul Tirgului  ziarul "Adevarul" a decis sa publice  topurile pe care le-a considerat ca fiind exacte. Conform acestuia cinci autori romani si patru straini semneaza titlurile din Top 10 al celor mai vandute volume la targul de carte incheiat, luni, la Pavilionul Central al Complexului Romexpo din Bucuresti. Grigore Cartianu, principesa Margareta, Aurora Liiceanu, Daniela Zeca-Buzura si Ion Cristoiu sunt cei mai cumparati scriitori autohtoni.

            Daca apetitul general spre senzational explica succesul cartii "Crimele Revolutiei" de Grigore Cartianu care propune un raspuns la dureroasa intrebare "Cine-a tras in noi dupa 22?", insolita propunere a Principesei Margareta cu a sa "Carte regala de bucate" a atras atentia nu numai gospodinelor sau  managerilor restaurantelor de lux ci a intregului public prin mesajul care-l transmite aceasta carte, care este mult mai mult decit o colectie de retete culinare.

Cu ocazia lansarii acestui volum Principesa Margareta a Romaniei a declarat:

"Titlul cartii nu contine nici o metafora si nici o ironie. Sunt fericita ca va pot oferi o carte de bucate, regala la modul propriu. Stim cu totii cat de importanta a fost si ramane, in ritualul si actiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea.

De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atata traditie, frumos, calitate si experienta in com portamentul public, incat astazi impartasirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai pretios si mai frumos este reflexul mandru al oricarei gazde, purtatoare de coroana regala sau nu. Dar, atunci cand ospitalitatea imbraca vesmintele simbolice ale unei intregi natiuni, istorii, culturi sau traditii, ea are un inteles si o insemnatate in plus.


.....................................................................................

Cartea este un fel diferit de a cunoaste Familiile Regale ale lumii. Sunt mandra de acest lucru. Si sunt sigura ca societatea romaneasca va avea de castigat din acest travaliu.

Sper ca volumul sa le placa, sa-i amuze, sa-i intereseze, sa-i informeze pe oameni, sa fie o referinta pentru ei."

Mihai Fuca-Tomescu

?

0 comentarii2968 vizualizări27 noiembrie 2010




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0