Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 06 August 2020 - 23798 vizitatori azi
Fara victime, dar cu dosare penale. Ordine de protectie pentru protejarea unor victime ale violentei domestice.

La data de 24 iulie 2020, in jurul orei 02.00, un tanar de 18 ani, din Lesu, in timp ce conducea un autoturism pe o strada din Bistrita, nu s-ar fi asigurat corespunzator la efectuarea manevrei de mers inapoi si a acrosat un autoturism care era parcat regulamentar.

 Proprietarul autoturismului parcat a sesizat Politia cu privire la cele intamplate, iar in urma verificarilor efectuate, a reiesit faptul ca tanarul din Lesu nu detine permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

 In urma celor constatate, politistii Biroului Rutier au intocmit dosar penal si continua cercetarile.

 

***

La data de 25 iulie, cu ocazia activitatilor preventive desfasurate, politistii Serviciului pentru Actiuni Speciale au sesizat faptul ca pe drumul national 173C, pe raza localitatii Budus, a avut loc un accident soldat doar cu pagube materiale, insa conducatorul auto pare a fi sub influenta bauturilor alcoolice. Conducatorul auto a pierdut controlul directiei de deplasare si a ajuns in santul de pe marginea drumului.

La fata locului, politistii de la Rutiera l-au identificat pe conducatorul auto ca fiind un barbat de 48 de ani, din Bistrita, iar in urma testarii  cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,78 mg/l alcool in aerul expirat.

Barbatul a fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.

Politistii Serviciului Rutier au intocmit dosar penal si continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.  

 

 

Atentie! Atunci cand va deplasati pe bicicleta este OBLIGATORIU sa respectati regulile de circulatie!

 La data de 26 iulie a.c., un barbat de 53 de ani, din Nasaud, in timp ce se deplasa pe bicicleta, pe drumul judetean 173B, pe directia Mintiu spre Cepari, ajuns intr-o curba deosebit de periculoasa a pierdut controlul directiei de deplasare si a intrat in coliziune cu parapetul metalic de pe marginea drumului.

 Barbatul a fost transportat la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale. Totodata, a testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,64 mg/l alcool pur in aerul expirat. A fost intocmit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa, iar cercetarile sunt continuate de politistii din cadrul Politiei Orasului Nasaud.

 

 

Furt solutionat de politisti, prejudiciu recuperat.

 In urma cercetarilor efectuate intr-un dosar penal de furt, politistii Postului de Politie Branistea au identificat un barbat de 50 de ani, din Figa, banuit de comiterea faptei. Totodata, au recuperat prejudiciul cauzat pe care urmeaza sa-l restituie pagubitului.

 Din cercetarile efectuate a reiesit faptul ca, in noaptea de 17/18 iulie 2020, barbatul de 50 de ani ar fi sustras o motocositoare in valoare de 600 de lei, dintr-o anexa situata in localitatea Branistea. Prejudiciul a fost recuperat si urmeaza a fi inapoiat pagubitului, un barbat de 47 de ani, din Beclean.

 Continua cercetarile in acest caz politistii de la Postul de Politie Branistea.

  

 

Conducere cu alcoolemie cercetata de politistii Sectiei 2.

La data de 26 iulie a.c., politistii Sectiei 2 Politie Rurala Prundu Bargaului l-au depistat si oprit in trafic pe un barbat de 51 de ani, din Bistrita Bargaului care conducea un autoturism pe drumul national 17, prin localitatea Prundu Bargaului.

 In urma testarii cu aparatul etilotest a conducatorului auto,  rezultatul a fost de 0,67 mg/l alcool pur in aerul expirat si s-au recoltat probe biologice. Politistii au intocmit dosar penal si continua cercetarile pentru savarsirea infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

 

 

          A incercat sa scape, dar a fost prins de politisti.

 La data de 25 iulie a.c., pe drumul judetean 172D, in Magura Ilvei, politistii au depistat in trafic un autoturism care nu avea aplicate placute de inmatriculare.

 Au fost efectuate semnalele regulamentare, insa conducatorul auto a refuzat sa opreasca la semnalul politistilor, fapt pentru care a fost urmarit. La un moment dat, conducatorul auto a abandonat autoturismul pe o strada din localitate si a fugit.

 Cu ocazia controlului autoturismului, politistii au descoperit mai multe documente, precum si un telefon mobil, toate apartinand conducatorului auto. Cu ocazia verificarilor efectuate, politistii au constatat ca autoturismul in cauza este radiat din circulatie. Totodata, la scurt timp l-au depistat si identificat pe sofer ca fiind un barbat de 52 ani, din Magura Ilvei, iar rezultatul in urma testarii cu aparatul etilotest a fost de 0,55 mg/l, alcool pur in aerul expirat.

 In urma celor constatate a fost intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat si conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, cercetarile fiind efectuate in continuare de catre Politia Orasului Sangeorz-Bai.

 

 

Ordine de protectie emise de politisti pentru protejarea unor victime ale violentei domestice.

 La data de 26 iulie 2020, o tanara de 18 ani, din Tureac a solicita ajutorul politistilor, fiind agresata si amenintata de concubin.

Politistii Sectiei 2 Politie Rurala Prundu Bargaului l-au identificat pe barbat ca fiind in varsta de 22 de ani, din aceeasi localitate cu femeia, iar in urma completarii formularului de evaluare a riscului au emis un ordin de protectie provizoriu pentru protejarea tinerei.

 Totodata, au intocmit un dosar penal in cadrul caruia efectueaza cercetari pentru amenintare si violenta in familie si monitorizeaza starea conflictuala.

