Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Marti 28 Septembrie 2021 - 14587
Actiuni ale politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice.

Cu ocazia controalelor, au fost constatate nereguli pentru care politistii au aplicat 31 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 66.500 lei. Totodata, ca masura complementara, a fost confiscat numerar in suma de 738 lei, dar si produse a caror provenienta legala nu a putut fi dovedita, in valoarea totala de 1825 lei (69 de sticle cu alcool sanitar si 74 de pachete tigarete in valoare).

 Din totalul sanctiunilor aplicate, 23 de sanctiuni, in valoare de 55.000 lei, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990, 2 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 11.500 lei, au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor  O.U.G. 28/19, o sanctiune contraventionala pentru nerespectarea prevederilor Legii 252/2003 privind Registrul unic de control, restul fiind pentru nerespectarea prevederilor Ordonantelor Militare.

 Actiunile politistilor continua si in perioada urmatoare, in scopul prevenirii si combaterii activitatilor ilicite si incalcarii legislatiei, in toate domeniile aflate in competenta.

 

.

 

CAMPANIE DE INFORMARE

 Campanie de informare a fermierilor si operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu produse de protectie a plantelor cu privire la modalitatile in care se pot proteja de produsele contrafacute si la masurile pe care le pot lua pentru a-si proteja bunurile, desfasurata de politistii din Bistrita-Nasaud.

In aceasta perioada, politistii din Bistrita-Nasaud desfasoara, sub coordonarea de specialitate a Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase, activitati de informare in cadrul unei campanii privind regimul de protectia plantelor si a mediului inconjurator.

Astfel, pentru a veni in sprijinul fermierilor, Politia Romana, prin Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase, in colaborare cu Asociatia Industriei de Protectie a Plantelor din Romania (A.I.P.R.O.M.) si cu reprezentanti ai diferitelor asociatii de fermieri si agricultori din Romania, a initiat o campanie de prevenire care are ca scop informarea cu privire la pericolul rezultat din operatiunile neconforme si ilegale cu produse de protectie a plantelor contrafacute.

Campania are ca scop constientizarea fermierilor si a operatorilor economici, care desfasoara operatiuni cu produse de protectie a plantelor, cu privire la riscurile generate de potentiala afectare a sanatatii populatiei si a mediului inconjurator, prin comercializarea, achizitionarea, depozitarea, utilizarea si eliminarea ilegala sau necontrolata a produselor de protectie a plantelor.

Produsele si semintele contrafacute pun in pericol sanatatea fermierilor, a consumatorilor, dar si mediul inconjurator. De la productii mai mici - atunci cand eficienta produsului achizitionat este mai redusa decat cea a originalului, la pierderea totala a culturilor infiintate si pana la cazuri grave de intoxicare a consumatorilor.

Analiza produselor contrafacute a relevat doze mai mici de substanta activa decat cele specificate pe eticheta, precum si o substanta activa diferita de cea declarata pe eticheta.  De asemenea, au fost identificati coformulanti cunoscuti si necunoscuti care depasesc limitele stabilite in documentatiile ONU cu privire la Alimentatie si Agricultura (FAO).

Alte metode de contrafacere vizeaza reutilizarea ambalajelor sau a recipientelor originale dupa folosirea continutului pentru a fi reumplute cu produse contrafacute, precum si importul produselor in Uniunea Europeana prin diferite mijloace de transport, fara autorizatie de comercializare si vanzarea ulterioara sub numele producatorului original.

Pentru evitarea situatiilor de risc, Politia Romana va recomanda sa:

- Cumparati produsele de la furnizori autorizati,

- Solicitati factura si bon fiscal la orice achizitie,

- Verificati termenul de valabilitate al produselor,

- Cumparati produse care contin etichete scrise si in limba romana,

- Colectati si predati ambalajele produselor de protectia plantelor prin programul SCAPA al A.I.P.R.O.M.,

- Verificati daca ambalajele sunt sigilate in mod corespunzator,

- Nu lasati pesticidele la indemana copiilor,

- Utilizati produsele conform instructiunilor de pe ambalaj,

- Verificati situatia operatorilor economici autorizati pentru comercializarea produselor de protectia plantelor pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Produsele de protectia plantelor lasate nesupravegheate sau depozitate necorespunzator pot fi tinte pentru hoti. Depozitati-le intr-un dulap sau o incapere securizata, amplasata in zone bine luminate si permiteti accesul numai personalului autorizat si instruit. Personalul neinstruit nu trebuie sa intre in contact cu produsele de protectia plantelor.

De asemenea, este important sa efectuati periodic inventarierea produselor de protectia plantelor din ferma si sa mentineti zonele de depozitare ingrijite si bine organizate. Inspectati vizual depozitul si stocurile de pesticide din ferma pentru a identifica din timp semnele unei activitati ilegale.

 

0 comentarii1848 vizualizări02 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0