Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Duminica 05 Mai 2024 - 14587
Tentativa de frauda pe platformele de vanzari online.

 Una dintre cele mai des folosite incidente de securitate cibernetica de tip frauda este tentativa de frauda pe platformele de vanzari online.  Politistii va recomanda: 

- "Cea mai buna oferta de pe piata" nu este intotdeauna chiar cea mai buna oferta de pe piata;

- Evitati operatorii economici care nu afiseaza date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscala etc.) si care se rezuma la o simpla adresa de e-mail.

- Aveti grija daca accesati o pagina web care contine greseli gramaticale.

- Daca cumparati bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienta ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumparat initial produsul de la magazin) si certificatul de garantie emis de producator.

 

- Nu platiti in avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folositi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Platiti pentru marfa dupa ce v-ati asigurat ca ati primit ce ati comandat.

 

- In cazul in care efectuati totusi plata online pentru diferite produse, fiti atenti cand oferiti detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzati tranzactia daca vi se cere codul PIN. Este normal sa vi se ceara codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscriptionat pe card). Este mai sigur sa folositi un card de debit dedicat tranzactiilor on-line pe care sa il incarcati numai cu suma necesara achizitiei. Foarte important este sa cunoasteti situatia financiara de pe card, atat inainte de a efectua o tranzactie, cat si dupa. Este posibil ca, uneori, sa va fie incasata mai mult decat suma de pe factura, fara a va da seama de acest lucru.

 

- Tipariti sau salvati comanda dumneavoastra, precum si clauzele si conditiile ce apar pe site la momentul cumpararii, pentru situatia in care ar exista vreo problema mai tarziu.

 

Pentru a evita tentativele de frauda, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

 

-  nu dati click pe link-uri sau atasamente din surse necunoscute;

-  nu oferiti PIN-ul cardului si datele complete ale acestuia;

-  instalati solutii de securitate pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu virusi sau pentru tentativele de phishing;

-  fiti atenti la greselile de exprimare.

 

Este important sa va adresati imediat bancii emitente a cardului, in momentul in care realizati ca ati fost inselat, pentru a se bloca cardul si eventualele tranzactii ilicite. Daca ati suferit daune materiale, va recomandam sa depuneti plangere la cea mai apropiata sectie de politie.

 

0 comentarii2436 vizualizări09 august 2022




rss 2.0
rss 2.0