Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Tanar retinut 24 ore pentru savarsirea mai multor infractiuni.

La data de 25 ianuarie a.c., politistii au fost sesizati despre faptul ca pe o strada din Bistrita, un autoturism a colizionat mai multe autoturisme parcate. La fata locului s-a constatat ca autoturismul in cauza, proprietate a unei firme, a fost sustras din  parcarea acesteia de un tanar, de 18 ani, din Bistrita, care a profitat de faptul ca acesta era neasigurat si cu cheile in contact.

  In urma verificarilor efectuate s-a stabilit faptul ca tanarul nu poseda permis de conducere, iar rezultatul testarii cu aparatul etilotest a fost pozitiv. Acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice.

 In cauza s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de  furt de folosinta, conducere fara permis si refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

 Politistii din cadrul Serviciului Investigatii Criminale au luat masura retinerii pe o durata de 24 ore fata de tanarul, de 18 ani.

 

 

     Taiere fara drept si furt de arbori in valoare de aproximativ 4000 lei

 In perioada 20-24 ianuarie a.c., politistii Sectiei 2 Politie Rurala Prundu Birgaului au identificat trei barbati, de 35 ani, 32 ani, respectiv 46 ani, toti din comuna Prundu Birgaului, banuiti ca ar fi taiat fara drept si sustras 8 arbori dintr-o padure, proprietatea unui barbat, de 44 ani, din localitate. Valoarea prejudiciului este de 3995 lei.

In cauza s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de taiere fara drept si furt de arbori.  

 Cercetarile continua de catre politisti din cadrul Sectiei 2 Politie Rurala Prundu Birgaului.

 

 

Nu consumati bauturi alcoolice inainte de a va urca la volan!

 La data de 26 ianuarie a.c., pe DJ 172 D, pe raza localitatii Bistrita Birgaului, un barbat, de 40 ani, din localitate, in timp ce conducea un atutoturism, a pierdut controlul volanului si a colizionat gardul unui imobil, rasturnandu-se in afara partii carosabile. Din accident a rezultat ranirea usoara a barbatului.

 Barbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv. Acestuia i-au fost prelevate doua mostre biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei.

 Cercetarile continua de catre politisti din cadrul Sectiei 2 Politie Rurala Prundu Birgaului.

 

.

 

INFORMARE GENERALA privind modul de realizare a masurilor cuprinse in planul de actiuni pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatilor economico-sociale si asigurarea climatului de ordine si siguranta pentru perioada sarbatorilor de iarna, pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud. 

Conform traditiei, cu ocazia sarbatorilor de iarna, pe raza judetului s-au desfasurat diverse manifestari publice de amploare, majoritatea cultural-artistice, dar si religioase, prilejuite de sarbatorirea Craciunului, Anului Nou si Bobotezei, cu participarea unui numar mare de persoane, manifestari la care efectivele Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, in cooperare cu cele ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud, ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bistrita" al Judetului Bistrita-Nasaud si de politie locala, acolo unde acestea sunt constituite, au desfasurat activitati specifice de mentinere a ordinii publice, precum si a sigurantei persoanelor si bunurilor.

Activitatile structurilor de politie de la nivelul judetului s-au desfasurat in baza prevederilor Planului general de masuri al M.A.I. nr. 103263/SPCM din 21.11.2016, pentru mentinerea, asigurarea ordinii publice si cresterea gradului de siguranta a cetateanului pentru sezonul rece premergator si in contextul sarbatorilor de iarna, a Planului de masuri al I.G.P.R. nr. 709.407 din 28.11.2016, pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica pe timpul sezonului rece si al sarbatorilor de iarna 2016-2017 si Planului de masuri al I.P.J. Bistrita Nasaud nr. 301.524 din 30.11.2016, pentru asigurarea climatului de ordine si siguranta publica pe timpul sezonului rece si al sarbatorilor de iarna 2016-2017, pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, urmarind atingerea urmatoarelor obiective:

