Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Participantii la manifestari publice sa isi exercite dreptul la libera exprimare fara violenta si civilizat.

Politia face un apel catre cetatenii care vor sa participe la manifestari publice sa isi exercite dreptul la libera exprimare fara violenta si intr-un mod civilizat. De asemenea, daca sunteti martorul unei infractiuni va rugam sa apelati numarul de urgenta 112.

In aceste zile, pe retelele sociale, cetatenii sunt invitati sa participe la o serie de manifestatii publice. Inainte de a da curs invitatiei, recomandam tuturor sa fie atenti cu cine interactioneaza in mediul on-line, astfel incat sa nu devina victime ale unor persoane rau intentionate.

Sub protectia anonimatului, exista tendinta ca utilizatorii de buna-credinta sa fie manipulati, cu ajutorul unor tactici ascunse in interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/stiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenta).  

Astfel, daca primiti mesaje de genul: "Atacati sectiile de politie si luati arme si munitii de acolo!", "Ca sa faceti rost de oameni dispusi la violenta, atacati inchisorile, eliberati detinutii si inarmatii!" " La furci si topoare tata, ca nicio manifestare de-asta domneasca nu a adus rezultate!" " Pana nu intram peste ei in Parlament cu ce se prinde in mana si rupti in bataie, atat ei cat si jandarmii, care apara hotii nu se rezolva nimic!", e bine sa stiti ca acestea pot imbraca forma infractiunii de instigare la tulburarea ordinii si linistii publice. 

In acest context, va informam ca, la nivelul Politiei Romane, sunt demarate cercetari, sub coordonarea unitatilor de parchet teritorial competente, fata de  persoane banuite de savarsirea infactiunii de instigare la tulburarea ordinii si linistii publice.

Instigarea este o infractiune prevazuta de articolul 368 din Codul Penal si este pedepsita de lege.

 Libera exprimare este un drept prevazut de articolul 30 din Constitutia Romaniei. Totusi, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres ca:  "Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri."

Asiguram toti cetatenii ca Politia Romana actioneaza, in sistem integrat, alaturi de celelalte institutii ale statului, pentru siguranta comunitatii si respectarea drepturilor fiecarei persoane.

0 comentarii2688 vizualizări12 decembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0