Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Sambata 15 Decembrie 2018 - 6780 vizitatori azi
Doi bistriteni cercetati pentru detinerea fara drept a unor arme neletale supuse autorizarii.

Ieri, 28 februarie a.c., politistii Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase au efectuat controale si verificari de specialitate, pe raza municipiului Bistrita, la regimul armelor si munitiilor. In cadrul activitatilor desfasurate, politistii au identificat doi barbati, de 61 ani, respectiv 76 ani, ambii din Bistrita, care detineau ilegal arme neletale cu aer comprimat si o luneta, toate supuse autorizarii.

 Astfel, armele respective au fost indisponibilizate, iar cercetarile continua in ambele cauze sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

 

Atragem atentia ca manevrarea unor astfel de obiecte, de catre persoane neautorizate, poate avea consecinte grave, de natura sa puna in pericol viata, sanatatea unor persoane sau integritatea unor bunuri.

 De asemenea, va reamintim faptul ca nerespectarea regimului armelor si al munitiilor, precum si nerespectarea regimului materiilor explozive, atrage pedeapsa cu inchisoarea, astfel:

  • Producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul ori folosirea materiilor explozive sau orice alte operatiuni, precum circulatia acestora, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, tentativa se pedepseste .
  • Detinerea sau portul fara drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizarii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda;
  • Detinerea, portul, confectionarea, precum si orice operatiuni privind circulatia armelor letale, a munitiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau functionarea atelierelor de reparare a armelor letale, fara drept, se pedepseste cu inchisoare la unu la 5 ani.

 

 

Conditiile de pastrare si port ale armelor letale

  Titularul dreptului de a purta si folosi arme letale are obligatia de a pastra arma si munitia inscrisa in permisul de arma in conditii de securitate, astfel incat sa nu permita accesul la acestea al persoanelor neautorizate.

  Pastrarea armei si munitiei prevazute la alin. (1) la domiciliul sau resedinta detinatorului se face in locuri special destinate, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

  Arma de aparare si paza poate fi purtata numai de catre titularul permisului, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

   trebuie sa fie asigurata si sa nu fie armata;

   sa nu prezinte defectiuni, cu exceptia situatiei in care este transportata la armurier;

    trebuie sa stea in permanenta introdusa in toc si ascunsa vederii, cu exceptia situatiilor in care persoana este autorizata, potrivit legii, sa o utilizeze;

   sa se afle in permanenta numai asupra sa si sa nu fie inmanata, sub nicio forma, altor persoane, cu exceptia armurierilor, intermediarilor, organelor de politie competente, precum si personalului abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloacele de transport naval sau aerian, precum si in alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;

   detinatorul sa nu se afle sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sa nu sufere de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol, in conditiile in care poarta arma asupra sa.

Atragem atentia ca nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea penala sau contraventionala!

 

0 comentarii938 vizualizări01 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0