-        cresterea gradului de siguranta a cetatenilor prin imbunatatirea managementului si cresterea capacitatii de interventie, precum si consolidarea parteneriatului cu societatea civila prin actiuni preventive si de comunicare publica;

-        cresterea vizibilitatii si implicit a autoritatii Politiei;

-        prevenirea si combaterea faptelor antisociale, de natura contraventionala si penala;

-        prevenirea tulburarii ordinii publice pe timpul adunarilor publice, prin prezenta activa in zonele aglomerate, inclusiv in zona lacasurilor de cult in scopul descurajarii comiterii de fapte antisociale;

-        desfasurarea in conditii de siguranta a activitatilor asociate procesului electoral;

-        prevenirea accidentelor rutiere grave si asigurarea unui trafic normal pe drumurile publice;

-        asigurarea interventiei, potrivit competentelor, in situatii de urgenta.

 Pentru indeplinirea obiectivelor enuntate anterior au fost dispuse si realizate urmatoarele masuri pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatilor economico-sociale si asigurarea climatului de ordine si siguranta pentru perioada sarbatorilor de iarna, astfel: 

  1. 1.      A fost intensificat schimbul de informatii cu structurile abilitate, intra si interinstitutional, in vederea cunoasterii riscurilor si vulnerabilitatilor cu incidenta asupra ordinii si sigurantei publice, au fost actualizate documentelor operative, dispuse masuri de asigurare a continuitatii conducerii la nivelul inspectoratului si al subunitatilor din subordine in afara programului de lucru, a fost adaptat serviciul de permanenta  si grupele operative, care au intrat in functiune in corelare cu evolutia situatiei operative. 
  1. 2.      A fost adaptat programul de lucru la nivelul structurilor in raport cu misiunile specifice in conformitate cu prevederile legale in vigoare, s-au luat masuri de instruire a personalului care a executat serviciul de permanenta, de securizare a incaperilor, de pastrare in siguranta a tehnicii, armamentului, documentelor clasificate, mijloacelor informatice, de respectare a ordinii interioare si a masurilor de prevenire a incendiilor. 
  1. 3.      A crescut vizibilitatea si prezenta activa a efectivelor de ordine si siguranta publica, in locurile aglomerate, inclusiv in zona lacaselor de cult, in scopul descurajarii comiterii de fapte antisociale si s-a intervenit cu operativitate la evenimentele sesizate prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta "112", conform competentelor.

Astfel, pe toata durata masurilor au actionat 3359 efective de ordine publica cu 1471 mijloace, 614 de politie rutiera cu 472 mijloace si 405 alte forte cu 119 mijloace.

Au fost constituite 2178 patrule de mentinere a ordinii publice, din care 1575 patrule proprii si 603 patrule mixte politie-jandarmi.

S-a intervenit pentru solutionarea a 1540 evenimente, din care 1431 sesizate prin S.N.U.A.U. "112" si 109 alte evenimente sesizate de catre cetateni.

S-au luat masuri de analiza a situatiei operative din zonele si localitatile unde au avut loc manifestari publice de amploare sau cu risc, specifice sarbatorilor de iarna, fiind stabilite si aplicate masurile specifice din competenta.

Au fost desfasurate 114 misiuni de asigurare a ordinii publice pe timpul diverselor manifestari de pe raza judetului.

Au fost adoptate masuri specifice cu caracter antiterorist, pentru prevenirea unor posibile riscuri de aceasta natura in zonele cu aglomerari mari de persoane sau de interes public, inclusiv lacasuri de cult, precum si la obiectivele din responsabilitatea Politiei.

Urmare a acestor masuri dispuse nu au fost sesizate fapte de incalcare grava a ordinii si linistii publice pe teritoriul judetului.

In aceasta perioada au fost sesizate 255 infractiuni contra persoanei si aplicate 924 sanctiuni contraventionale la Legea nr. 61/1991 rep., in valoare de 158110 lei. 

