Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Marti 14 Mai 2024 - 14587
POVESTEA DE SEARA.

Plictisit, punand cu grija un pas inaintea celuilalt parca dorind sa masoare distanta pana la cismea, trasa cu degetul o mica dunga de-a lungul zidului prafuit. In cealalta mana tinea un mic ratoi de plus. Iesise fara sa ceara voie din mica sala de asteptare prea aglomerata…..Gara pitita sub umbre de brazi batrani era plina la acea ora…..Dincolo de sine, printre niste pomi stingheri se zareau cateva constructii parasite si o mana de copii ce se pierdusera in joaca dupa-amiezii….

Hei mogaldeata! Ce cauti singur aici? Degetul i se propti brusc in nasturele unui veston…lasand capul pe spate se uita speriat spre figura incruntata ce aparuse in chenarul usii deasupra caruia tronau niste semne albe pe un fond albastru….

 In acel moment in difuzoare se auzi un fasait : Trenul personal X-Y va sosi la linia 2 in trei minute! O scurta pauza apoi: Atentie! Trenul personal X-Y va sosi la linia 2 in trei minute! Va rugam feriti linia…

Seful de gara il lua de mana: Al cui esti ma? Unde-s ai tai? Speriat baietelul nu spuse nimic. Tignalul trenului se auzea din ce in ce mai aproape….

Radu…Raduuu…Se smuci din stransoarea barbatului si fugi spre glasul de femeie….Usor, trenul intra in gara si opri intr-un pufait de abur…

Femeia il apuca nervoasa de mana…niciodata sa nu mai pleci de langa mine…hai urca mai repede, pierdem trenul…Treptele trenului, prea inalte pentru micul copil, il facura sa scape jucaria de plus…..
Seful de gara se uita lung dupa trenul ce se pierdea in zare. Lasand privirile-n jos zari jucaria de plus cazuta intre sine. O ridica si o scutura de praf.....E numai buna pentru ala mic, isi zise. Apoi, fara alte griji se intoarse in biroul racoros....

 Pe maidanul din spatele casei, cel mic, Danut pe nume, se juca cu noua jucarie. ..Catinca se apropie de el pe nesimtite, ii puse mainile la ochi si il intreba vesela: Ghici? Un chip imbujorat se intoarse spre mica fetita la fel de imbujorata.....Ai o jucarie noua? Raspunse timid: Da! Dar..daca iti place ti-o daruiesc tie! Catinca lua vesela jucaria ...peste doua zile urma sa plece in vacanta, la bunici. Se putea lauda tancilor din sat cu noua jucarie.
Ce veselie se nascu in amurgul serii ce sta sa cada peste sat! O mana de tanci curiosi admirau jucaria Catincai. Malinal ma fac cand clesc! tipa un pusti cu ochii tot un zambet... Catinca razand in hohote: Marinnaar ....marinaar se zice...Hi, hi....Putin mai retras, un baietel ba parca zambea, ba parca era trist. Niste ite nevazute il tinea deoparte de veselia nevinovata de langa el......Catinca il intreba: Dal tu ce ai ma? Tu nu vlei sa fi malinal?.....Cu un strop de lacrima in coltul ochilor, pustiul raspunse de abia auzit: Eu vreau sa fiu doctor. Sa o vindec pe sora mea...Apoi o lua la fuga....Heeii! Hei! Stai pe loc. Pustiul se opri din goana disperata si se intoarse spre Catinca....Poftim. Tine. Daruieste jucaria sorei tale!

 
Trecura anii......Catinca venea tot mai rar in satul bunicilor. O prinsese viata in vartejul ei. Intr-o seara se opri sub dudul batran unde odinioara niste pusti nevinovati visau sa fie marinari....Buna seara! Uimita privi barbatul ce se opri langa ea. Eu sunt Doctorul....Un zambet se nascu pe chipul Catincai..Deci, ai reusit!? Mandru, pustiul de odinioara ....Da! Si as vrea sa o cunosti pe sora mea! Si astfel, jucaria de plus se intoarse la Catinca.

 

Dannn, Daneee......vocea Catincai bubuia de nerabdare... Dan priveste...... bucuroasa ii arata vechea jucarie de plus. Da, acel Danut ce acuma facea parte din viata ei.....Jucaria de plus.....murmura Dan. Era usor de recunoscut......atunci cand primise jucaria primul lucru pe care il observase a fost faptul ca o panglica de la bereta de marinar era taiata.....
Gara, pitita sub umbre de brazi batrani, era plina la acea ora…..Dincolo de sine, printre niste pomi stingheri se zareau cateva constructii parasite si o mana de copii ce se pierdusera in joaca dupa-amiezii….

 

Catinca si Dan se pregateau sa plece la tara. Langa ei se vedea un pusti timid ce tinea in mana o jucarie de plus…..Vleau la cismea…si fara sa astepte un raspuns, pleca spre ea. Catinca si Dan il urmareau indeaproape. Mai era ceva timp pana avea sa soseasca trenul……

 

Hei, mogaldeata! Ce ascunzi la spate? Vesel noul sef de gara ajuta copilul sa ajunga la cismea. Copilul ii intinse jucaria sa i-o tina…..Seful de gara privi uimit ratoiul de plus…..ii lipsea o panglica de la bereta de marinar…..Mogaldeata! Cum te cheama? Pustiul, smulgandu-i jucaria din mana tipa in goana lui catre parinti…Raduuuuu

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii3003 vizualizări28 martie 2012




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0