Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Luni 21 Septembrie 2020 - 5358 vizitatori azi
ATENTIE LA PERSOANELE PE CARE LE PRIMITI IN CASA!

Politistii bistriteni atentioneaza cetatenii asupra unui nou tip de inselaciune.  Infractorii vizeaza in general persoane in varsta, care locuiesc singure, carora le ofera produse de curatenie pentru a intra in locuinta lor. Batranii  sunt "vizitati" de o femeie care se recomanda ca fiind reprezentant al unui supermarket si care vrea sa le prezinte diverse produse de curatat.

Daca proprietarii accepta "oferta" si ii lasa sa intre in locuinta,  aceste persoane le promit "cadou" produse de curatenie din categoria detergent de vase, sapunuri etc.

 Victimei i se solicita apoi sa completeze un formular, in care enumera produsele de curatenie pe care le cunoaste.

Persoana vatamata nu incuie usa apartamentului, astfel ca, in timpul in care completeaza formularul respectiv intr-una dintre camere, in prezenta femeii, in locuinta patrunde o alta persoana, care are timp sa caute si sa sustraga banii. Toata aceasta activitate dureaza foarte putin, o jumatate de ora, dupa care persoana necunoscuta pleaca.

De cele mai multe ori, victimele observa tarziu, dupa cateva zile,  faptul ca au ramas fara bani.

Pe raza municipiului Bistrita au fost semnalate pana in prezent doua cazuri cu acest mod de operare, cu un prejudiciu total de aproximativ 14.000 de lei si 200 de euro.

 

 

 

Pentru a va feri de astfel de neplaceri, politistii va recomanda:

 Sa nu primiti in locuinta persoane straine;

Nu permiteti accesul persoanelor necunoscute care suna la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care incearca sa intre odata cu dumneavoastra!

Asigurati-va ca ati inchis bine usa, atunci cand intrati sau iesiti in/din locuinta!

Solicitati legitimatia si date suplimentare persoanelor care se recomanda ca avand diverse calitati;

Nu permiteti accesul in locuinta celor care vin sa-ti prezinte diverse "promotii", in scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

Daca suna la usa persoane ce pretind ca reprezinta institutii care ofera servicii publice (deratizare, instalatii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lasati sa intre in casa decat dupa verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu si daca sunt insotite de administratorul imobilului!

Nu oferiti informatii necunoscutilor despre bunurile pe care le detii sau despre vecini, nici macar celor care sustin ca sunt reprezentantii unor institutii, dar nu pot face aceasta dovada!

Pentru efectuarea menajului sau a unor reparatii apelati la firme autorizate!

Bijuteriile in cantitati mari, banii, actiunile sau alte valori trebuie pastrate in depozite bancare!

Sa retineti cat mai multe semnalmente, eventual semne particulare ale persoanelor necunoscute cu care intrati in contact, sau care va viziteaza;

 

Daca ati fost victima unei astfel de infractiuni, politistii va solicita sa apelati numarul 0263/203012, nr. unic 112 sau sa va adresati celei mai apropiate unitati de politie.

 

0 comentarii1778 vizualizări12 iunie 2013
rss 2.0
rss 2.0