Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Activitati de informare adresate batranilor.

Politistii de ordine publica din mediul rural, cu sprijinul politistilor de la prevenire desfasoara activitati de informare adresate batranilor. Comiterea de infractiuni cu violenta (talharii) in mediul rural asupra persoanelor cu risc ridicat de victimizare (persoane in varsta) este o tema pe care politistii o au in vedere in aceasta perioada. 

Drept urmare, acestia desfasoara activitati specifice pentru cunoasterea populatiei si discuta cu persoanele vulnerabile - fie individual, fie cu ocazia adunarilor publice sau manifestarilor cultural - artistice, care au loc in comunitatile unde isi desfasoara activitatea.

Astfel, ieri, 15 martie a.c. politistii din cadrul Sectiei 4 Beclean, impreuna cu politistii Postului de Politie Lechinta si ai Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii au fost prezenti la targul saptamanal desfasurat in localitatea Lechinta  si au stat de vorba cu persoane varstnice despre masurile preventive, care trebuie avute in vedere pentru a nu deveni victime ale hotilor din locuinte.

In mediul rural, furturile din locuinte, curti si anexe gospodaresti , pot escalada ca si gravitate daca  sunt savarsite prin intrebuintarea violentei sau amenintari, sau chiar prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara!

 

Pentru a evita sa va expuneti in astfel de situatii de risc, Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii recomanda, in special persoanelor varstnice: 

Tineti usa de acces in locuinta si poarta incuiate, chiar si atunci cand sunteti acasa.

Inlocuiti incuietorile defecte sau daca ati pierdut cheia.

 Puneti lacate la magazii, cotete, soproane, alte anexe gospodaresti.

 Lasati pe timpul noptii, mai ales cand sunteti plecat de acasa  in curte o sursa de lumina, cel mai potrivit fiind un senzor de proximitate care sa se declanseze ori de cate ori este detectata miscare in zona.

 Daca apelati in activitatile gospodaresti la ajutorul unor muncitori zilieri, este important sa cunoasteti cateva lucruri despre ei si daca prezinta incredere. In cele mai multe situatii acestia pot deveni hoti si gasesc foarte usor modalitati de valorificare a bunurilor furate, la preturi derizorii.

 Folositi caini de paza care sa intimideze sau chiar descurajeze hotii.

 Nu lasati deschise usile de la poduri, hambare, soproane, afumatori . Montati un lacat sau o incuietoare solida. Nu lasati la indemana sau in locuri usor de gasit chei de la anexele gospodaresti.

 Nu primiti in locuinta vanzatori ambulanti, care vor sa va prezinte diverse "promotii, care sustin ca realizeaza sondaje de opinie, reprezinta organizatii sau cauze caritabile,  cersetori.

 Nu pastrati in locuinta sume importante de bani, dar mai ales nu spuneti despre acest lucru vecinilor, rudelor, prietenilor.

 Daca locuiti singur si aveti probleme de sanatate, informati un politist din sat care sa va aiba in vedere pentru a va vizita/ supraveghea gospodaria sau locuinta.

 

 Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2730 vizualizări16 martie 2018




rss 2.0
rss 2.0