Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Miercuri 26 Februarie 2020 - 1630 vizitatori azi
PREVENIREA INFRACTIUNILOR DE SCHIMB ILEGAL DE VALUTA SI CAMATARIE, IN ATENTIA POLITISTILOR BISTRITENI.

In cadrul campaniei judetene "Sarbatori de iarna in siguranta", demersul informativ al politistilor vizeaza in aceasta zi prevenirea infractiunilor de schimb ilegal de valuta si camatarie. Cetatenii judetului Bistrita-Nasaud sunt solicitati sa sustina, actionand in consecinta, necesitatea adoptarii unei conduite europene in ceea ce priveste schimbul valutar.

 Activitatea de schimb valutar  este o activitate comerciala in stransa legatura cu piata financiar bancara, motiv pentru care legislatia prevede desfasurarea acestei activitati doar de persoane juridice autorizate in acest sens. Necesitatea reglementarii juridice tine atat de protectia cetatenilor impotriva expunerii la riscuri inutile (valuta falsa, inselaciuni, abuzuri verbale si fizice, dificultatea probarii schimbului de valuta in conditiile contestarii tranzactiei, sanctiuni contraventionale etc.), cat si pentru evitarea ascunderii provenientei ilicite a unor sume de bani.

 Fenomenul schimbului ilegal de valuta nu s-a diminuat in ultima perioada de timp, activitatile ilegale desfasurate de persoanele fizice vizate provocand nemultumire agentilor economici carora li se face concurenta neloiala, dar si cetatenilor municipiului care sunt deranjati de prezenta si activitatile ilegale ale "valutistilor".

 

POLITIA VA RECOMANDA:

  • aveti grija de banii dumneavoastra !
  • faceti tranzactii cu valuta numai in unitatile autorizate (banci, case de schimb valutar, receptii de hotel);
  • nu apelati la "valutisti", acestia actioneaza fara autorizatie, incalcand legea bancara.

 

     Ce riscati dumneavoastra?:

  • sa fiti inselati;
  • sa primiti bani falsi;
  • sa nu primiti echivalentul sumei tranzactionate;
  • incalcand legea, sa suportati consecintele (sanctionarea contraventionala si confiscarea intregii sume in valuta si lei).

 

 

 

.


In perioada minivacantei de Craciun, peste 180 de politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud vor actiona, zilnic, in vederea asigurarii unui climat de ordine si siguranta publica si pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale de orice natura.

 Politistii din cadrul Structurilor de Ordine Publica, Politie Rutiera, Arme, Explozivi si Substante Periculoase, Investigare a Criminalitatii Economice, Actiuni Speciale si Investigatii Criminale, impreuna cu politistii din cadrul serviciilor de conducere si coordonare a misiunilor, vor actiona zilnic in perioada 24-28 decembrie 2014 si vor fi alaturi de cetateni in vederea asigurarii unui climat de ordine si siguranta publica si pentru apararea patrimoniului public si privat in localitatile urbane si rurale din judetul Bistrita-Nasaud.

Astfel, politistii rutieri vor fi prezenti pe principalele artere de circulatie, in punctele cu risc crescut de producere a accidentelor, la orele cu trafic intens si pe traseele de acces catre zonele turistice, in situatiile in care traficul rutier este ingreunat de caderi masive de zapada sau de alte fenomene meteorologice specifice sezonului rece, in scopul asigurarii fluentei traficului rutier si prevenirii producerii de accidente sau blocaje. In mod sistematic, vor fi desfasurate actiuni punctuale, in vederea controlului in trafic a starii tehnice a vehiculelor si a dotarii acestora pentru sezonul rece, pentru combaterea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub influenta alcoolului si pentru verificarea pregatirii administratorilor drumurilor cu mijloace tehnice si materiale specifice de interventie.

Totodata, se vor realiza dispozitive de siguranta publica flexibile in zonele turistice, a lacasurilor de cult si a celor unde se concentreaza un numar mare de persoane, pentru sporirea sigurantei si protectiei acestora, iar impreuna cu politistii de investigatii criminale se va actiona in zona discotecilor, barurilor sau a cluburilor, in vederea prevenirii si aplanarii starilor conflictuale, descurajarii elementelor infractionale, combaterii cersetoriei, consumului de droguri, prostitutiei si proxenetismului.

De asemenea, politistii de ordine publica vor pune accent pe misiunile de patrulare in zonele aglomerate si locurile de comercializare a produselor specifice sarbatorilor de iarna, vor supraveghea atent locurile unde se organizeaza focuri de artificii, in vederea respectarii conditiilor prevazute de lege, si vor desfasura actiuni pentru prevenirea si combaterea infractiunilor la regimul silvic, cu precadere a furturilor de material lemnos si a pomilor de Craciun, in scopul comercializarii acestora in perioada sarbatorilor de iarna.

In aceasta perioada, politistii din cadrul Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase vor intensifica verificarile cu privire la modul de respectare a prevederilor legale privind importul, depozitarea, comercializarea si utilizarea articolelor pirotehnice, vor organiza actiuni in scopul protejarii faunei si conservarii biodiversitatii naturale si vor desfasura activitati pentru prevenirea si combaterea faptelor care aduc atingere regimului armelor si munitiilor.

          Structura de Investigare a Criminalitatii Economice va intensifica activitatile specifice in vederea combaterii infractiunilor silvice, fiind vizate taierile si comercializarile ilegale a pomilor de Craciun, si pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in domeniul comertului cu marfuri alimentare, legume-fructe, alcool, bauturi alcoolice si tigari, precum si obiecte ornamentale pentru sarbatorile de iarna.

 

 .

 

35 DE PERCHEZITII  EFECTUATE LA PERSOANE BANUITE DE CONSTITUIRE A UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT SI CONTRABANDA CU TIGARI

          Tigarete, alcool etilic si articole pirotehnice, interzise la detinere si comercializare, depistate in urma perchezitiilor efectuate pe raza judetelor Bistrita-Nasaud si Cluj.

 In urma celor 35 de perchezitii efectuate in judetele Bistrita-Nasaud si Cluj, la persoane banuite de constituire a unui grup infractional organizat si contrabanda cu tigari, au fost depistate si ridicate 94.660 de tigarete, 152 de litri de alcool etilic si 8.980 de articole pirotehnice, interzise la detinere si comercializare.

 In urma extinderii cercetarilor in cauza, politistii Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea de catre un barbat, in varsta de 50 de ani, din localitatea Tarlisua, a infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

 In baza mandatelor de aducere, 13 persoane, respectiv 10 barbati si 3 femei, cu varste cuprinse intre 21 de ani si 67 de ani, toate din judetul Bistrita-Nasaud, au fost conduse la sediul I.P.J. Bistrita-Nasaud pentru audieri, fata de acestea fiind dispusa masura retinerii pentru 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda cu tigari, detinerea fara drept de articole pirotehnice si detinerea fara drept de produse accizabile netimbrate.

Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. si al Directiei de Informatii si Protectie Interna.

Actiunea s-a desfasurat cu sprijinul politistilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita Nasaud si al ofiterilor din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

 

 

 

 

 

 

0 comentarii4193 vizualizări23 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0