Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Vineri 10 Iulie 2020 - 2146 vizitatori azi
PORECLA - UN MIJLOC DE CUNOASTERE A VIETII SATULUI.

In orice comunitate sateasca, oamenii sunt in relatii directe unii cu altii, isi cunosc foarte bine genealogia, calitatile si defectele, obiceiurile, viciile si metehnele, ticurile si apucaturile. Cea care vine sa completeze informatiile despre acest leagan al vesniciei, dandu-i o coloratura deosebita este porecla. Ei i se atribuie termenii: nume, supranume, iar in vorbirea populara "ciufulitura’’. Cu privire la cel din urma termen sunt cunoscute urmatoarele sensuri: "a batjocori’’, "a ridiculiza’’, "a zeflemisi’’.

Cum este si firesc, oamenii isi atribuie diverse apelative care scot in evidenta anumite trasaturi. Verbul "a ciufuli’’ are sensul de "a lua peste picior pe cineva, a face de ras, a batjocori’’, precum spun si versurile populare:

"Nici cu gandul n-am gandit

Cine m-a ciufuluit’’.

De la acest verb a rezultat si adjectivul "ciufelnic’’, adica om caruia ii place sa isi bata joc de altii, punandu-le diferite nume, porecle. In Nepos, aceasta expresie este foarte des folosita si aproape ca nu deranjeaza pe nimeni, chiar daca uneori este mai putin comoda. Adeseori intalnim si sensul de "inselat’’" pacalit’’, mai ales atunci cand este vorba de o socoteala gresita, facuta de cineva intentionat.

O categorie larga a poreclelor se refera la cea care ridiculizeaza insusiri si defecte fizice sau morale: Stiopu sau Stioapa, Mutu, Cioarca, Lungu, Jabu, Gusuta, Cracu, dar si agilitatea, adica cei care stiu sa se invarta, descurcaretii, cum ar fi: Sfarnaru’’.

Sub aspect zeflemitor este folosita porecla de "Bogatu’’ care nu are nicidecum acest sens. Dealtfel, aceasta caracteristica si-o atribuie chiar persoana in cauza vrand sa scoata in evidenta faptul ca prin dobandirea unor lucruri nesemnificative, el este mai bogat decat altii. Alteori, mandria ca poseda o avere insemnata in aceasta localitate a dat nastere la o porecla corespunzatoare si anume: "Fala’’ care vine de la verbul "a se fali’’, "a se mandri’’

In sat exista cateva porecle care provin de la numele unor animale: a Lupului, a Ursului, a Leului, a Tapului, a Gandacului, A Matocului, a Hulpii, ascunzand trasaturile caracteristice ale animalelor respective: lacom si crud ca lupul, greoi in miscari ca ursul, siret ca vulpea, etc.

Aspectul profesional si-a lasat amprentele si in acest domeniu. Sunt cunoscute poreclele: a Fierarului, a Morarului, a Dascalitei, a Dascalului, a Popii, a Colectarului, a Cantonierului" a Padurarului" a Boldasului, a Fatului, sau definesc ceva, cum ar fi: Bumbusca, Nasturelu. Nici poreclele cu character religios nu sunt evitate: Pocaitu, Satana.

Cele mai multe porecle deriva din numele de familie sau de botez: Carp, Badean, Bambu, Liuchi, Cozma, Brica, Tanca, Bucioaia, Ciricoaia,etc. In Nepos, ca dealtfel in majoritatea localitatilor rurale intalnim porecle care arata originea unor locuitori sau peregrinarile lor in lume: Bargauanu, Magureanca, a Rebrencii, sau Americanu.

Numele de Dumitru este caracteristic pentru satul Nepos. Mai demult, cei care purtau acest nume de familie erau porecliti "sternic’’: Grigore Dumitru Sternicul (vistiernicul)" mare vanator, om frumos, puternic, destul de destept si se tine mandru’’ Se spune ca inainte de colonizarea sasilor, aceste tinuturi erau impanate cu familii romanesti. Dintre acestea rasare familia Dumitru cel Mare care era vistiernic si a carui nume se afla gravat si pe clopotul bisericii din Dumitra Mare, scris cu litere latine, avand si putine caractere gotice. De la acest Dumitru care avea in stapanirea sa cetatea si unde de fapt a fost aflat clopotul, se trag familiile din Nepos care poarta acest nume.

Diminutivele completeaza sfera ridiculizarii unor trasaturi fizice ale oamenilor, numai ca aceasta este mai blanda, mai apropiata de suflet, cum este de exemplu: Matatalu, Botasalu "Negruta" Biluta,. Nici augmentativele nu lipsesc: Pataloaia, Ciricoaia" Botoaia si altele.

Este si firesc ca aceste porecle sa aiba si alte nuante, multe dintre ele cu o corespondenta foarte indepartata: Gioga" Vartic, Becea, Ciucius, Carta, Siucu, Malu, Prajanca, Chili, Bambu, Bas, Toaca, Harza etc.

Motivul aparitiei poreclelor poate fi cautat in faptul ca poporul roman s-a nascut cu simtul umorului pe care si l-a manifestat si il manifesta in toate imprejurarile. In al doilea rand, acest lucru este reclamat de necesitatea strigenta de a deosebi indivizii cu acelasi nume si prenume. In Nepos la ora actuala exista 175 de membri cu numele de Pop" 117 cu numele de Ani, 88 cu numele de Bota, 76 Cifor, 70 Dumitru, 66 Leonte, 61 Dradici, 54 Popitan, 48 Istrate, 46 Niculai, 45 Login, 33 Petri, 29 Coman, 28 Holbura, 26 Lup, 25 Rognean, 24 Onoe, 23 Palage s.a. m.d.

Chiar daca la inceput porecla unui individ este privita ca o atitudine dusmanoasa, treptat ea este acceptata si o lasa mostenire altora, gratie personalitatii sale in mediul social.

 

MIRCEA DAROSI.

0 comentarii10948 vizualizări01 octombrie 2015
rss 2.0
rss 2.0