Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Vineri 10 Iulie 2020 - 2382 vizitatori azi
Stiti cum plange un arici ?

Traim intr-o lume grabita, stresata, preocupata mai mult de grijile si nevoile materiale de astazi si de asigurarea traiului pentru ziua de maine, astfel ca de multe ori uitam de ce e frumos si normal in jurul nostru, de micile sau mai marile tragedii si suferinte si credem ca la maturitate le stim pe toate. Filozofii ne-au spus clar ca vine o varsta in care stii ca nu stii nimic iar la acest capitol chiar daca am o varsta apropiata de 50 de ani trebuie sa ma declar nestiutor, deoarece pana acum nu stiam cum plange un arici. Mi-au fost dragi dintotdeauna aceste animalute chiar daca la inceput in copilarie m-am mai intepat incercand sa ii iau in palme, dar cu timpul am invatat sa iau o carpa, bete sau frunze mai mari pentru a-i transporta, pentru a-i feri in special de actiunile brutale ale semenilor nostri. Ariciul in general este un animal iubit de oameni, mai ales ca el se hraneste cu mici rozatoare, serpi, soparle,etc. adica presupusi dusmani ai omului sau daunatori periculosi.

Intr-o seara friguroasa de iulie trecand incet cu bicicleta pe strada Solomon Halita din Bistrita am auzit un zgomot ciudat pe care il stiam intr-o forma aproximativ la fel din copilaria copiilor mei. Era un fel de scancet de copil dar mai scurt, mai infundat si mai rar, dar tot era un scancet. Spre marea mea surprindere, acel zgomot ce te face sa tresari venea din mijlocul soselei, unde am zarit un ghemotoc. Dupa apropierea de rigoare am vazut clar ca era vorba de un arici ranit din care curgea sange si un lichid ce parea a fi saliva animala. Dupa o examinare sumara si o testare a reactiilor ariciului am vazut ca acesta desi ranit, inca stia sa se mai apere prin procedeul lui consacrat adica sa formeze o minge din carne care la exterior are un "zid" impenetrabil de tepi. In aceasta situatie singura solutie pe care am vazut-o si am aplicat-o cu succes a fost ca utilizand cateva crengi luate din apropiere sa il mut pe arici spre un spatiu verde mai precis o gradina din apropiere si printr-o spartura din gard sa il imping spre un loc mai ferit incat posibilitatea sa fie lovit din nou de o masina sa fie minima. Salvarea unei fiinte in speta de fata un arici este un fapt banal in lumea de astazi dar pentru mine a constituit o premiera chiar daca (mai ales in tinerete) am salvat multe animale de acest fel. Trebuie sa recunosc ca pentru prima data in viata am auzit cum plange un arici!

 

Marius Chiuzan.

2 commentarii4879 vizualizări13 iulie 2015
rss 2.0
rss 2.0