Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 27 Februarie 2020 - 8888 vizitatori azi
SUNATI LA 112 DOAR DACA AVETI O URGENTA!

POLITISTII REAMINTESC SITUATIILE CAND SE APELEAZA NUMARUL UNIC DE URGENTA 112. Pentru corecta informare a cetatenilor si pentru uzul acestora, politistii reamintesc ca numarul unic de urgenta 112 se apeleaza atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate pentru asigurarea asistentei imediate, in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul, conform OUG nr. 34/2008.  Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.112.ro.

ESTE O SITUATIE DE URGENTA:

-         atunci cand se impune interventia Politiei, Pompierilor si Salvarii pentru a salva  v i a t a,  p r o p r i e t a t e a  si  m e d i u l.

-         Pentru a putea aprecia corect daca o situatie este de urgenta, cetateanul trebuie sa raspunda la urmatoarea intrebare:

 

"Este nevoie de asistenta IMEDIATA a Politiei, Pompierilor sau a Salvarii pentru a salva viata, proprietatea sau mediul?"

 Daca raspunsul este DA, atunci se formeaza 112 si se comunica operatorului Centrului de preluare a apelurilor de urgenta ceea ce s-a intamplat sau urmeaza sa se intample.

 

Exemple de situatii de urgenta:

    Accidente de aviatie

   Accidente la metrou

    Accidente feroviare

    Accidente rutiere cu victime, persoane blocate

    Accidente navale

     Accidente montane

    Accidente in pesteri, canioane

   Accidente determinate de factori de mediu

    Avarii sau accidente industriale

     Explozii

    Incendii

     Arsuri termice - electrice - chimice

    Cutremure

   Fenomene hidrologice/meteo periculoase

    Fulgerati/trasniti

     Prabusiri utilaje -  constructii - arbori

     Agresiuni animale cu victime

    Pericol de agresiune insecte, animale

    Muscaturi/intepaturi animale/insecte

     Persoana inconstienta

     Persoane constiente cazute in locuri publice

     Intoxicatii

    Probleme respiratorii severe

    Hemoragie grava

     Febra

     Lesin

     Conflicte si agresiuni fizice

   Lovire sau alte violente

     Omor/pruncucidere

   Rele tratamente aplicate minorilor

     Lipsire de libertate

     Talharie

     Furturi

     Inselaciune

     Folosire armament

     Distrugeri de bunuri

    Droguri consum/trafic

    Evadare

    Tentativa suicid

     Tulburarea linistii si ordinii publice

     Persoane disparute/gasite


Anuntati atunci cand o persoana suspecta merge din usa in usa, atunci cand intra persoane straine pe proprietatea dvs. sau a vecinilor dvs., cand o persoana se furiseaza pe langa casa sau forteaza intrarea unei case sau a unei masini.
Anuntati o agresiune la adresa dvs. sau a altcuiva. De exemplu, tocmai vi s-a smuls poseta si descrierea suspectului si a masinii poate ajuta politia sa-si formeze o imagine asupra suspectului.

 

Sunati imediat la 112 daca observati ca cineva patrunde in interiorul casei vecinilor dvs. pe fereastra, stiind ca vecinii sunt plecati in vacanta. Aceasta este o situatie de urgenta deoarece este necesara interventia imediata a politiei pentru a apara proprietatea si a descoperi infractorul.

 

Sunteti martor la un accident rutier si un pasager din autovehicul este blocat in interior. Aceasta este o situatie de urgenta care trebuie anuntata imediat.

 

 Daca apelati Serviciul de urgenta 112 trebuie sa anuntati:

- Ce urgenta aveti;

- Unde este urgenta;

- Unde va aflati;

- De la ce numar de telefon sunati;

- Cum va numiti.

Dupa furnizarea acestor date trebuie sa ramaneti la telefon pentru a fi pusi in legatura cu agentia de urgenta de care aveti nevoie si pentru a primi eventuale recomandari.

Daca legatura cu numarul 112 se intrerupe, trebuie sa sunati din nou. Ramaneti calmi si raspundeti la toate intrebarile; nu inchideti pana cand nu vi se cere acest fapt.

 

NU REPREZINTA O URGENTA

  • daca ai ramas fara benzina la masina;
  • daca pisica ta a ramas imobilizata intr-un copac;
  • accidentele rutiere fara victime, soldate doar cu avarierea autovehiculelor nu sunt situatii de urgenta.

Exemple:

Este ora 23:00 si din apartamentul vecin se aude muzica data la maximum. In acest caz nu este nevoie de interventia imediata a politiei, deoarece circumstantele nu corespund criteriului de amenintare a vietii sau proprietatii. Trebuie sa formati numarul sectiei de politie si sa declarati tulburarea linistii publice.
Sa presupunem ca pe acel fond muzical auziti tipete sau zgomote puternice. Atunci trebuie sa formati imediat 112, deoarece poate fi vorba despre o situatie ce necesita interventia rapida a fortelor de ordine pentru a proteja viata si/sau proprietatea.

 

 

SUNATI LA 112 DOAR DACA AVETI O URGENTA!

Serviciul de urgenta 112 functioneaza permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana.

 

 

 

0 comentarii1785 vizualizări11 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0