Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Sambata 26 Septembrie 2020 - 19446 vizitatori azi
NOI REGLEMENTARI LEGISLATIVE LA REGIMUL ARMELOR SI MUNITIILOR.

La data de 15 ianuarie 2016, au intrat in vigoare modificarile legislative la regimul armelor si munitiilor. Noile reglementari urmaresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocratiei si sporirea protectiei integritatii corporale a persoanelor.

 La data de 15 decembrie 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 929, Legea nr. 319/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor. Actul normativ a inceput sa produca efecte juridice la o luna de la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv de la data de 15 ianuarie 2016.

 Noile reglementari urmaresc simplificarea procedurilor administrative si reducerea birocratiei, concomitent cu sporirea protectiei ordinii publice, a sigurantei nationale si protejarea vietii si integritatii corporale a persoanelor.

 De asemenea, actul normativ reglementeaza unele segmente importante in relatia angajat-angajator in legatura cu instructorii in poligonul de tragere. Sunt acordate competente societatilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate in subordonarea sau coordonarea companiilor nationale, constituite in baza unor acte normative pentru efectuarea operatiunilor cu arme.

 Legea prezinta mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la:

 Stabilirea cantitatii maxime de munitie pe care titularii dreptului de detinere, respectiv de port si folosire a armelor letale o pot detine;

 Colectionarii de arme letale sau neletale, cu destinatia colectie, pot detine aceste arme fara munitia aferenta;

 Conform noilor reglementari, au fost implementate atat procedura informarii persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilitatii permisului de arma, cat si procedura prelungirii valabilitatii permisului de arma, procedura dezactivarii armelor si procedura de trimitere la examinarea psihologica si/sau medicala a detinatorilor de arme, cu privire la care se constata faptul ca exista indicii comportamentale temeinice ce reclama necesitatea examinarii de specialitate.

 A fost instituita obligatia unitatilor medicale si psihologice de a tine evidenta si de a comunica in termen de 5 zile Inspectoratului General al Politiei Romane rezultatul examinarilor in urma carora au fost emise recomandari de reexaminare sau avize de inaptitudine.

 In cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementata perioada si conditiile in care persoanele fizice avand calitatea de instructor in poligonul de tragere pot desfasura legal aceasta activitate.

 Noua reglementare face referire la procedura acordarii certificatelor de dezactivare, precum si a certificatelor de transformare a armelor de foc in arme de recuzita.

 A fost reglemementata si procedura avizarii personalului abilitat sa poarte arme de serviciu.

 Pe linia armelor folosite la vanatoare, noile reglementari legislative fac referire expresa la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vanatoare.

 

 

0 comentarii1750 vizualizări20 ianuarie 2016




rss 2.0
rss 2.0