Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Duminica 27 Septembrie 2020 - 4674 vizitatori azi
EXPERIENTE DE TIP "CARTE VIE" OFERITE DE POLITISTI TINERILOR LICEENI- FINAL DE PROIECT.

In  perioada martie - iunie, Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita - Nasaud a derulat proiectul de prevenire a delincventei juvenile si victimizarii minorilor "Dincolo de aparente"- experiente de tip "carte vie".

 Concret, in perioada de derulare a proiectului, elevi din liceele judetului Bistrita - Nasaud au participat la intalniri organizate de institutiile implicate in proiect - Politia, Penitenciarul Bistrita, Serviciul de Probatiune, ONG-uri ( Afi Pro Familia, Onisim, Moralia, POV 21), care au adus in fata lor persoane - fie cu trecut infractional - autori de fapte penale, fie victime ale unor infractiuni, dispuse sa isi impartaseasca sincer si deschis propria experienta de viata. Tinerii au ascultat fiecare invitat, au pus  intrebari, au interactionat cu acestia, beneficiind astfel de experiente inedite si eficiente de invatare. Au inteles de fiecare data ca viata pe care o au inainte este compusa dintr-o multime de tentatii si ca, odata cu implinirea varstei de 14 ani, nici un tanar nu poate invoca necunoasterea legii. "Cine greseste plateste"

 

Majoritatea activitatilor s-au derulat cu sprijinul si gazduirea Penitenciarului Bistrita, dar politistii au organizat si activitati in medii nonformale, cat mai confortabile auditoriului tanar. Astfel, doar in ultima saptamana, in data de 6 iunie a.c., pentru a marca finalul proiectului, partenerii s-au intalnit la o masa rotunda cu tema "Bune practici in domeniul prevenirii criminalitatii si reintegrarii sociale", prilej cu care au discutat aspecte din activitatile derulate si au fost de acord cu reluarea proiectului odata cu inceperea anului scolar urmator.

 

Luni, 10 iunie, 50 de elevi ai Liceului Tehnologic "Liviu Rebreanu" din Maieru au fost invitati de politisti la "Cafeneaua Prevenirii" unde au avut un invitat - surpriza, un fost toxicoman care a fost de acord sa le povesteasca experienta grea pe care a  avut-o si sa le ceara "daca nu au consumat niciodata droguri, sa nu o mai faca, daca au incercat, sa nu mai repete experienta".

 

Politistii vor incerca sa le ofere tinerilor din liceele de pe raza judetului Bistrita - Nasaud astfel de "lectii de viata" si in anul scolar urmator, avand in vederea abordarea tuturor palierelor infractionale (trafic si consum de droguri, furturi, talharii, fapte comise cu violenta, violenta domestica).

 

Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii.

0 comentarii2457 vizualizări13 iunie 2019
rss 2.0
rss 2.0