Politie Sambata 21 Iulie 2018 - 29162 vizitatori azi
Evaluarea activitatii Inspectoratului de Politie Judetean B-N desfasurata in primul semestru al anului 2017.

In cursul anului 2017, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a  continuat activitatile specifice in beneficiului celor 277.861 cetateni ai judetului, in vederea cresterii gradului de siguranta si a protejarii acestora.

 Astfel, au fost organizate si desfasurate un numar de 354 de actiuni, 3.889 controale si in 271 de cazuri s-au asigurat masurile de ordine si siguranta publica cu ocazia unor manifestari,  s-a intervenit la un numar de 4.610 apeluri de urgenta, au fost aplanate 774 de stari conflictuale si s-au desfasurat activitati de prevenire si informare pe riscurile identificate la nivel judetean. Compartimentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii a implementat 13 proiecte si campanii de prevenire-informare care au avut  peste 8700 de beneficiari.

           Totodata, politistii cu atributii pe linie rutiera au asigurat masuri specifice pentru fluidizarea traficului rutier in conditiile unei perioade lungi a sezonului de iarna, perioada care a necesitat interventia cu material antiderapant, degajarea suprafetelor carosabile si o monitorizare permanenta a starii drumurilor si conditiilor meteo(prezenta permanenta a politistilor rutieri in Pasul Tihuta).

 In perioada analizata, respectiv semestrul I al anului 2017, infractionalitatea stradala sesizata care este cea mai usor perceptibila, dar si deranjanta manifestare a fenomenului infractional, precum si un indicator de referinta asupra gradului de siguranta publica, inregistreaza o diminuare importanta cu 15,91%, remarcandu-se scaderi la faptele de furt/furt calificat cu 25,20%, precum si la ceilalti indicatori specifici ai acestui tip de infractiuni (furturile din curti cu 30%, furturile din locuinte cu 8%, furturile din auto cu 41,66% si furturile de auto cu 26%).

In perioada ianuarie-iunie 2007, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, infractionalitatea sesizata are un trend descendent, inregistrandu-se o scadere cu 15,75 %.

In acest context, infractiunile sesizate de natura judiciara scad cu 15,90% fata de anul 2016. Infractiunile de talharie inregistreaza o scadere cu 5,26%, iar infractiunile de inselaciune sesizate inregistreaza o scadere cu 15,96%, pe fondul eforturile preventive si de combatere depuse in special de catre politistii specializati din structurile de investigatii criminale si de investigare a criminalitatii economice.

 

Preocuparea constanta a politistilor inspectoratului pentru protejarea patrimoniului tuturor persoanelor fizice si juridice de pe raza judetului a condus la diminuarea acestor tipuri de fapte la nivel judetean cu 14,4%. Volumul infractionalitatii contra patrimoniului reprezinta un procent de 40,21% din totalul infractiunilor sesizate.

 

Faptele de "lovire sau alte violente" sesizate inregistreaza o scadere de 22,3% in semestrul I 2017, fata de perioada similara a anului 2016. Este de mentionat faptul ca, cu preponderenta in mediul rural, faptele de lovire au fost comise pe fondul consumului de alcool.

          De asemenea, in primele 6 luni ale anului 2017 s-a inregistrat o scadere a numarului de infractiuni contra libertatii persoanei, cu 73 fapte mai putine decat in anul 2016.

Activitatile preventive si de combatere desfasurate la nivelul inspectoratului au avut ca scop, in perioada analizata, protejarea vietii, integritatii si libertatii persoanei, reusindu-se diminuarea infractiunilor sesizate  cu 25,8%.

 

Dinamica prezentata indica faptul ca politistii bistriteni au reusit sa atinga obiectivul principal asumat, privitor la cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala.

 

In realizarea acestui obiectiv si-au adus aportul structurile de politie judiciara, structurile de ordine si siguranta publica, criminalistii, politistii cu atributii de prevenire si politistii din structura de actiuni speciale, la nivel interinstitutional realizandu-se o colaborare eficienta cu celelalte institutii care au atributii in domeniul ordinii publice si sigurantei nationale.

 

          Politistii specializati in domeniul arme, explozivi si substante periculoase au desfasurat activitati specifice  pentru cresterea gradului de siguranta a cetateanului.

 

Pe linie silvica, in primele 6 luni ale anului 2017, s-a inregistrat o crestere cu 29,75% a faptelor sesizate (de la 121 la 157). Ca urmare a neregulilor constatate, in semestrul I al acestui an, politistii specializati pe linie silvica au ridicat in vederea confiscarii 1479,46 mc material lemnos si 28 de auto, fiind constatate si aplicate 194 de sanctiuni contraventionale. De asemenea, a crescut cu 23,52%, fata de perioada similara a anului trecut, numarul dosarelor penale solutionate cu trimitere in judecata, in acest domeniu.

 

In anul 2017 politistii specializati in investigarea criminalitatii economice  au  solutionat un numar de 77 dosare penale avand ca obiect infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani si s-a reusit recuperarea prejudiciilor in dosarele penale de evaziune fiscala in suma de 223.967,36 lei prin plata si 1.712.648 lei prin aplicarea masurilor asiguratorii.

In perioada analizata s-au dispus masuri preventive fata de un numar de 6 persoane doar pentru infractiuni de spalare a banilor, ceea ce arata preocuparea politistilor pentru identificarea circuitelor financiare frauduloase si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate.

