Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
GRUPAREA SPECIALIZATA IN METODA ACCIDENTUL, DESTRUCTURATA. SAPTAMANA PREVENIRII CRIMINALITATII.

Victimizarea minorilor, delincventa juvenila, protejarea persoanei si a patrimoniului, prevenirea criminalitatii organizate si siguranta rutiera au fost temele abordate pe parcursul celor cinci zile de desfasurare a campaniei.

 In fiecare zi a Saptamanii prevenirii criminalitatii, desfasurata in perioada 28 septembrie- 2 octombrie a.c., politistii bistriteni au organizat intalniri cu grupuri tinta, actiuni stradale cu voluntarii, activitati demonstrative, lansari de proiecte educative, precum si emisiuni sau transmisiuni in direct, menite sa sensibilizeze cetatenii cu privire la importanta prevenirii criminalitatii si a adoptarii unor masuri de autoprotectie.

 

***

A zecea editie a campaniei "Saptamana prevenirii criminalitatii" a debutat in scolile din mediul rural, la aceasta lansare participand si conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud.

Peste doua sute de elevi s-au bucurat de prezenta politiei la Grupul Scolar din Lechinta, in prima zi a campaniei preventive. In vederea prevenirii delincventei juvenile si a victimizarii minorilor politia a lansat proiectul "AVATAR NON-VIOLENTA", in parteneriat cu reprezentanti ai unor institutii si ONG-uri precum sociolog Mirela Parker - Directia de Sanatate Publica si dr. Corina Ernst - Asociatia Ascendent.

 

***

In cea de-a doua zi a campaniei, dedicata prevenirii delincventei juvenile, politia bistriteana a desfasurat o serie de activitati cu scopul de a prezenta copiilor si tinerilor, care studiaza in cadrul unitatilor de invatamant din judetul Bistrita-Nasaud, modalitati de a se exprima si de a-si petrece timpul liber in mod pozitiv, prin implicarea acestora in activitati sportive, cultural-artistice, civice etc.         

Ziua prevenirii delincventei juvenile a fost marcata in municipiul Bistrita in cadrul Liceului Tehnologic Sanitar, de altfel un partener al acestei campanii, acolo unde a fost lansat cu succes proiectul "Avatar non-violenta", proiect care vizeaza reducerea violentei in scoli si, implicit, a numarului de elevi delincventi.

 

***

Miercuri, 30  septembrie a.c., politistii bistriteni si-au indreptat atentia asupra prevenirii infractiunilor contra patrimoniului, in special a furturilor din locuinte, societati comerciale si din auto, precum si a inselaciunilor prin asa-zisa metoda a accidentului.

Pe parcursul acestei zile au fost distribuite principalelor firme de paza si protectie sau comerciantilor de sisteme de paza pentru locuinte din judetul Bistrita-Nasaud materiale preventive pentru ca acestea sa fie diseminate clientilor.

Au fost avute in vedere si zonele cu aglomerari mari de locuinte in constructie, case de vacanta si zone de risc, proprietarilor acestor imobile fiindu-le distribuite materiale preventive cu privire la diferite moduri de inselaciune.

 

 

 

***

La data de 1 octombrie a.c., in ziua dedicata prevenirii criminalitatii organizate, 48 de elevi care studiaza in liceele din judetul Bistrita-Nasaud au efectuat o vizita la Penitenciarul din Bistrita. Tinerii au avut ocazia sa discute cu persoane incarcerate despre experientele traite de acestea si consecintele alegerilor gresite facute in viata.

Insotiti de ofiterul de prevenire si reprezentanti ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, liceenii au luat parte la o activitate de prevenire si informare, discutand cu persoanele private de libertate, condamnate pentru infractiuni circumscrise traficului de droguri si traficului de persoane.

 

***

Ultima tema abordata pe parcursul acestei saptamani a fost cea a prevenirii  accidentelor rutiere, in cadrul careia s-a desfasurat campania de informare a populatiei privind circulatia corecta, in special a pietonilor si a biciclistilor. In acest sens, au fost inmanati zeci de fluturasi cu recomandari pe linie rutiera.

Ziua sigurantei rutiere a debutat in judetul Bistrita-Nasaud prin sustinerea patrulelor de circulatie in actiunea acestora de dirijare a circulatiei elevilor la afluirea si defluirea de la scoala.

Politistii s-au deplasat si in zona principalelor unitati de invatamant din judetul nostru, unde au organizat puncte de informare si s-au intalnit cu elevii bistriteni, cei mici avand ocazia sa admire motocicleta si autospecialele aflate in dotarea politiei rutiere.

Le multumim tuturor celor care au fost alaturi de politia bistriteana in Saptamana prevenirii criminalitatii!

 

.

 

 

GRUPARE INFRACTIONALA SPECIALIZATA IN INSELACIUNI PRIN METODA ACCIDENTUL, DESTRUCTURATA.  Politistii din Bistrita Nasaud au efectuat cinci perchezitii la locuinte din doua  judete si intr-un penitenciar, pentru destructurarea unei grupari infractionale specializate in inselaciuni prin metoda accidentul. O persoana a fost retinuta.

 La data de 2 octombrie a.c., politistii Biroului de Investigatii Criminale din cadrul I.P.J. Bistrita Nasaud au efectuat cinci perchezitii, in patru locuinte din judetele Vaslui si Prahova, precum si intr-o camera din Penitenciarul Iasi, la persoane banuite de inselaciune.

 In urma perchezitiilor efectuate au fost ridicate telefoane mobile si cartele telefonice.

 Un tanar, in varsta de 25 de ani, incarcerat in Penitenciarul Iasi, este banuit ca, in perioada 07-16 septembrie a.c., ar fi indus in eroare patru femei, din judetele Bistrita-Nasaud, Vaslui si Suceava, prezentandu-se ca fiind medic.

 Acesta le-ar fi comunicat persoanelor vatamate faptul ca un membru al familiei ar avea nevoie de o interventie chirurgicala, intrucat ar fi fost implicat intr-un accident de circulatie, sens in care le-ar fi solicitat acestora sume de bani si bijuterii.

   Din cercetarile efectuate s-a stabilit faptul ca tanarul, de 25 de ani, ar fi coordonat telefonic trei tineri, cu varste cuprinse intre 19 ani si 28 de ani, din judetul Vaslui, aflati in stare de arest in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva Bistrita Nasaud din data de 17 septembrie a.c., care ar fi intrat in contact cu persoanele vatamate, ridicand de la acestea sumele de bani solicitate.

 Fata de tanarul, de 25 de ani, a fost luata masura retinerii pentru 24 de ore, urmand a fi prezentat Parchetului de pe langa Judecatoria Bistrita cu propunere de arestare preventiva, alte patru persoane fiind cercetate in stare de libertate.

 In urma cercetarilor s-a reusit identificarea tuturor persoanelor implicate in savarsirea infractiunilor de inselaciune si documentarea intregii activitati infractionale a acestora.

 Activitatile s-au desfasurat cu sprijinul reprezentantilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la perchezitia din Iasi participand si lucratori ai Penitenciarului.

 Actiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R..

0 comentarii2653 vizualizări03 octombrie 2015




rss 2.0
rss 2.0