Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Mediere Luni 28 Noiembrie 2022 - 14587
Un pas important pentru mediatorii din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures.

In data de 19 februarie 2016,a avut loc o intalnire intre reprezentantii Curtii de Apel Cluj si reprezentantii mediatorilor, actiune care face parte din strategia Consiliului de Mediere si a Consiliului Superior al Magistraturii prin continuarea dialogului inceput in toamna anului trecut. Buna colaborare dintre Curtea de Apel Cluj si reprezentantii Corpului Profesional al Mediatorilor au dus la semnarea protocolului de colaborare dintre cele doua institutii, in scopul promovarii modalitatii alternative de solutionare a conflictelor prin mediere ca instrument de valorificare rapida a drepturilor justitiabililor.

 Prin acest protocol, partile au convenit sa coopereze in vederea informarii publicului cu privire la rolul si statutul mediatorului, mediatizarea si constientizarea avantajelor practice privind utilizarea procedurii medierii in randul justitiabililor prin implementarea dispozitiilor care prevad informarea de catre organele judiciare a partilor din dosare cu privire la posibilitatea apelarii la mediatorii autorizati, degrevarea instantelor de cauzele ce pot fi solutionate pe calea medierii, dezvoltarea unei bune practici care sa faciliteze medierea ca metoda alternativa de solutionare a litigiilor, informarea publica si cresterea increderii cetatenilor in actul de justitie,validarea acordurilor de mediere in conformitate cu prevederile legale in vigoare, aplicarea unitara si eficienta a pevederilor Legii 192/2006.

 Un mare beneficiu pentru mediere si pentru mediatori este mentionarea pe citatiile adresate justitiabililor a posibilitatii de a apela la un mediator autorizat in conditiile legii, precum si prin recomandarea scrisa adresata partilor de a apela la un mediator autorizat, in cadrul procedurii de verificare si regularizare a cererii de chemare in judecata, urmand ca in perioada imediat urmatoare impreuna cu presedintii si vicepresedintii Corpului Profesional al Mediatorilor din cele patru judete, respectiv: Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures si Salaj sa pregatim intalnirile pe care le vom avea cu conducerea instantelor din judetele mentionate,arondate Curtii de Apel Cluj.

 Propunerile din partea mediatorilor si acceptate de Curtea de Apel Cluj sunt expresia preocuparii constante pentru consolidarea independentei justitiei pentru independenta, impartialiatea si profesionismul magistratilor precum si pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de comunicare. De asemenea, cele doua institutii si-au propus sa continue colaborarea in vederea imbunatatirii cadrului legal care reglementeaza activitatea de mediere,in limita competentelor legale.

Protocolul dintre cele doua institutii a fost semnat de catre doamna judecator Baldean Denisa -Livia presedinta Curtii de Apel Cluj si reprezentanta Corpului Profesional al mediatorilor in relatia cu instantele, mediator Nemes- Pop Ileana, intalnire la care au participat domnul judecator Mitea Valentin, vicepresedintele Curtii de Apel Cluj, presedinta C.P.M.J. Cluj mediator Cirlig Aurora si presedinta C.P.M.J.Bistrita-Nasaud, mediator Pintea Bianca.

 "Inainte de toate as vrea sa subliniez faptul ca insemnatatea semnarii unui astfel de protocol este una istorica. Nu spun cuvinte mari ci pur si simplu constat realitatea. Profesia noastra implineste anul acesta in luna mai 10 ani de existenta si incheierea unui astfel de protocol de colaborare este o reusita. Este de o insemnatate deosebita faptul ca in urma acestui protocol, relatiile noastre vor fi mai stranse si evident, avem cadru juridic concret in care sa ne manifestam. Conlucrarea dintre mediatori si judecatori va fi de acum inainte mult mai eficienta iar comunicarea dintre noi va fi nemijlocita. Orice problema sau inadvertenta de lucru ori proceduri juridice care ar putea apare in relatia mediator-judecator va fi mult mai usor reglementata datorita semnarii si acceptarii acestui protocol. Toate aceste aspecte se contorizeaza in final in dreptul cetatenilor, judtitiabililor asa cum ii numim noi, adica a celor care apeleaza la mediator si judecator deopotriva, pentru a-si rezolva litigiile in care sunt implicati. Personal, multumesc si pe aceasta cale doamnei judecator Denisa-Livia Baldean - Presedinte al Curtii de Apel Cluj si in egala masura domnului judecator Valentin Mitea - Vicepresedinte al Curtii de Apel Cluj care a dat dovada de intelegere si deschidere vis-a-vis de toate doleantele noastre cu care l-am sacait timp de 3 luni se zile, atat cat a fost necesar sa fie perfectate toate aspectele invocate de noi, mediatorii din Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures" a declarat doamna Bianca Pintea - Presedintele Corpului Profesional al Mediatorilor din judetul Bistrita-Nasaud.

0 comentarii1449 vizualizări22 februarie 2016
rss 2.0
rss 2.0