  1. 4.      Au fost intensificate actiunile de prevenire si combatere a actelor de contrabanda si evaziune fiscala, de identificare si tragere la raspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor aferente catre bugetul de stat si au fost efectuate controale, impreuna cu structurile abilitate, cu privire la modul de desfasurare a activitatii in spatiile de cazare turistica autorizate.

S-a intensificat cooperarea si s-a acordat sprijinul necesar/solicitat de D.S.V.S.A., conform protocoalelor incheiate, la efectuarea activitatilor de control in pietele agroalimentare si centrele comerciale, pentru verificarea modului de depozitare, transport si valorificare a produselor din carne, in scopul asigurarii respectarii cadrului legal in domeniu si prevenirea/combaterea faptelor ce ar putea afecta sanatatea populatiei.

In acest sens, au fost desfasurate 171 activitati comune cu alte institutii, din care: 153 cu alte structuri ale M.A.I., 6 cu A.N.A.F./garda de mediu/A.N.S.V.S.A. si 12 cu alte institutii.

Pe timpul actiunilor/controalelor efectuate au fost sesizate 72 infractiuni de natura economica, 1 infractiune la Legea nr. 241/2005  (evaziune fiscala), aplicate 55 sanctiuni contraventionale la Legea nr. 12/1990 rep. (comert ilicit), in valoare de 9000 lei si confiscate produse alimentare in valoare de 475 lei. 

  1. 5.      Au fost desfasurate activitati si actiuni de prevenire si combatere a delictelor silvice si intensificate controalele in zonele montane, pe caile de comunicatie rutiera precum si in piete, in vederea prevenirii taierii si comercializarii ilegale a brazilor, ocazie cu care au fost sesizate 27 infractiuni la Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic) si aplicate 63 sanctiuni contraventionale la Legea nr. 171/2010 (domeniul silvic), in valoare de 155810 lei. 

A fost confiscat material lemnos in valoare de 42595 lei si pomi de Craciun in valoare de 5680 lei. 

  1. 6.      Au fost organizate si executate actiuni punctuale in mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare, targuri, piete etc., in scopul prevenirii starilor conflictuale, mentinerii si asigurarii ordinii si linistii publice, ocazie cu care au fost sesizate 677 infractiuni.

In urma infractiunilor sesizate 367 persoane au fost cercetate, 81 autori de infractiuni au fost prinsi in flagrant si fata de 12 au fost luate masuri preventive.

Au fost aplicate 6212 contraventii, in valoare de 1906150 lei, confiscate bunuri in valoare de 50480 lei si indisponibilizate bunuri in valoare de 37200 lei. 

  1. 7.      Au fost desfasurate actiuni pentru verificarea legalitatii transportului rutier public de persoane si marfuri, a modului in care sunt respectate normele privind starea tehnica a autovehiculelor, a fost dimensionat corespunzator dispozitivul rutier si s-a asigurat prezenta activa a politistilor rutieri pe principalele artere de circulatie, in punctele cu risc ridicat de accidente si la orele semnalate cu trafic intens, pentru verificarea echiparii autovehiculelor pentru conditiile de iarna, prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor si fluidizarea circulatiei.

Pe toata durata masurilor au actionat 614 efective de politie rutiera cu 472 mijloace, fiind folosite 448 aparate radar.

Au fost constatate 76 infractiuni la regimul sigurantei rutiere si aplicate 5787 sanctiuni contraventionale la OUG nr. 195/2002 rep. (regimul rutier), in valoare de 1460990 lei, din care:

-      60 pentru alcool, in valoare de 67600 lei

-      1503 pentru viteza, in valoare de 385585 lei

-      3 pentru lipsa anvelope de iarna, in valoare de 3375 lei

-      4 aplicate administratorilor de drum, in valoare de 10375 lei

-      4217 altele, in valoare de 994055 lei

Au fost retinute 286 permise, din care: 55 pentru alcool, 59 pentru viteza si 172 pentru alte cauze.

Au fost retrase 66 certificate de inmatriculare, din care 3 pentru lipsa anvelope de iarna.

Cu toate acestea, in perioada analizata, pe arterele judetului au fost inregistrate 29 accidente grave, soldate cu 5 morti si 24 raniti grav. 

