Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Duminica 12 Iulie 2020 - 16146 vizitatori azi
In 9 decembrie s-a marcat "Ziua Internationala de Lupta impotriva Coruptiei".

Un raport Transparency International arata ca lumea este mai corupta decat in urma cu trei ani, cand a fost realizat un studiu similar. Pe locuri de frunte in acest clasament se afla Afghanistan, Nigeria, Irak si India, urmate de China, Rusia si mare patre din Estul Mijlociu.

Raportul arata ca partidele politice sunt vazute ca cele mai corupte institutii, 50% dintre cei 90.000 de oameni chestionati, din 86 de tari, raspunzand ca guvernul nu este eficient in rezolvarea problemei.

Una din patru persoane intervievate a admis ca a dat mita in ultimul an, cei mai multi catre politie. 29% dintre spagi au ajuns la oamenii in uniforma, iar 14% s-au indreptat catre justitie, conform BBC.

Partidele politice au fost privite ca fiind cele mai corupte si in raportul Transparency International din 2004, cand 71% spuneau ca sunt cele mai corupte institutii. In acest an, 80% dintre cei chestionati au afirmat acelasi lucru.

Si reprezentantii religiei sunt priviti cu mai multa indoiala decat pana acum, jumatate dintre cei intervievati spunand ca si acestia sunt corupti, o crestere de la 28%, cati gandeau asa in 2004.

Cine da spaga?

In Africa sub-sahariana, 67% dintre spagi au fost date pentru ca problemele cu autoritatile sa fie evitate. In tarile arabe si America Latina, cele mai multe dintre spagi au fost date pentru a se grabi lucrurile.

In regiunea Asia-Pacific, 35% dintre oameni au dat mita pentru a beneficia de un serviciu la care aveau dreptul, iar in... mai mult

 

 

 

Nu ne putem pune cenusa in cap ca detinem un record printre cele mai corupte tari din lume, dar nici prea bine nu stam. Transparency International ne-a clasificat exact dupa Italia, situata cu o pozitie inaintea noastra, si Bulgaria, pe pozitia imediat urmatoare.

Dupa ce a investigat si clasificat gradul de coruptie la nivel mondial, Transparency International a stabilit ca polul extrem ale acestui flagel se plaseaza in tari sarace din Africa, din centrul Asiei si din America de Sud.

La polul opus, cele mai putin corupte state - putine la numar - se afla in nordul Europei (Suedia, Finlanda), in America de Nord (Canada), in intreaga Australie.

Au fost cercetate 178 de tari, acordandu-se indici de calificare, incepand de la 0 (nivelul cel mai corupt), pana la 10 (nivelul cel mai putin corupt). Aproape trei sferturi din cele 178 tari sunt notate sub 5, ceea ce arata un grad de coruptie "deosebit de daunator".

Italia, cea din fata noastra, se afla pe locul 27 in Europa si locul 67 in lume, avand indicele 3,9. Pozitia imediat urmatoare revine Romaniei, iar apoi, in ordine, Bulgaria si Grecia. La o distanta apreciabila, pe pozitia 105 in lume si cu indicele 2.9 se afla Repubiica Moldova - mai aproape de tarile africane decat de Europa, sub acest aspect.

Indicele mai scoate in evidenta faptul ca, in principalele tari ale Europei Centralei, coruptia s-a accentual (Cehia, Ungaria, Slovacia), pe cand in cele occidentele se constata o ameliorare (Spania: locul 30 in... mai mult

0 comentarii2800 vizualizări10 decembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0