Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Vineri 26 Aprilie 2024 - 14587
O parodie a premiiilor Nobel.

Cu totii am auzit de premiile Nobel numite astfel dupa celebrul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, premii care se decerneaza in fiecare an oamenilor care au adus cele mai mari servicii umanitatii. Insa mult mai putina lume stie de existenta premiilor IG Nobel , o parodie a premiiilor Nobel. Acestea se decerneaza in fiecare an exact cu o saptamana inaintea anuntarii castigatorilor premiilor Nobel in cadrul unei ceremonii la Universitatea Harvard si premiaza cele mai inutile, ciudate sau stupide descoperiri din lumea stiintei.

Premiile sunt organizate de catre revista de umor stiintific "Annals of Improbable Research" iar scopul declarat al premiilor este "mai intai sa ii faca pe oameni sa rada, si apoi sa gandeasca". Castigatorii primesc premiile de la laureatii adevaratului premiu Nobel si au la dispozitie 60 de secunde pentru un discurs care daca se prelungeste este intrerupt de o fetita care incepe sa strige "Plictisitor", iar alta traditie interesanta este aceea ca spectatorii obisnuiesc sa arunce cu avioane de hartie pe scena.

Iata mai jos o selectie a celor mai haioase studii care au primit acest premiu.

1. In 2007 premiul Ig nobel pentru Pace s-a acordat celor de la Wright Laboratory din cadrul fortelor aeriene americane care au propus dezvoltarea unei bombe Gay care odata lansata elibereaza in aer substante afrodiziace capabile sa declanseze o irezistibila atractie sexuala intre soldatii din taberele opuse si, drept consecinta, sa le diminueze agresivitatea.

2. In 2004 premiul pentru Medicina a fost castigat de Steven Stack si Jim Gundlach, de la Wayne State University si Auburn University, autorii unui studiu care demonstreaza ca rata sinuciderilor creste direct proportional cu frecventa melodiilor country difuzata la posturile de radio din SUA.

3. in 2011 premiul pentru Chimie a fost adjudecat de o echipa de la Universitatea Shiga din Japonia, care a calculat care este cantitatea ideala de wasabi(un soi de hrean picant originar din Japonia) care ar trezi oamenii adormiti, in cazul unei alarme de incendiu- alarma cu wasabi.

4. In 2006, premiul pentru Biologie l-a primit o echipa internationala de cercetatori care a realizat numeroase experimente pentru a dovedi, in final, ca specia de tantar Anopheles Gambiae este atrasa in egala masura de mirosul de branza Limburger si de mirosul de picioare.

5. Premiul pentru Medicina in 2009 a fost castigat de Donald L. Unger care timp de 60 de ani si-a trosnit in fiecare zi doar degetele de la mana stanga pentru a demonstra ca pocnitul degetelor nu cauzeaza artrita.

6. In 2008 premiul pentru Economie a fost adjudecat de catre Geoffrey Miller, Joshua Tyber, and Brent Jordan care au reusit sa demonstreze ca o dansatoare exotica primeste mai multe bacsisuri cand se afla in perioada de ovulatie.

7. Tot in 2008 o echipa de cercetatori japonezi au castigat un IG Nobel in Stiintele Cunoasterii in urma descoperirii ca mucegaiurile din mlastini si namol sunt in masura sa gaseasca drumul cel mai scurt dintre doua puncte intr-un labirint .

8. Mai recent in 2012 un grup de cercetatori format din Anita Eerland, Rolf Zwaan, and Tulio Guadalupe au primit premiul la categoria Psihologie in urma unui studiu care sustina ca "daca ne inclinam spre stanga turnul Eiffel pare mai mic"

9. Premiul IG Nobel pentru Pace din 2005 a mers la Claire Rind and Peter Simmons de la Universitatea Newcastle pentru eforturile lor de a monitoriza activitatea cerebrala a unei lacuste in timp ce aceasta urmarea anumite secvente din seria Razboiul Stelelor.

