Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Sambata 28 Noiembrie 2020 - 7108 vizitatori azi
Cafeaua la plic, otrava de dimineata care costa doar un leu.

Sortimentele la plic, la leu sau la capsula, contin aceleasi chimicale din care se fac ingrasamintele chimice sau hartia. Cel mai bine este sa cumparati cafea boabe si sa o macinati acasa. Bagi fisa, iese paharul si curge cafeaua. Sau arunci in graba praful din plic intr-o cana cu apa fierbinte si amesteci. Nicicand marketingul nu a fost mai agresiv, ducand ideea de cafea in derizoriu.

Azi, putini au rabdare sa-si cumpere boabe de cafea si sa le rasneasca. Nici ibricul nu mai e la moda si nici cafeaua din comert nu mai e ce-a fost.

Comoditatea ne costa sanatatea, spun medicii: zi de zi, cafeaua "la 1 leu", "3 in 1" sau, mai nou, capsulele pentru espressor livreaza "E-uri" pe banda rulanta, sintetice ascunse in denumiri ciudate si lungi, care te descurajeaza sa mai citesti eticheta, dar nu te descurajeaza sa mai bei.

 

Toate aceste substante au rolul lor: unele lucreaza la gust, altele dau consistenta, tinand loc de frisca si lapte, altele omogenizeaza grasimea pentru aspect.

Organismul nu este pregatit sa digere avalansa de chimicale si face eforturi in acest sens. Intre timp, se strica, pe rand, ficatul, rinchii si imunitatea.

Intrusi: ulei din margarina si ingrasaminte chimice


Am luat la intamplare cateva pliculete de cafea "3 in 1", le-am analizat eticheta si am rugat medicii sa o descifreze.

De exemplu, "Nescafe 2 in 1 Creamer" contine: pudra pentru cafea, sirop de glucoza, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate (fosfat dipotasic, trifosfat pentasodic, polifosfat de sodiu, citrat trisodic), proteina de lapte (1,9%), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi, esteri mono si diacetil tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) si sare iodata. Continutul rezultat are 48 de calorii.

Medicul Mihaela Ionescu confirma ca aceste substante de sinteza nu ar avea ce sa caute in cafea. "Grasimile hidrogenate se gasesc in margarinele de care fug toti. Corectorii de aciditate masluiesc gustul si culoarea. Pot da alergii. Fosfatii se foloseau ca ingrasaminte chimice, iar azi toata lumea fuge de ele.

Emulgatorii, intalniti in produsele de patiserie, fac picaturile de grasime cat mai fine. Toate aceste sintetice intoxica zilnic organismul", precizeaza nutritionistul Mihaela Ionescu, de la Institutul "Nicolae Paulescu", din Bucuresti.

Primul care sufera e ficatul. "El este principalul luptator cu toxinele. Desi este organul cu cea mai mare putere de regenerare, daca este suprasolicitat, cedeaza. Si asa apar hepatitele cronice si ciroza. Si rinchii sufera, si imunitatea", adauga medicul.

Cafeaua "3 in 1" da bici inimii

Un alt sortiment, "3 in 1 Mild", are zahar in proportie de 50%, sirop de glucoza, ulei vegetal hidrogenat, cafea instant (7,5%), corectori de aciditate (fosfatii mentionati), proteina din lapte (0,8%), sare, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi), arome, antiaglomerant (dioxid de sodiu) si 66 de calorii.

"Aceasta nu mai e cafea. O bei doar de gust: e dulce, aromata, dar nu mai are efect tonic. Totusi, aceste plicuri nu sunt mai daunatoare decat sucurile carbogazoase, cu E-uri interzise in Europa", subliniaza nutritionistul Luiza Pirvu.

Multi oameni se plang de tremur si palpitatii dupa ce beau cafele la plic. "Concentratia de cofeina este mai mare, pentru ca este praf. Una pe zi e de ajuns", recomanda Luiza Pirvu.

"Hartie" in loc de frisca


La cafelele de la automat, aceleasi ingrediente. De preferat ar fi sa cautati masinile care macina boabele pe loc. Inainte, ingredientele cafelei de la automate erau tinute la secret. Acum, producatorii sunt obligati sa le afiseze. Asa am aflat ca un sortiment cu lapte (caffe latte) contine: apa, zahar, pudra de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoza), cafea solubila (3,3%) si urme de soia. Despre soia, medicul Ionescu spune ca "e un produs bun, dar, azi, se profita de bunul sau renume pentru a face produsele cat mai toxice".

Aceleasi substante se regasesc si in latte sau espresso machiatto. In capuccino, apar si alti "intrusi" greu de pronuntat, printre care agent de ingrosare (carboximetilceluloza), din care se face hartia.

"Celuloza e greu de digerat pentru mamifere, ele n-au aceleasi enzime ca erbivorele.Forteaza stomacul. Producatorii recurg la ea ca sa ingroase lichidul. In loc sa puna frisca sau spuma de lapte, le inlocuiesc cu chimicale", adauga medicul.

Cafea la capsula, marketing amestecat cu praf

Recent au aparut si caspule de cafea pentru espressor. Liviu F., liderul comunitatii online de espresso din Romania, reclama marketingul mincinos din jurul acestora.

"Sunt un mare fan espresso. Real espresso, nu fake. Ma refer la toti producatorii de capsule. Ingredientele lor sunt identice cu cele din cafelele la vendomate. Asa bem caramel amoniacal, dioxid de siliciu, fosfat etc., in special in capsulele cu specialitati din lapte", subliniaza Liviu.

 

 

 

 

Autor:  Cristina Lica

Sursa: VLAD STANESCU

 

0 comentarii3556 vizualizări29 ianuarie 2012
rss 2.0
rss 2.0