Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Mediere Duminica 23 Februarie 2020 - 3824 vizitatori azi
Ziua Internationala a Varstnicului

Despre conceptul imbatrinirii active. De zece ani pe 1 Octombrie este marcata "Ziua Internationala a Varstnicului". Institutiile administrative ale statului se implica de la un an la altul - prin comparatie – din ce in ce mai mult. Asa si trebuie, daca ne gindim la actualele propuneri ale Consiliului Europei care propune pentru 2012 " Anul european al imbatranirii active". Consideratiile de la care se pleaca, ne privesc pe absolut toti!!!

    Dupa cum reiese din  al doilea raport demografic din 2008 al Comisiei, intitulat "Satisfacerea nevoilor sociale intr-o societate in curs de imbatranire", Uniunea Europeana se confrunta cu un fenomen accentuat de imbatranire a populatiei. Conform ultimelor previziuni ale Eurostat, publicate in 2008, pana in 2060 in Uniunea Europeana vor fi numai doua persoane de varsta activa (intre 15 si 64 ani) pentru fiecare persoana de peste 65 de ani, in comparatie cu raportul actual de patru la unu. Aceasta tendinta se asteapta sa atinga punctul culminant intre anii 2015 si 2035, cand grupul numeros al generatiei "baby boom" va fi la varsta pensionarii. Aceasta schimbare poate fi pusa pe seama efectului combinat al ratei scazute a natalitatii si al cresterii sperantei de viata. Incepand cu anul 1960, speranta de viata a crescut cu opt ani, iar prognozele demografice pe urmatorii patruzeci de ani anticipeaza cresterea sperantei de viata cu inca cinci ani!

       Piramida populatiei din UE indica in mod clar o crestere semnificativa a natalitatii imediat dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, marcand inceputul perioadei "baby boom". Conform unui scenariu care ia in considerare cresterile probabile ale ratelor imigrarii si natalitatii, incepand cu anul 2012, populatia de varsta activa va incepe sa scada, in timp ce populatia in varsta de peste 60 de ani va continua sa creasca, cunoscand un spor de aproximativ doua milioane de persoane anual. In prezent, in Romania traiesc peste 3.000.000 de persoane cu varsta peste 65 de ani.

   Aceste modificari demografice constituie atat provocari, cat si oportunitati. Este posibil ca imbatranirea populatiei sa mareasca presiunea asupra bugetului public si asupra sistemelor de pensii si sa sporeasca necesarul de personal al serviciilor sociale si de ingrijire pentru persoanele in varsta. Varsta inaintata este adeseori inca asociata cu boala si dependenta, persoanele in varsta putandu-se simti excluse de pe piata muncii, cat si din viata de familie sau sociala. Exista temerea ca generatiile mai in varsta pot deveni o povara prea grea pentru grupurile de populatie mai tinere de varsta activa si ca acest fapt ar putea conduce la tensiuni intre generatii.

     In cadrul strategiei de ocupare a fortei de munca, statele membre au inceput sa inverseze tendinta spre pensionarea anticipata, astfel incat in UE-27 rata de ocupare a fortei de munca pentru persoanele din grupa de varsta 55 – 64 de ani a crescut de la 36,9% in anul 2000 la 46% in anul 2009. A stimula pe lucratorii mai varstnici sa ramana pe piata muncii implica, in special, ameliorarea conditiilor de munca si adaptarea acestora la starea sanatatii  populatiei existente.

   Imbatranirea activa este un instrument eficient de lupta impotriva saraciei persoanelor in varsta. In anul 2008, 19% dintre persoanele in varsta de mai mult de 65 de ani din Uniunea Europeana erau amenintate de saracie. Un numar considerabil de persoane in varsta incearca la batranete un sentiment de marginalizare. In timp ce ameliorarea perspectivelor persoanelor in varsta de a-si gasi de lucru, ar permite – spun  vizionarii UE - abordarea unora din cauzele saraciei in randul acestei categorii de varsta, participarea activa a persoanelor varstnice la activitati de benevolat ar putea reduce sentimentul acestora de izolare. Potentialul imens pe care persoanele in varsta il reprezinta pentru societate in calitate de voluntari sau de ingrijitori ai altor persoane ar putea fi mai bine valorificat prin eliminarea obstacolelor existente in calea muncii neplatite si prin crearea unui cadru adecvat.

   Plecind de la toate aceste consideratii puse in discutie pina acum, Comisia a propus cresterea ratei de ocupare a fortei de munca a lucratorilor varstnici prin inovare in organizarea muncii, precum si cresterea capacitatii de a fi angajati a acestora prin perfectionare profesionala si participare la programele de invatare de-a lungul vietii.

    Comisia a mai subliniat importanta tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (TIC) pentru o batranete frumoasa si a propus, in special, dezvoltarea programului comun de asistenta pentru autonomie la domiciliu (AAD). Agenda digitala pentru Europa a recomandat, de asemenea, sa fie intreprinse actiuni concrete pentru a ameliora competentele in informatica ale tuturor europenilor, inclusiv pe cele ale persoanelor varstnice, un grup suprareprezentat in cadrul celor 150 de milioane de cetateni (aproximativ 30 % din totalul populatiei) care nu au utilizat niciodata Internetul!

     Iata-ne asedar, in fata  perspectivei unei batrineti indelungate, nu se stie cit de imbelsugate dar musai  cu Internet!

                         Sociolog Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP BN

 

 

0 comentarii3066 vizualizări01 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0