Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Duminica 19 Mai 2024 - 14587
TRACTOARELE PE DRUMURILE PUBLICE.

La data de 24 august a.c., in jurul orei 20.00, politistii Sectiei 1 Politie Rurala Bistrita au depistat si oprit in trafic, pe Drumul Judetean 154, in localitatea Monor, un tractor agricol, neinmatriculat sau neinregistrat potrivit legii.

Conducatorul acestuia, un barbat de 50 de ani, din Monor a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

In cauza a fost intocmit dosar  penal, iar cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunii de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat.

 Printre modificarile introduse in Codul Penal, prin Legea 200/2023, se numara si actualizarea articolelor 334, 335 si 336, cu privire la Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

 Astfel, punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neinmatriculat sau neinregistrat, potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda, conform art. 334 alin. (1), Cod Penal.

 Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda, conform art. 334 alin. (2), Cod Penal.

 De asemenea, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani, conform art. 335, alin. (1), Cod Penal.

 Totodata, conform art. 335, alin. (2), din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

 In urma modificarii articolului 335, alin. (1) si (2), din Codul Penal, cu privire la obligativitatea detinerii permisului de conducere, sunt incidente in aceste cazuri si prevederile art. 336, alin. (1) si (2), din Codul Penal, respectiv conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii

permisului de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda si cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.

 

Conform prevederilor Codului Rutier, tractoarele agricole sau forestiere pot fi conduse in baza permisului de conducere categoria Tr.

 Permisele de conducere eliberate pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE sunt valabile si pentru categoria Tr, cu respectarea masei totale maxima autorizata pentru respectiva categorie. Exemplu: Permisul de conducere pentru categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totala maxima autorizata de pana la 3.500 kg.

0 comentarii2394 vizualizări25 august 2023




rss 2.0
rss 2.0