Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Caritate-Voluntariat Luni 06 Aprilie 2020 - 2494 vizitatori azi
Paine timp de un an de zile pentru niste romani batrani dar harnici.(35 de poze)

De aproape 15 ani administratorul firmei Stewo Plastic din Nasaud - Dana Leonte face naveta de la Bistrita si in fiecare dimineata cand intra cu masina pe sosea in orasul de pe Somes observa pe partea stanga o casa mica din lut acoperita cu tabla. De cateva luni insa s-a oprit de mai multe ori sa vada cine locuieste in acea "casuta a bunicilor" ca din povesti cu o curte foarte ingrijita, straturi aliniate perfect, lemnele taiate "la milimetru" si ordine desavarsita in gospodarie. Intre timp a aflat ca acea "casuta din povesti" de la intrarea dinspre Liviu Rebreanu spre Nasaud este locuita de doi batrani, romani neaosi care isi duc existenta intr-o modestie desavarsita, ferindu-se sa ceara ajutorul cuiva. Astazi alaturi de Dana Leonte si colegul Ioan Vrancean, reporterul local Pro-Tv am mers sa vedem despre ce este vorba. Am strigat la poarta si a venit sa ne deschida doamna Maria Pop, o femeie de 62 de ani imbatranita de munca, griji si nevoi.

Asa am ajuns sa cunoastem povestea ei. Primul sot i-a murit demult iar cei 4 copii avuti cu acesta sunt plecati acum prin lume pe vreo 3 continente si dau foarte rar pe acasa intr-o vacanta scurta odata la cativa ani. Bucuria varstei a treia a constituit-o sotul al doilea, Ioan Pop de 67 de ani care a fost si el casatorit candva avand trei copii mari, plecati si ei acum departe prin lume, ne mai stiind exact pe unde anume. Asa se face ca de ani de zile Maria si cu Ioan stau singuri, se gospodaresc cu grija, lucrandu-si petecul de pamant de pe langa casa cu mare migala si ingrijind casuta saracacioasa cu atentie fiind usor de observat curatenia din cele doua odai (o camera si o bucatarie) ce compun locuinta. Astazi Dana Leonte a venit sa le faca o bucurie si sa le dea un cadou de Pasti, un miel, simbol al suferintei Mantuitorului Iisus Hristos dar si al invierii, iertarii si bunatatii. Dar poate cel mai frumos gest cu rezonanta in timp este initiativa de a asigura painea celor doi batrani timp de un an de zile. Astfel Stewo Plastic si Dana Leonte vor platii cate o paine rotunda de 1 kilogram timp de 365 de zile si cate doua paini mari in toate zilele de sarbatoare cand familia batranilor mai primesc in casa lor saracacioasa prieteni, cunoscuti, persoane la fel de umile, modeste dar pline de dragoste, compasiune, credinta in Dumnezeu, in bine si adevar.

Gestul firmei Stewo Plastic Nasaud si al Danei Leonte nu va ramane cu siguranta unul fara ecou deoarece mai multi oameni de afaceri din Nasaud si-au exprimat intentia de a-i ajuta pe acesti batrani mai ales ca aceasta casuta de poveste mai are nevoie de reparatii, iar cei 2 batrani mai au nevoie de medicamente, alimente de baza, lemne pentru la iarna si multe alte lucruri mai marunte necesare unui trai decent, greu de obtinut din veniturile modeste pe care le au.

 

Marius Chiuzan.

4 commentarii3843 vizualizări08 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0