Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Luni 10 August 2020 - 17836 vizitatori azi
INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN BN A FOST DOTAT CU TEHNICA DE ULTIMA GENERATIE.

Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita Nasaud a fost beneficiarul unei finantari din partea Comisiei Europene- Oficiul European de Lupta Antifrauda, pentru proiectul "Intarirea luptei impotriva fraudelor prin dotarea Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud cu tehnica de ultima generatie" in cadrul Programului Hercule III (2014-2020) Asistenta Tehnica.

 Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita Nasaud a finalizat implementarea proiectului cu finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana " Intarirea luptei impotriva fraudelor prin dotarea Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud cu tehnica de ultima generatie", in valoare de 80851 de euro, contributia UE fiind de 80% din costurile fara TVA, implementarea desfasurandu-se pe o perioada de 10 luni.

 Obiectivul general al proiectului a vizat cresterea capacitatii operationale a Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud in lupta impotriva fraudelor si a oricaror activitati ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 

 

 

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene

 Prin implementarea acestui proiect s-a reusit dotarea inspectoratului cu tehnica de ultima generatie, respectiv un software specializat pentru editarea si prelucrarea imaginilor digitale

si a inregistrarilor video, echipamente tehnice pentru analiza probelor digitale, dispozitive moderne intrebuintate la descoperirea urmelor papilare si a probelor de natura fiziologica, laptop-uri, imprimante, computere si aparate foto.

                    Un element de noutate il constituie achizitia unei statii de examinare/comparare optica destinata examinarilor comparative criminalistice, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita Nasaud fiind singura unitate teritoriala de politie dotata pana in acest moment cu acest echipament.

 Prin noua tehnologie politistii bistriteni vor efectua o examinare complexa si mai rapida a probelor, precum si identificarea cat mai exacta si in cel mai scurt timp a persoanelor suspecte de comiterea de infractiuni economico-financiare.

 In urma implementarii acestui proiect se va realiza cresterea capacitatii ofiterilor de politie implicati in combaterea fraudelor financiare si schimbul de date in cadrul investigatiilor si activitatilor de urmarire penala atat la nivel national, cat si international.

 

***

Sursa de lumina variabila si portabila de examinare criminalistica (FAL3000)

 Dovezile fizice sunt o parte cruciala a oricarei investigatii criminalistice iar sursa de lumina alternativa FAL3000 simplifica localizarea obiectelor de interes juridic.

 

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene

 Aceasta sursa de lumina compacta si autonoma ofera libertate nelimitata de miscare la locul comiterii oricarei infractiuni.

 Lampa cu descarcare Xenon de mare intensitate FAL3000, impreuna cu o serie de sase filtre trece-banda (365-530 nm), ofera toata lumina necesara pentru a identifica orice forma de dovada fizica: reziduuri de tragere, sange, saliva, alte materiale cu fluorescenta naturala, pudre si coloranti fluorescenti. Lumina alba de mare intensitate este valabila pentru intreaga "scanare" a locului infractiunii.

 FAL3000 da un randament superior la examinarile criminalistice, de intensitate mare, cu o durata de pana la 2 ore de utilizare constanta la o singura incarcare.

 

***

 Statie de examinare/comparare optica destinata examinarilor comparative criminalistice (focos2)

 Statia de examinare/comparare optica foloseste 2 camere de 8 MP care sunt montate pe 2 brate laterale. Bratele mobile permit ajustarea camerelor cu o raza de miscare nemaiintalnita si inclinarea acestora pentru a putea examina probele  in conditii optime. Tehnologia cercului de lumina cu leduri integrat permite examinatorului sa vizualizeze obiectele de interes sub lumina alba, albastra (355 nm) si ultraviolete (395 nm).

 

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene

 

.

 

 "PRIETENII TAI"- UN PROIECT PREVENTIV PARTENERIAL INTRE COLEGIUL NATIONAL "LIVIU REBREANU" SI POLITIA BISTRITEANA. La initiativa Colegiului National "Liviu Rebreanu", politia bistriteana se constituie partener intr-un proiect care are in centrul de interes traficul si consumul de droguri. Proiectul "Prietenii tai" se inscrie intr-un demers national al Politiei Romane, de intensificare a actiunilor preventive pe tema drogurilor si a sigurantei tinerilor in spatiul virtual, fiind vizate in acest sens si aspecte legate de cybercrime.

 Beneficiarii proiectului preventiv "Prietenii tai" sunt elevii colegiului bistritean, din clasele IX-XII, care se vor intalni cu politistii de prevenire si antidrog, dar si cu reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud si ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Judetului Bistrita-Nasaud, pe parcursul semestrului doi al acestui an scolar.

 O prima intalnire a fost organizata marti, 22 martie a.c., cu elevi de clasa a XI-a. Ofiterul de prevenire a fost insotit de un reprezentant al Asociatiei Moralia - un partener de traditie al politiei in prevenirea/informarea antidrog.

 Elevii au vizionat filme cu marturii ale unor tineri incarcerati in penitenciarele de minori din tara, pentru trafic si consum de droguri. De asemenea, acestia au putut vedea efectele consumului de droguri in cadrul unor spoturi preventive de tipul "before/after".

 Politia a pus accentul si pe consumul de alcool la volan, care din experientele ultimilor ani a constituit un factor important de risc in cazul accidentelor grave cu tineri si conducatori auto neexperimentati.

 Elevii au participat activ la lectie si au pus intrebari politistilor despre diverse aspecte ale temei prezentate.

 

.

0 comentarii1974 vizualizări25 martie 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0