Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Luni 01 Iunie 2020 - 1446 vizitatori azi
DOMNITA BISTRITEI cea salvatoare a cavalerului din turn - in cadrul Serbarilor Bistritei Medievale 2015!

"Concursul-spectacol" Domnita Bistritei are menirea sa incurajeze si sa sustina rolul femeii in societate prin evidentierea frumusetii, priceperii si calitatilor deosebite care se intalnesc la fiecare femeie in parte. Daca in Evul Mediu statutul femeii se diferentia destul de mult de la regiune la regiune, iar dominatia elementului masculin asupra femeii si a societatii medievale conducea la conceptia potivit careia femeia era in cea mai mare parte subordonata barbatului, iata ca, in zilele noastre femeie joaca un rol important, egalizand in drepturi cu barbatul.

    Organizatorii Serbarilor Bistritei Medievale propun si anul acesta bistritenilor sa o aleaga pe cea mai vrednica domnita din cetate, insa intr-o maniera putin diferita fata de anii precedenti. Sase-opt domnite care candideaza in a deveni aleasa BISTRITEI 2015 pe parcursul serilor de sambata si duminica, 27 iunie respectiv 28 iunie, vor imbraca straie medievale puse la dispozitie de catre organizatori. Castigatoarea titlului de DOMNITA BISTRITEI va fi cea care va intruni aprecierile juriului si ale publicului deopotriva. Premiul cel mare consta intr-o costumatie medievala oferita de Asociatia Culturala Bistrita Medievala, pe care domnita aleasa si-o va confectiona dupa gustul propriu. Alte premii sunt oferite de Hotel Metropolis, Salonul Carliont cat si artistii - mesteri  de soi prezenti la Targul Medieval pentru participante in egala masura.

  Daca in anii precedenti acest "spectacol" s-a desfasurat sub forma de competitie, anul acesta, fiecare domnita in parte va castiga un titlu. Domnita inimilor, a curajului, a creatiei artistice, a indemanarii si iscusintei, a gratiei si elegantei, a muzicii si poeziei, a curajului si indraznelii, a gastronomiei sunt doar cateva din titlurile ce pot fi castigate de domnitele participante. Insa numai una va fi desemnata Domnita suuprema, cea care  va indeplini cel putin trei din aceste calitati pentru a-l putea cuceri pe Cavalerul din Turn.

 Exista totusi cateva conditii de participare : varsta minima de 14 ani cat si atasamentul fata de traditia istorica a orasului.

 Doritoarele domnite sunt asteptate marti in data de 23 iunie, orele 17, la Forumul German Bistrita pentru preselectie si inceperea pregatirilor!

 Prima editie a concursului  a fost castigata in anul 2009 de Ana-Maria Greabu, in 2010 de Adelina Popa, in 2011 de  Alexandra Runcan , in 2012 de Andrada Bianca Morutan, in 2013 de Roxana Muscari si in 2014 de Paula Maria Toma.

 Serbarile Bistritei Medievale 2015 sunt organizate de Asociatia Culturala Bistrita Medievala si de Centrul Cultural Municipal Bistrita, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita si al Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud.

 Sponsori principali: Leoni si Ambient.

Sponsori:  Betty Ice, Hotel Metropolis, Urbana SA , Pombis, Izvorul Minunilor, Pizzeria Tonight, Salonul Carliont.

Parteneri media: Radio Romania Cluj, Agerpres, AsTv Bistrita, Zile si Nopti, Bistritanews.ro, Mesagerul, Bistriteanul.ro, Rasunetul, Radio Somes,Citynews Bistrita, Radio Transilvania Bistrita, e-Zine, Calendar Evenimente, Bistrita Culturala

 

  Informatii despre programul festivalului pot fi gasite pe site-ul www.bistritamedievala.ro

 Contact inscrieri si informatii concurs: bistritamedievala@gmail.com,

tel :0746-998 582 ( Alina Talos)

0 comentarii2849 vizualizări15 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0