Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Caritate-Voluntariat Duminica 29 Martie 2020 - 3886 vizitatori azi
Concert de binefacere pentru 80 de copii cu nevoi speciale.

Concert de binefacere pentru 80 de copii cu nevoi speciale. Concertul va fi sustinut la vioara de Antal Zalai si la pian de Jozsef Balog  in data de 15 mai  de la ora 18.00  la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca.

Proiectul se adreseaza unor copii si tineri cu dizabilitati neuro-psiho-motorii, aflati in sistemul de protectie, adica in centre de plasament, centre de reabilitare neuropsihomorie sau familii de plasament. Marea majoritate a celor peste 80 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 3 si 25 de ani, care fac obiectul acestui proiect au fost abandonati de catre parintii lor inca de la nastere sau la scurta vreme dupa aceasta, motiv pentru care si-au petrecut toti acesti ani in institutii, doar cativa dintre acestia avand privilegiul de a-si petrece ultimii 5-6 ani in familii de plasament.

Din cauza problemelor de sanatate cu care s-au nascut sau pe care le-au dobandit dupa nastere, multi dintre acesti copii si tineri sunt imobilizati la pat de ani de zile, majoritatea nu verbalizeaza si nu comunica prin nici un sistem formal, nivelul lor de inteligenta fiind foarte scazut.

Din nefericire, din cauza complexitatii problemelor de sanatate cu care se confrunta acestia, a tratamentelor medicale specifice si totodata a faptului ca acesti copii si tineri nu pot coopera, de-a lungul acestor ani, nici un medic stomatolog nu s-a incumetat vreodata sa faca vreo interventie stomatologica acestor copii. In consecinta, dantura lor s-a deteriorat in asemenea masura incat uneori s-a macinat pana la gingie. Este greu de imaginat suferinta pe care au indurat-o si continua sa o indure, mai ales ca nu pot nici sa si-o explice si nici sa o inteleaga. Singurul mod prin care se manifestau in aceste situatii era agitatia si agresivitatea fata de altii si fata de ei insisi. In aceste situatii, singurul remediu oferit de-a lungul anilor de catre personalul medical care i-a ingrijit, a fost oferirea de calmante foarte, foarte puternice, care ii adormeau, fara a se interveni asupra cauzei reale a starii de agitatie.

Potrivit datelor de care dispunem, acest proiect este o premiera in Romania, fiind prima data cand o echipa de specialisti, stomatologi, anestezisti si chirurgi experti in chirurgie faciala se incumeta sa incerce sa ajute acesti copii, asumandu-si desigur si mari riscuri. Gestul lor este cu atat mai pretios cu cat fac aceasta voluntar si dezinteresat.

Proiectul se va intinde pe o perioada mai lunga, probabil pe parcursul a cel putin doi ani si presupune totusi niste costuri. Este vorba despre decontarea transportului acestor copii pana la clinica, achizitionarea unor materiale stomatologice si a unui aparat mobil de interventie, toate acestea ridicandu-se la peste 8000 euro.

Facem apel si pe aceasta cale si la alti medici stomatologi care lucreza in Cluj Napoca sau in apropiere si care ar fi dispusi sa ofere servicii stomatologice in mod gratuit acestor copii in cadrul Clinicii de Chirurgie Faciala si Reparatorie din Cluj Napoca. Dupa inceperea derularii proiectului copiii vor fi programati saptamanal sau odata la doua saptamani.

Multumim pe aceasta cale Clubului Rotary Bistrita Nosa care s-a decis sa initieze acest proiect, prin care doresc sa contribuie la alinarea uneia dintre cele mai teribile dureri pe care o suporta acesti copii si tineri nefericiti de atatia ani. Multumim de asemenea partenerilor lor, cluburile "Rotary Club Cluj-Napoca", "Rotary Club Cluj-Napoca Cetatuie", "Rotary Club Cluj-Napoca Vision", "Rotary Club Cluj-Napoca Samus", "Rotary Club Cluj-Napoca Parc", "Rotaract Cluj-Napoca", "Rotary Club Bistrita", "Lions Club Bistrita" si tuturor oamenilor de bine care si-au adus contributia la acest proiect umanitar.

Clubul Rotary Bistrita Nosa a deschis urmatoarele conturi in care se pot face donatii:

  • RO13BTRL00601205L9566301 - Pentru Lei
  • RO37BTRL00604205L9566301 - Pentru Euro
  • RO21BTRL00602205L9566301 - pentru USD.

 

 www.inocenti.ro

 

 

2 commentarii3255 vizualizări14 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0