Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 27 Februarie 2020 - 9850 vizitatori azi
POLITIA BISTRITEANA LA DATORIE, PENTRU SIGURANTA TRAFICULUI RUTIER.

Pentru a preintampina producerea unor evenimente grave, politistii rutieri au actionat in teren, pe principalele sectoare de drum national si judetean, depistand si sanctionand peste 90 de conducatori auto care au incalcat regimul legal de viteza.

 La inceput de vacanta, activitatile de fluidizare si supraveghere a traficului au fost intensificate. In perioada 19-20 decembrie a.c., 49 de politisti, dintre care 16 de la rutiera, au actionat zilnic, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, pentru siguranta traficului rutier si salvarea de vieti omenesti.

 Politistii au monitorizat traficul rutier si i-au sanctionat pe cei care au incalcat regulile de circulatie, in special pe cele care stabilesc regimul legal de viteza. Astfel, au fost aplicate, la nivel judetean, 92 de sanctiuni contraventionale conducatorilor auto care au depasit viteza regulamentara. De asemenea, politistii au retinut un permis de conducere, pentru depasirea vitezei regulamentare cu mai mult de 50 de km/h.

 

Cu titlu exemplificativ:

 La data de 19 decembrie a.c., politistii au depistat o tanara, in varsta de 18 ani, din Caianu Mic, care a efectuat o depasire neregulamentara in timp ce conducea un autoturism pe DN 17, pe raza localitatii Coldau. Totodata, conducatoarea auto a fost inregistrata de aparatul radar conducand cu viteza de 148 km/h.

 Aceasta a fost sanctionata contraventional, cu amenda de 1.365 de lei, iar ca masura complementara politistii i-au retinut permisul de conducere, in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile.

 Politia Romana va reaminteste ca VITEZA cauzeaza si agraveaza accidentele de circulatie. Le cauzeaza pentru ca reduce posibilitatea de manevrare la timp a autoturismului si le agraveaza intrucat socul e mai puternic, iar consecintele dramatice.

Viteza scade vizibilitatea, reducand campul vizual al soferului la zona centrala a drumului.

Nu uitati! Cu cat viteza este mai mare, socul produs de accident este mai mare, iar consecintele mai grave. Viteza induce stres intrucat il obliga pe sofer sa recepteze un volum mai mare de informatii intr-un timp mai scurt si ii scade vigilenta.

 

*** 

Totodata, Politia Romana actioneaza permanent pentru cresterea gradului de siguranta rutiera pe drumurile publice si fluidizarea traficului, siguranta pietonilor constituind una dintre prioritatile politistilor.

In acest sens, la data de 20 decembrie a.c., in judetul Bistrita-Nasaud au fost intensificate masurile pentru cresterea gradului de siguranta rutiera si pentru fluidizarea circulatiei pe drumurile publice, avand in vedere valorile de trafic ridicate din perioada sarbatorilor de iarna.

In acest sens, au fost suplimentate efectivele care actioneaza pentru prevenirea si combaterea nerespectarii normelor privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat sa se diminueze numarul accidentelor rutiere si consecintele acestora.

Politistii rutieri au desfasurat actiuni in trafic pentru prevenirea evenimentelor rutiere in care sunt implicati pietonii. Activitatile i-au avut in vedere, atat pe conducatorii auto care nu acorda prioritate de trecere pietonilor angajati in traversare regulamentara, cat si pe pietonii care nu respecta normele rutiere.

Astfel, au fost constatate 15 abateri privind nerespectarea normelor legale de catre pietoni, respectiv neacordarea prioritatii acestora de catre conducatorii auto.

 

.

 

PREVENIREA INFRACTIUNILOR COMISE CU VIOLENTA IN CADRUL CAMPANIEI "SARBATORI DE IARNA IN SIGURANTA"

     Prevenirea infractiunilor comise cu violenta este unul dintre obiectivele campaniei judetene "Sarbatori de iarna in siguranta", urmarindu-se promovarea unor actiuni preventive de informare si sensibilizare a comunitatii locale in vederea adoptarii unor masuri optime de autoprotejare pentru a nu deveni potentiale victime sau autorii unor astfel de fapte.

 Luni, 21 decembrie a.c., politistii Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud desfasoara pe raza judetului actiuni stradale, vizandu-se zonele si mediile predispuse comiterii de fapte cu violenta precum: piete, parcarile unor supermarketuri, parcuri, strazi aglomerate, locuinte izolate, unde vor distribui materiale informativ-preventive, pentru ca cetatenii sa afle cum sa se protejeze de aceste fapte, pentru a avea parte de sarbatori placute si linistite.

 Totodata, se vor realiza intalniri cu categoria de populatie vulnerabila, expusa riscului de victimizare, respectiv: copii, tineri si varstnici, care locuiesc singuri sau in locuri izolate, persoane care detin la domiciliu sau transporta valori, taximetristi, factori postali, urmarindu-se cu precadere, diminuarea fenomenului infractional si contraventional specific acestei perioade, prin prezentarea unor recomadari specifice in vederea evitarii victimizarii.

Dat fiind faptul ca acest gen de infractiuni sunt favorizate atat de neglijenta cetatenilor care isi afiseaza la vedere lucrurile de valoare, cat si de consumul excesiv de alcool, pentru ca petrecerea sarbatorilor de iarna sa fie linistita si fericita, politia bistriteana va recomanda sa aveti in vedere un minim de masuri de autoprotectie pentru prevenirea faptelor comise cu violenta:     

 • Evitati disputele verbale si implicarea in conflicte;
 • Nu incurajati violenta si nu proferati injurii. Acestea sunt cauze care duc la declansarea unor conflicte care pot degenera in violente;
 • Evitati, pe cat posibil, compania persoanelor cunoscute ca fiind alcoolice;
 • Nu dati curs provocarilor unor persoane aflate in stare de ebrietate care va abordeaza pe strada, intrucat acestea sunt deseori violente;
 • Chiar daca ati fost lezati, ati suferit o paguba materiala sau morala de pe urma unei infractiuni sau contraventii, nu alegeti calea razbunarii personale, ci apelati la institutiile competente;
 • Nu adoptati o atitudine de atac, nu incurajati si, mai ales, nu participati la manifestari agresive stradale: batai, insulte sau alte tipuri de agresiuni;
 • Daca sunteti martorii unor manifestari agresive, anuntati imediat Politia!
 • Daca sunteti victime in asemenea imprejurari si ati suferit vatamari corporale, legea va sustine si, ca atare, este necesar sa depuneti imediat o plangere la politie in vederea identificarii, prinderii si pedepsirii agresorilor;
 • Lasati aprinse in permanenta luminile de la intrarea in imobil si din fata liftului, dupa lasarea intunericului;
 • Nu permiteti accesul persoanelor straine in locuinta dumneavoastra;
 • Evitati deplasarile nocturne pe trasee situate in zone izolate, putin circulate sau neiluminate precum: campuri, parcuri, santiere, terenuri virane;
 • Nu afisati ostentativ bijuterii sau alte obiecte de valoare;
 • Cand va deplasati la/ de la banca ori alte institutii si aveti asupra dumneavoastra mari sume de bani, faceti tot posibilul sa fiti insotiti de o persoana de incredere.
 • Manifestati vigilenta si spirit civic in cazul in care ati luat la cunostinta despre savarsirea unor astfel de fapte, prin alertarea politiei la numarul de urgenta 112.
0 comentarii2240 vizualizări21 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0