10. In 2006 premiul pentru Medicina I s-a acordat lui Francis M. Fesmire, profesor la Universitatea din Tennessee, a desoperit o metoda de masaj rectal prin care pot fi oprite sughiturile spontane.

11. In 2003 premiul pentru Biologie a fost castigat de un grup de cercetatori suedezi de la Universitatea Stockholm pentru studiul care concluziona ca gainile prefera oamenii frumosi.

12. In 2005 premiul pentru Dinamica Fluidelor s-a acordat unui grup de cercetatori care au calculat presiunile care se produc in interiorul unui penguin in timp ce acesta defecheaza.

13. In 2004 Jillian Clarke a primit premiul pentru Sanatate Publica in urma studiului teoriei conform careia un aliment scapat pe jos poate fi consumat daca nu a stat mai mult de cinci secunde.

14. In 2005 o echipa internationala de cercetatori a primit un premiu in Biologie dupa ce au studiat mirosul a 131 de specii de broaste atunci cand acestea sunt stresate.

15. In anul 2007 premiul IgNobel pentru Pace a fost acordat lui Howard Stapleton galezul care a inventat un dispozitiv audio care scoate sunete care nu pot fi auzite decat de persoanele cu varste de pana la 30 de ani. Tehnologia a fost utilizata pentru crearea unor aparate care sa enerveze adolescentii. Ulterior, tehnologia a fost folosita si la conceperea unei sonerii pentru telefoanele mobile care nu poate fi auzita decat de tineri.

16. Cu un premiu in Medicina s-au ales in 1993 si James F. Nolan, Thomas J. Stillwell, and John P. Sands, Jr. pentur studiul lor intitulat "Managementul penisului prins in fermoar".

17.Cercetatorul japonez Mayu Yamamoto s-a ales cu un premiu pentru Chimie in 2007 pentru extraordinara reusita de a extrage vanilina din balega de vaca.

18. Un grup de cercetatori australieni a primit premiul pentru Fizica in 2004 pentru studiul intitulat " O analiza a fortelor necesare in tararea oilor pe diferite suprafete" iar in caz ca va intrebati suprafata perfecta pentru a trage o oaie este "o suprafata inclinata construita din scanduri de lemn dispuse paralel cu directia de tragere".

19. Doi cercetatori unul din Groenlanda si altul din Norvegia si-au adjudecat in 1997 premiul pentru Sanatate Publica in urma raportului intitulat "Transmiterea gonoreei prin intermediul papusilor gonflabile".

20. In 2011 premiul pentru fiziologie a fost acordat cercetatorilor Anna Wilkinson, Natalie Sebanz, Isabella Mandl si Ludwig Huber pentru studiul "Cascatul nu este contagios in cazul testoaselor cu tample rosii de Florida".

21. In anul 2003 olandezul C.W. Moeliker s-a ales cu un IG Nobel in Biologie fiind cel ce a consemnat primul caz de necrofilie homosexuala la o rata salbatica.

22. Un echipa de cercetatori de la Universitatea California,Los Angeles si-au adjudecat in 2006 un premiu in Ornitologie dupa ce au reusit cu success sa cerceteze si sa explice de ce ciocanitorile nu au dureri de cap desi isi lovesc zilnic capul de trunchiurile copacilor.

23. Intreaga lume a rasuflat usurata in 1993 in urma studiului lui Robert W. Faid care a concluzionat ca exista sanse de 710,609,175,188,282,000 la 1 ca Mihail Gorbaciov sa fie Antihristul.

24. Un grup de cercetatori canadieni au primit premiul pentru Biologie in 2004 dupa ce au demonstrat ca heringii emit gaze digestive cu o precizie si frecventa uluitoare si le utilizeaza drept un formidabil mijloc de comunicare

25. In 2008 premiul pentru Biologie a fost castigat de Marie-Christine Cadiergues, Christel Joubert, si Michel Franc de la Scoala Nationala de Medicina Veterinara din Toulouse, pentru ca au descoperit ca puricii cainilor sar mai sus decat cei ai pisicilor.

 

Adrian S. Chiuzan.

1 comentariu3136 vizualizări03 martie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0