Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Sambata 04 Mai 2024 - 14587
Recomandarile politistilor pentru prevenirea furturilor din autoturisme.

Politistii Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud impreuna cu politistii Biroului de Ordine Publica si cei ai Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei municipiului Bistrita au desfasurat astazi o activitate de informare si indrumare a persoanelor, punandu-se accent pe prevenirea infractiunilor de furt. 

Printre recomandarile adresate de politisti pentru prevenirea furturilor de si din autoturisme, reamintim: 

Asigurati-va permanent masina prin incuierea portierelor si inchiderea geamurilor si a portbagajului - chiar daca plecati doar pentru cateva minute. Riscati sa ramaneti uimit de cat de repede au actionat hotii.

 Nu lasati bunuri la vedere in autoturism chiar daca sunt sau nu de valoare. Majoritatea furturilor sunt favorizate de un astfel de comportament al proprietarului. Telefoanele mobile, sistemele de navigatie, gentile/borsetele sunt vizate in mod special.

 Alegeti cu grija locul unde parcati. Este de preferat o zona circulata, bine iluminata sau in spatiile cu supraveghere video. Aceste locuri ofera un mai mare nivel de siguranta.

 Puteti realiza si o inscriptionare a oglinzilor, cat si a altor elemente pentru a preveni furtul acestora. Daca sunt sutrase numerele de inmatriculare anunta imediat Politia despre acest lucru. Acestea pot fi utilizate mai apoi la alte autoturisme care ar putea fi implicate in comiterea unor fapte infractionale.

 In majoritatea situatiilor pentru a comite furtul, hotul provoaca distrugeri ale masinii (spargere geam, indoire portiera etc.) care maresc valoarea pagubei.

Prejudiciul cauzat prin distrugerile provocate poate fi mai mare decat valoarea bunului sustras.

 

Persoanelor varstnice, politistii le reamintesc:

  • Tineti usa de acces in locuinta (si poarta imobilului) incuiate, chiar si atunci cand sunteti acasa.
  • Inlocuiti incuietorile defecte sau daca ati pierdut cheia.
  • Nu achizitionati produse de la persoane care vi le ofera la un pret cu mult mai mic fata de pretul pietei. Acestea pot proveni din furturi.
  • Nu primiti in locuinta vanzatori ambulanti, care vor sa va prezinte diverse "promotii", care sustin ca realizeaza sondaje de opinie, reprezinta organizatii sau cauze caritabile,  cersetori.
  • Nu pastrati in locuinta sume importante de bani, dar mai ales nu spuneti despre acest lucru vecinilor, rudelor, prietenilor.
  • Orice persoana necunoscuta care stationeaza fara motiv in spatiile comune ale blocurilor trebuie indepartate de urgenta. Alertati mai multi vecini, iar daca este cazul apelati la cea mai apropiata unitate de Politie sau 112.
  • Folositi orice motiv pentru a evita sa urcati in lift cu persoane necunoscute. Nu va lasati pacaliti de imbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul apelati la usa unui vecin de la parter. Instruiti-va in acest sens si copiii.

 

 

Neglijenta este un indemn la furt: 

  • Nu lasati in scara blocului biciclete nesupravegheate sau fara elemente de siguranta
  • Nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lantisoare, bratari)
  • In ziua in care va primiti salariul treceti intai pe acasa pentru a va lasa banii, apoi mergeti la cumparaturi doar cu suma necesara.
  • Nu va lasati atrasi in locuri dosnice de catre indivizi care ofera spre vanzare diverse produse (de obicei mai ieftine).
  • Nu va laudati persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveti asupra dumneavoastra sau acasa.
0 comentarii3108 vizualizări20 ianuarie 2022




rss 2.0
rss 2.0