Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Caritate-Voluntariat Luni 06 Aprilie 2020 - 2982 vizitatori azi
Inima langa inima

Joi, 28 octombrie, prescolarii Gradinitei cu Program Normal nr. 18, insotiti de prof. Gabriela Pintican si educatoarea Catalina Seres au vizitat Centrul de Resurse si Referinta in Autism "Micul Print" incarcati cu daruri de toamna. Micii gradinari au pasit pragul Centrului in cadrul parteneriatului educational "Inima mea este langa inima ta", prin care copii cu tulburari din spectrul autist sunt integrati in gradinita cu program normal. Astfel, prescolarii gradinitei au venit sa vada unde merg dupa ore sa faca terapie noii lor colegi, diferiti, insa acceptati cu drag si sprijiniti de cadrele gradinitei.

Parteneriatul conceput de profesoara Gabriela Pintican urmareste integrarea copiilor cu tulburari din spectrul autist si tulburari conexe in invatamantul de masa si prevenirea discriminarii, atat de frecventa in Romania, si s-a dovedit pana acum un succes. In ciuda dificultatilor inerente, patru copii din cadrul centrului urmeaza cursurile acestei gradinite cu program normal.

"Pentru noi este o bucurie ca am gasit oameni atat de deschisi si dispusi sa faca toate eforturile necesare pentru a da sansa la o viata normala unui copil cu probleme. Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print a reusit sa integreze pana in prezent in gradinite si scoli normale zece copii cu autism si tulburari pervazive de dezvoltare. Printre gradinitele deschise acestui tip de activitate se numara si gradinita din cartierul bistritean ANL, dar si cateva unitati din mediul rural. Este un demers extrem de dificil si frustrant care s-a lovit initial de refuzul cadrelor didactice de a accepta copii diferiti a caror incluziune presupune eforturi suplimentare din partea educatorilor, a familiilor si terapeutilor centrului. Insa eforturile conjugate ale tuturor celor implicati demonstreaza astazi ca integrarea este posibila cu  beneficii atat pentru copii cat si pentru educatori si terapeuti", a declarat Ana Dragu, presedintele Asociatiei Autism Europa Bistrita.

Pana la finalul anului, AAE va incheia parteneriate educationale cu Inspectoratul Scolar General - in vederea efectuarii unui screening pentru depistarea timpurie a copiilor cu probleme din scolile si gradinitele cu program normal, precum si un parteneriat ce vizeaza integrarea scolara cu Scoala Generala nr. 4 din Bistrita.

 

Cenrtrul de Resurse si Referinta in Autism "Micul Print" Bistrita

 

 

0 comentarii2569 vizualizări28 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0