Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Miercuri 12 August 2020 - 29570 vizitatori azi
Urmarit international, depistat de politistii de Investigatii Criminale si cei din Nasaud.

La data de 7 ianuarie a.c., politistii Serviciului de Investigatii Criminale si din cadrul Politiei orasului Nasaud l-au depistat pe un barbat de 42 de ani, din Nasaud, urmarit la nivel international. Pe numele celui in cauza autoritatile judiciare din Austria au emis un mandat european de arestare, aceasta fiind cercetat pentru comiterea infractiunii de furt in forma agravanta prin efractie.

 Pentru depistarea barbatului, politistii au beneficiat de date si informatii suplimentare, obtinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala - Inspectoratul General al Politiei Romane.

 Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj a emis impotriva acestuia ordonanta de retinere pentru 24 ore, urmand sa fie prezentat Curtii de Apel Cluj, in vederea dispunerii masurilor legale.

 

A sustras un telefon mobil, dar a fost prins la scurt timp de oamenii legii.

 La data de 7 ianuarie a.c., o echipa mixta formata dintr-un politist de la Biroul de Ordine Publica si un jandarm din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bistrita-Nasaud l-au oprit pentru verificari pe un tanar al carui comportament era suspect. Echipajul actiona pentru asigurarea unui climat de siguranta publica pe raza municipiului Bistrita.

 La controlul corporal, asupra celui in cauza, un barbat de 26 de ani, din Bistrita, a fost descoperit un telefon mobil in valoare de 4000 de lei, care nu-i apartinea.

 Acesta a fost condus la sediul Politiei, iar cazul a fost preluat de catre politistii Biroului de Investigatii Criminale Bistrita care, in urma primelor verificari efectuate, au constatat faptul ca tanarul in cauza, in timp ce se afla pe o strada din Bistrita ar fi sustras telefonul dintr-o autoutilitara care era parcata in apropierea unui magazin.

 Telefonul a fost restituit proprietarului, un tanar de 23 de ani, din Cepari, iar politistii au intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de furt, in cadrul caruia efectueaza in continuare cercetari.

 

***

Conform modificarilor legislative din domeniul ordinii si sigurantei publice adoptate prin Legea 192/2019, in exercitarea atributiilor de serviciu, politistul este obligat sa isi faca, in prealabil, cunoscuta calitatea, astfel:

 - daca este in uniforma, prin prezentarea verbala a numelui si prenumelui, precum si a unitatii de politie din care face parte;

 - daca este in tinuta civila, prin prezentarea verbala a numelui, prenumelui si a unitatii de politie din care face parte, precum si a legitimatiei de serviciu sau a insignei.

 Prin exceptie, atunci cand siguranta politistului sau rezultatul interventiei ar putea fi periclitate, politistul isi face cunoscuta calitatea imediat ce acest lucru este posibil. In acest caz, interventia politistului se face prin anuntare: "Politia!"Legea nr. 192 din 2019 modifica si completeaza Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane.

 

Totodata, politistul este indreptatit sa solicite persoanei care face obiectul legitimarii sa tina mainile la vedere si, dupa caz, sa renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. De asemenea, este indreptatit sa solicite persoanei care face obiectul controlului corporal sa adopte o pozitie inofensiva, ce permite realizarea efectiva si in siguranta a acestui control.

 Prin pozitie inofensiva se intelege:

a) tinerea mainilor deasupra capului sau paralel cu solul;

b) departarea picioarelor;

c) adoptarea pozitiei sezut;

d) adoptarea pozitiei culcat;

e) alta pozitie a corpului, care previne savarsirea unei actiuni violente indreptate impotriva politistului si respecta demnitatea umana.

 

          Sub influenta alcoolului si fara permis conducea un autoturism, dar a fost oprit de politistii din Bistrita inainte sa produca o tragedie.

 La data de 8 ianuarie a.c., in jurul orei 2.30, politistii Biroului de Ordine Publica l-au oprit in trafic, pentru control, pe un barbat de 66 de ani, din Bistrita, care conducea un autoturism pe strada Garii din Bistrita.

 Fiind efectuate verificarile necesare, politistii au constatat faptul ca acesta nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Totodata, a fost testat la fata locului cu aparatul etilotetst, iar rezultatul a fost de 0.91 mg/l alcool pur in aerul expirat.

 Ca urmare a celor constatate, politistii au intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de conducerea unui vehicul fara permis de conducere si conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului.

 

          Depistat de politistii Biroului Rutier in timp ce conducea un autoturism, desi nu avea acest drept.

 La data de 7 ianuarie a.c., in jurul orelor 18.00, politistii din cadrul Politiei municipiului Bistrita - Biroul Rutier l-au depistat si oprit in trafic, pentru control, pe un tanar de 26 de ani, din Bistrita, care conducea un autoturism pe raza municipiului.

 In urma verificarilor efectuate, politistii au constatat faptul ca acesta nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. A fost testat cu aparatul etilotest si DrugTest, iar rezultatele au fost negative in ambele cazuri. Totodata, in urma controlului efectuat, politistii au descoperit in incinta autoturismului 7 pliculete care contineau substante vegetale, susceptibile a avea efect psihotrop.

 In cauza a fost intocmit un dosar de cercetare penala, dosarul fiind inaintat structurii competente.

 

 

0 comentarii1932 vizualizări09 ianuarie 2020
rss 2.0
rss 2.0