 

***

 

La aceeasi data, politistii au intervenit ca urmare a sesizarii unei agresiuni in localitatea Piatra, de catre mama unui minor.

 Ajunsi la fata locului, politistii Sectiei 4 Politie Rurala Beclean au constatat faptul ca, un minor de 12 ani ar fi fost agresat de tatal sau, un barbat de 40 de ani, din Mogoseni. Cei doi se aflau in curtea imobilului in care locuieste minorul, in localitatea Piatra.

 In urma celor constatate, pentru protejarea minorului, politistii au emis un ordin de protectie provizoriu si au intocmit dosar penal de violenta in familie, cercetarile fiind continuate, iar cazul ramane in atentia politistilor care il monitorizeaza.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Pentru a nu ajunge in situatii care pot scapa de sub control si deveni adevarate tragedii, Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud va ofera detalii legate de prevederile legale si pasii de urmat in astfel de situatii:

 In cazul conflictelor familiale, Politia poate actiona in urma unei solicitari la Serviciul Unic de Apel de Urgenta 112 (care poate fi facuta de oricine are cunostinta de astfel de evenimente negative), a depunerii unei sesizari scrise la sediul unitatii de politie de pe raza de domiciliu a victimei, in urma unui apel telefonic la ofiterul de serviciu al sectiei/unitatii de politie locale, a unei sesizari verbale facuta direct la agentul de politie din dispozitivul de siguranta publica si patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

 De asemenea, victima trebuie sa stie ca poate sesiza cu plangere prealabila penala organul de cercetare penala sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plangere are caracter personal si apartine partii vatamate.

 Aveti in vedere faptul ca actiunea penala in cazul infractiunilor sanctionabile la plangerea prealabila a persoanei vatamate ramane insa guvernata de principiul disponibilitatii: partea poate decide retragerea plangerii sau impacarea cu faptuitorul, situatie care stinge actiunea penala inceputa in prealabil, chiar daca aceasta a fost pornita din oficiu.

 In ceea ce priveste atributiile Politiei privind aplicarea ordinului de protectie, potrivit prevederilor art. 23 din Legea nr. 217/2003 republicata si actualizata pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, ordinul de protectie reprezinta hotararea emisa de instanta de judecata prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri/obligatii/interdictii:

 

a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.

 

Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.

 

Pe langa oricare dintre masurile enumerate mai sus, instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.

 

INFRACTIUNI:   

 Conform Codului Penal, daca faptele prevazute pentru anumite fapte (ex. lovirea sau alte violente) sunt savarsite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o patrime. In cazul unor  infractiuni savarsite asupra unui membru de familie, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu. Impacarea inlatura raspunderea penala.

 Incalcarea de catre persoana impotriva careia a fost emis un ordin de protectie a oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.

 Incalcarea de catre persoana impotriva careia a fost emis un ordin de protectie provizoriu a oricareia dintre masurile si dispuse prin ordinul de protectie provizoriu constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.

 Interventia de urgenta in cazurile de violenta domestica se realizeaza de catre echipa mobila alcatuita din reprezentanti ai serviciului public de asistenta sociala - SPAS, sau, dupa caz, de catre reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - DGASPC.

 

 

IN CAZUL IN CARE IZBUCNESTE UN EPISOD CU VIOLENTE FIZICE, RECOMANDAM:

 ? Suna imediat la 112  cand esti in pericol!

? Daca nu poti sa fugi din casa, incearca sa te inchizi intr-o camera cu un telefon si sa suni la politie! Daca nu ai avut timp sa iei un telefon mobil cu tine, striga tare pentru a putea fi auzita de catre vecini sau deschide geamul si cere ajutor!

? Nu te adaposti in bucatarie! Acolo sunt cutite si alte obiecte cu care agresorul te poate rani!

? Daca nu ai reusit sa scapi de el, incearca sa-ti protejezi  de lovituri cele mai sensibile parti ale corpului-fata si capul.

? Spune-le copiilor sa se incuie intr-o camera sau sa fuga la vecini/rude de incredere pentru a cere ajutor.

? Pentru siguranta ta, paraseste domiciliul daca agresorul inca  mai este in casa sau banuiesti ca se intoarce. Asteapta afara, intr-un loc sigur pana ajunge politia!

? Daca nu poti sa iesi imediat din casa sau sa te deplasezi pentru ingrijiri medicale/plangere la politie, suna la 112 si vei fi ajutata de urgenta!

? In cazul in care esti ranita, nu ezita sa mergi la spital pentru un consult medical. Spune-le doctorilor ce ai patit. Leziunile interne se pot agrava, daca nu te tratezi si iti pui viata in pericol!

? Pana cerceteaza politia locul unde ai fost agresata, nu atinge niciun obiect din acea zona. Astfel, se vor pastra toate probele si pozitia lor in camera: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trantite, pete, amprente, etc.

? Adreseaza-te instantei de judecata, pentru emiterea unui ordin de protectie!

 

Alte aspecte  importante de avut in vedere pentru victimele sau martorii unor situatii specifice violentei domestice:

    Prezentati-va la Serviciul Judetean de Medicina Legala pentru eliberarea unui certificat medico-legal care sa probeze agresiunea.

    Daca sunt implicati copii, adresati-va Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud.

    Aveti in vedere solicitarea unui Ordin de Protectie Provizoriu, ce poate fi emis de politistul prezent la fata locului sau/ si a unui Ordin de Protectie emis de instanta.

 

 

 

0 comentarii434 vizualizări28 iulie 2020
rss 2.0
rss 2.0