Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 28 Februarie 2020 - 13886 vizitatori azi
VACANTA IN SIGURANTA.

In intervalul 18-29 iunie, politistii se deplaseaza pe raza judetului in mijlocul elevilor, pentru a le reaminti sfaturi preventive in cadrul campaniei nationale VACANTA IN SIGURANTA. De asemenea, in perioada 25-29 iunie, politistii vor fi prezenti in zone de interes pentru  tineri: pietonalul municipiului Bistrita (26 iunie), strandul municipal (29 iunie), in cluburi si parcuri.

Politisti din cadrul structurilor de prevenire, ordine publica - proximitate, rutiera, investigatii criminale au programat intalniri  cu tinerii in scoli, in parcuri, in cluburi, stranduri si alte zone de interes pentru acestia si le vor pune la dispozitie informatii despre cum sa nu devina victime ale infractiunilor sau despre ce consecinte atrage nerespectarea legii.

In prima saptamana a campaniei nationale de informare destinata cresterii gradului de siguranta a elevilor in perioada vacantei de vara - VACANTA IN SIGURANTA, politistii au mers in mai multe unitati de invatamant de pe raza judetului, purtand discutii pe teme preventive cu sute de elevi din ciclul primar, gimnazial si liceal.

Mesajele preventive au fost diferite pentru fiecare varsta in parte, micutii din ciclul primar fiind informati despre riscurile la locul de joaca, pe strada sau in compania persoanelor necunoscute . Elevii din ciclul gimnazial au discutat cu politistii si despre siguranta pe internet, disparitia de la domiciliu,  sau abuzurile sexuale asupra minorilor.  Pentru elevii de liceu au fost abordate indeosebi subiecte legate de consumul de droguri, circulatia in siguranta si privind delincventa juvenila.

 

Si profesorii au venit in sprijinul acestui demers, discutand cu elevii in cadrul orelor de dirigentie privind comportamentul pe timpul vacantei de vara.

 

 

****

 Campania "Vacanta in siguranta" se deruleaza la nivel national in perioada 18 - 29 iunie a.c. si are drept scop cresterea gradului de informare a elevilor cu varsta intre 7 si 14 ani, in vederea reducerii riscului de victimizare si de implicare a acestora in activitati infractionale.

Vacanta de vara, prin specificitatea ei - deplasarea copiilor in zone de agrement, petrecerea unui perioade de timp mai mari fara supraveghere, circulatie mai intensa pe drumurile publice etc., poate genera o crestere a numarului de minori victime sau autori ai unor infractiuni.

Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud vine in preintampinarea acestor evenimente negative cu urmatoarele recomandari:

 

DRAGI COPII,

Pentru a evita implicarea voastra in diverse evenimente nedorite, atat pentru voi cat si pentru parintii vostri, este bine sa retineti si sa respectati cateva reguli de buna conduita:

 Nu acceptati compania si anturajul unor persoane necunoscute sau cunoscute intamplator, cu un comportament dubios sau ale caror intentii nu le cunoasteti;

 In deplasarile voastre, individuale sau in grup, evitati pe cat posibil traseele izolate, neiluminate, locurile dosnice sau intunecoase unde puteti deveni victimele unor infractiuni;

 Nu va lasati atrasi, angrenati sau implicati in activitatile unor grupuri de elevi sau tineri deprinsi cu consumul de bauturi alcoolice sau droguri,  practicarea jocurilor de noroc sau care au un mod de comportare si manifestare contrar regulilor si normelor de convietuire sociala;

 

 

 

 In discoteci, parcuri, alte locuri de recreere sau distractie, comportati-va civilizat, evitand disputele si altercatiile verbale sau fizice, deoarece acestea pot degenera in agresiuni cu urmari grave;

 Cand sunteti singuri acasa, nu permiteti accesul persoanelor necunoscute in locuinta;

 Evitati portul si detinerea asupra voastra de cutite, sisuri, pumnale sau alte obiecte intepatoare; sentimentul relativ de siguranta pe care il genereaza poate da nastere, in anumite imprejurari, unor fapte violente;

 In calitate de pietoni sau biciclisti, respectati in toate imprejurarile semnificatia indicatoarelor rutiere. Nu va angajati in traversarea strazilor prin locuri nemarcate, in fuga si fara asigurare; evitati jocurile pe carosabil si trotuare care pot deveni periculoase pentru voi sau pentru ceilalti participanti la traficul rutier si pietonal. Atentie la conducerea mopedelor - lipsa de experienta si atentie poate fi fatala;

 Cand mergeti la strand sau in alte locuri pentru a face baie, nu intrati in apa adanca, chiar daca stapaniti foarte bine arta inotului, deoarece riscurile la care va expuneti sunt foarte mari. In fiecare an, zeci de copii isi pierd viata in asemenea imprejurari.

0 comentarii1337 vizualizări22 iunie 2012
rss 2.0
rss 2.0