  1. 8.      Au fost desfasurate actiuni in comun pentru prevenirea si combaterea furturilor, depistarea si prinderea persoanelor urmarite in temeiul legii, pe timpul acestora fiind sesizate 199 infractiuni contra patrimoniului, depistati 27 urmariti national si 5 urmariti la nivel international. 
  1. 9.      A fost verificat modul de respectare a prevederilor legale privind respectarea rezgimului armelor si munitiilor, importul, depozitarea, comercializarea si utilizarea articolelor pe baza de produse pirotehnice de catre persoanele juridice si fizice.

Pe timpul actiunilor/controalelor executate pe aceasta linie au fost sesizate 27 infractiuni la Legea nr. 126/1995 (regimul materiilor explozive), 20 la Legea nr. 407/2006  (regim vanatoare), si confiscate articole pirotehnice in valoare de 1730 lei. 

  1. 10.         A fost acordata asistenta tehnica de specialitate agentilor economici, societatilor comerciale si turistice, in domeniul organizarii si functionarii sistemelor de paza si alarmare, transportului si depozitarii bunurilor/valorilor si au fost efectuate actiuni si controale privind legalitatea procesului de colectare, transport si depozitare de valori monetare, atat de catre societatile specializate de paza, cat si de alti operatori care manipuleaza astfel de valori.

Cu aceasta ocazie au fost constatate nereguli privind paza bunurilor si obiectivelor, fiind aplicate 8 sanctiuni contraventionale la Legea nr. 333/2003 (paza obiectivelor), in valoare de 4200 lei si 4 la HG nr. 301/2010 (paza bunurilor), in valoare de 12000 lei. 

11. A fost continuata acordarea sprijinului structurilor I.S.U. "Bistrita" al Judetului Bistrita-Nasaud pentru continuarea activitatilor de control privind respectarea normelor PSI, in spatiile comerciale cu aflux mare de persoane. 

12. Au fost stabilite si aplicate masurile necesare, impreuna cu administratorii drumurilor publice, pentru asigurarea mentinerii viabilitatii drumurilor nationale de pe raza judetului si luate masurile de inlaturare/limitare a efectelor evenimentelor produse ca urmare a fenomenelor meteorologice specifice iernii, impreuna cu celelalte structuri judetene ale M.A.I. si institutii abilitate ale statului, pentru evitarea izolarii unor localitati si artere de circulatie rutiera.

Nu au fost situatii de instituire a masurii de inchidere a circulatiei pe drumurile publice din judet ca urmare a conditiilor meteo extreme, specifice sezonului de iarna.

S-a tinut in permanenta legatura cu  Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita si cu Instituaia Prefectului Bistrita Nasaud.

Au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale administratorilor de drum ce administreaza reteaua rutiera de pe raza judetului, in valoare de 10375 lei.

13. S-au desfasurat activitati de prevenire atat prin comunicatele intocmite de Compatrimentul de Relatii Publice cu recomandari specifice perioadei de iarna dar si legate de prevenirea infractiunilor contra patrimoniului cat si prin actiuni preventive desfasurate in teren impreuna cu structurile de politie rutiera prin impartirea unor raclete si a altor materiale preventive.

14. S-a acordat sprijin operativ conform competentelor, cu ocazia punerii in aplicare a actiunii Camionul de Craciun, organizat de Tasuleasa Social cu sprijinul Institutiei Prefectului Bistrita Nasaud

Activitatea mai sus mentionata a facut referire la perioada 30.11.2016 - 24.01.2017, masurile privind gestionarea situatiilor de urgenta aplicandu-se in continuare pana la data de 28.02.2017 si ulterior, daca vor avea loc fenomene meteo extreme.

 

I. SEFUL INSPECTORATULUI

Comisar sef de politie

JURCAN CLAUDIU PETRU

 

.


Foto - arhiva Marius Chiuzan. 

 

 

0 comentarii2688 vizualizări26 ianuarie 2017




rss 2.0
rss 2.0