Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Caritate-Voluntariat Vineri 03 Aprilie 2020 - 14828 vizitatori azi
Dr. Traian Gheorghe Dascal a donat statuia "Lupa Capitolina'orasului Sighet.

"Medicul statuilor’’ sau "Mecena Vaii Somesului’’, cum il numeste presa actuala pe dr. Traian Gheorghe Dascal din Nasaud, este unul dintre marii iubitori de istorie si cultura din acest minunat colt de tara romanesc. Prin generozitatea sa si din dorinta ca tinerele generatii sa impartaseasca si prin impactul vizual istoria si cultura noastra nationala, a donat pana in prezent 36 de monumente (busturi si statui ) ale personalitatilor istorice si culturale care strajuiesc atat Tara Nasaudului cat si alte localitati (jud. Cluj, Maramures). Opera sa cuprinde monumente si Cruci ale eroilor (cu efigiile lui Ferdinand I, Al. Ioan Cuza, Mihai Viteazul, si Stefan cel Mare ), busturile personalitatilor istorice : Decebal, Traian, Ferdinand, Iuliu Hossu ; busturile scriitorilor : Mihai Eminescu, Andrei Muresanu, Ion Creanga, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Iustin Iliesiu si Karoly Toma, a lingvistilor Nicolae Draganu, Sever Pop si a matematicianului Babes Bolyai. Ele au fost amplasate in diferite localitati ale judetului, dar si in afara lui: Nasaud, Beclean, Cristestii Ciceului (satul natal), Dej, Chiuiesti, Rebrisoara, Maieru si Anies, Zagra, Nuseni, Poiana Ilvei, Cosbuc.

Dintre toate acestea, preferata lui Traian Dascal ramane" Lupa Capitolina’’ care a juns la numarul sapte din seria monumentelor care simbolizeaza latinitatea si romanitatea limbii si a poporului roman. Localitatile care se bucura de importanta acestei valori istorice sunt : Nasaud, Dej, Maieru, Lesu, Cristestii Ciceului, Feldru. Aceste minunate opere sunt create de artisti renumiti, intre care sculptorii Vlad Pruna, Ilarion Voinea, Nechifor Somesan si Ion Radu Nistor, iar textele sunt semnate de catre acad. Dumitru Protase. Lupa Capitolina se regaseste pe stema judetului Bistrita-Nasaud si Cluj.

Pentru eforturile banesti prin donatiile materializate pe linia mecenatului, dr. Traian Gheorghe Dascal a fost declarat "Cetatean de Onoare’’ in 11 localitati : Nasaud, Dej, Beclean, Zagra, Maieru, Lesu, Chiuiesti (jud. Cluj ), Rebrisoara, Uriu, Lechinta si Cosbuc.

Cea mai recenta dezvelire a unui asemenea monument a avut loc duminica, 24 mai 2015 la Sighet, jud. Maramures. Evenimentul s-a desfasurat la Catedrala Bisericii greco-catolice din localitate, unde a avut loc mai intai Sfinta liturghie, la care au participat un numar foarte mare de enoriasi ai parohiei, la care s-au alaturat astristii nasaudeni ( Ioan Seni, presedintele Despartamantului, Floarea Ples- presedinta Cercului Astra Nasaud, Mircea si Rodica Darosi, Nechita Bumbu din Nepos, Ana Filip din Salva, Gabriela Herta din Romuli, col. (r)Bojan Ioan, reprezentantii Cercului" Virgil Sotropa’’- Valer Petrehus si sotia Saveta, Radu Baes si sotia Ana ), dar si profesorii universitari din Cluj-Napoca : Barbu Balan, Ioan Bojan, Ion Popescu, col. (r )dr. Vasile Tutula si fam. Ing. Valeri Toderici, din partea Societatii Virtus Romana Rediviva.

Cuvantul de deschidere i-a fost acordat donatorului statuii" Lupa Capitolina’’, dr. Traian Dascal, care a impresionat auditoriul prin maiestria sa oratorica, elocinta expunerii si documentarea sa istorica. Au mai rostit alocutiuni, prof. univ. Barbu Balan, Vasile Tutula si Ioan Seni, dupa care s-a dezvelit statuia amplasata in fata Catedralei care infrumuseteaza si completeaza peisajul arhitectonic al orasului si al sfantului locas . Gazdele au adus multumiri celui care le-a facut acest dar, precum si oaspetilor din Cluj si Nasaud, oferindu-le momente de aleasa comuniune.

 

Mircea Darosi

 

 

 

 

0 comentarii4165 vizualizări25 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0