 

In ceea ce priveste siguranta rutiera in judetul nostru, principalele cauze generatoare de accidente rutiere raman viteza neadaptata la conditiile de drum si traversarea neregulamentara.

Cu toate acestea, accidentele mortale din ultima perioada, au relevat incidenta a inca doi factori generatori si anume nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata si neacordarea de prioritate  pietonilor.

 

Ca si cauze concurente, trebuie mentionate alcoolul, neasigurarea cu centura de siguranta si lipsa unor masuri de protectie minime, cum ar fi casca de protectie.

In perioada ianuarie-iunie 2017, in judetul nostru, s-au inregistrat un numar total de 233 de accidente rutiere, mai putine cu 12 decat in perioada similara a anului trecut. Desi trendul este descendent,  numarul accidentelor grave cu victime creste cu 19,18%(de la 73 la 87), numarul de persoane ranite grav creste cu 35,38%( de la 65 la 88). De asemenea, creste si numarul persoanelor decedate  cu 15%( de la 20 la 23).

Numarul accidentele rutiere usoare scade cu 15% si, corespondent, si numarul de persoane ranite usor cu 20,68%(de la 266 la 211).

Pentru a avea o imagine obiectiva cu privire la siguranta rutiera in judetul nostru, trebuie sa trebuie sa tinem cont si de cresterea parcului de autovehicule inmatriculate in judetul Bistrita-Nasaud, acesta ajungand la 96.288(in semestrul I 2017 fiind inmatriculate definitiv un numar de 10.042 autovehicule),  de numarul autorizatiilor provizorii de circulatie eliberate( 7.381),  precum si de cresterea numarului detinatorilor de permis de conducere la 116.907 (+ 2.235 fata de anul trecut),  aspect ecare au influentat dinamica accidentelor rutiere.

 

La toate acestea se adauga numarul mare de autovehicule care tranziteaza judetul Bistrita-Nasaud pe DN 17 care face legatura  dintre Republica Moldova si tarile din Europa Centrala si de Vest.

          Raportat la activitatile desfasurate de catre politistii bistriteni in domeniul prevenirii si combaterii faptelor penale si contraventionale din domeniul rutier, analizele effectuate scot in evidenta faptul ca, in primul semestru al anului 2017 a crescut numarul constatarilor penale cu 19,57%(de la 281 la 336 fapte), a crescut fermitatea aplicarii masurilor preventive pentru fapte la regimul circulatiei rutiere (9 masuri fata de 0 in perioada similara a anului 2016),  precum si numarul de actiuni preventive desfasurate.

In activitatea zilnica de supraveghere, indrumare si control al traficului rutier, precum si in cadrul actiunilor organizate, au fost aplicate un numar de 30.637  sanctiuni contraventionale din care 19.521 sanctiuni au fost aplicate de structurile de politie rutiera  si 11.116 de alte formatiuni din cadrul I.P.J. Bistrita-Nasaud .

Totodata, in perioada analizata au fost suspendate un n umar de 1251  permise de conducere(+180) si retrase un numar de 351 certificate de inmatriculare(+ 36). Pentru cumul de puncte penalizare au fost retinute un numar de 24 permise de conducere(-45). Un numar de 89 permise de conducere(+36)  au fost anulate in urma condamnarilor definitive pronuntate de instantele de judecata. 

               Conform analizelor efectuate, se constata o crestere a accidentelor rutiere  produse cu vinovatia altor participanti la trafic decat conducatorii de autovehicule si anume biciclistii (18 accidente cu 2 persoane decedate si 6 ranite grav, 10 ranite usor), carutasii (7 accidente cu 1 persoana decedata si  6 ranite grav) , mopedisti (1 persoana ranita grav si multe infractiuni constatate ) si conducatorii de utilaje agricole (2 accidente cu 1 persoana decedata si 1 persoana ranita grav).

Majoritatea acestor accidente rutiere au avut loc pe fondul consumului de bauturi alcoolice.

 In vederea cresterii gradului de siguranta a cetatenilor pentru perioada urmatoare, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a dispus o serie de masuri , dintre care evidentiem:

  • Reducerea timpilor de interventie la apelurile 112;
  • Cresterea vizibilitatii si prezenta activa a efectivelor de ordine si siguranta publica pe raza judetului;
  • Descurajarea elementelor infractionale si combaterea fenomenelor cu impact stradal (cersetoria, talhiriile, proxenetismul, furturile, inselaciunile etc.);
  • Desfasurarea de activitati specifice pentru combaterea infractiunilor silvice, pentru prevenirea si combaterea infractiunilor de braconaj si de detinere ilegala de arme;
  • Implementarea in 5 localitati din judet (in care au fost inregistrate cele mai multe evenimente rutiere in care au fost implicati biciclisti, mopedisti si carutasi) a unui proiect de informare si constientizare care sa duca la reducerea riscului de victimizare;
  • Organizarea si executarea de actiuni in zonele cu risc criminogen ridicat (baruri, discoteci, locuri de cazare, targuri, piete etc.), atat in domeniul rutier, cat si in cel al mentinerii ordinii si linistii publice.

 

 

Foto - Marius Chiuzan. 

0 comentarii1267 vizualizări29 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0