Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Marti 29 Septembrie 2020 - 6232 vizitatori azi
TEHNICA DE ULTIMA GENERATIE IN EFECTUAREA PORTRETULUI-ROBOT, LA I.P.J. B-N.

La inceputul lunii septembrie, un tehnician criminalist din cadrul I.P.J. Bistrita-Nasaud a participat la un training in domeniul realizarii portretului-robot, sustinut de un artist forensic din Statele Unite ale Americii, desfasurat in premiera in Europa. 

  Cursul a fost initiat si manageriat de Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul National de Criminalistica, in baza unui proiect european ISEC. Programul de training se subscrie proiectului european prin care Institutul National de Criminalistica urmareste aplicarea standardelor internationale de calitate in activitatea criminalistica.

Lectorii cursului de arta criminalistica au fost Lois Gibson, artist criminalist in cadrul Politiei Houston - Texas, Statele Unite ale Americii si inspectorul de politie Florin Lazau, artist criminalist in cadrul Serviciului Criminalistic - Inspectoratul de Politie Judetean Bihor.  

 Fiecare cursant a primit cate un laptop si o tableta grafica echipate cu software de editare, pe care au studiat tehnica de intocmire a portretului robot dupa descriere. Tehnica, de ultima generatie, va ajuta la prinderea infractorilor, pe baza descrierii facute de martori. De asemenea, politistii criminalisti vor putea edita si imbunatati imagini preluate de pe camere de supraveghere sau fotografii neclare.

La finalul cursului, care a avut loc in Oradea,  politistul a primit si o diploma din partea organizatorilor, urmand a pune in aplicare cunostintele acumulate in sprijinul bistritenilor.

  

Politistul a declarat ca participarea la acest training, desfasurat in premiera in Europa, a reprezentat un privilegiu si o experienta profesionala deosebita.  

 

*** Lois Gibson este recunoscuta ca fiind cel mai bun artist criminalist din lume si a ajuns in Cartea Recordurilor datorita portretelor-robot realizate, care au dus la prinderea a peste 1.200 de infractori. 

 

 

0 comentarii1897 vizualizări18 septembrie 2013




rss 2.0
rss 2.0