Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Luni 01 Iunie 2020 - 1166 vizitatori azi
Serbarile Bistritei Medievale 2015.

Concerte de muzica medievala,intreceri cavaleresti, dansuri medievale si  alegerea domnitei Cetatii Bistrita, un scenariu istoric despre paznicul Turnului si Targul medieval  - iata ce ii asteapta pe bistriteni la Serbarile Bistritei Medievale 2015, care incep astazi!  Duminica - traditionala batalie cu pungi cu apa si concertul extraordinar Popa Sapka!

 Astazi incep Serbarile Bistritei Medievale 2015, a IX-a editie a unui festival care isi propune sa dea viata Cetatii Bistritei. Sa vedem care sunt principalele atractii ale acestei sarbatori medievale.

 Targul medieval, amenajat pe pietonal, aduce la Bistrita peste  60 de expozanti, oferta lor acoperind, practic, toate gusturile. Obiecte handmade, produse alimentare traditionale, obiecte de arta si demonstratii de maiestrie ce amintesc de mestesugurile vechilor bresle bistritene - iata cea mai sumara trecere in revista a ofertei unor oameni, obisnuiti ai festivalurilor medievale din Transilvania si nu numai.

 Atelierele Medieval Art, cu lectii de manuit spade si pictura pe scuturi din lemn, atelier de tesut pe gherghef, ateliere de olarit si pictura pe ceramica, ateliere de pictura pe textile si masti si altele. Aceste ateliere vor fi grupate in jurul scenei mici, din zona de mijloc a pietonalului.

 Spectacolele cavaleresti vor fi sustinute in acest an de Paladinii de Terra Medies, cu al lor cavaler de onoare al Cetatii Bistritei Ioan de Siebenburgen si de Ordinul Cavalerilor Lup, sub comanda Marelui Lup Liviu Pancu, cel care va trebui sa struneasca o "haita" care stie sa manuiasca cu maiestrie armele din otel calit.

 Concertele de muzica medievala vor fi sustinute in acest an de Cimpoierii din Transilvania si Bordo Sarkany (Ungaria), trupa care revine la Bistrita dupa 3 ani. Cele doua trupe vor sustine concerte pe ambele scene ale festivalului si vor anima sonor Parada medievala, ce se va desfasura pe un traseu din Centrul Istoric sambata, de la ora 18.00. Bistritenii care doresc sa se integreze in parada sunt asteptati cu drag, cu conditia sa fie costumati adecvat.

 Un concert deosebit de muzica medievala si renascentista se va desfasura vineri, de la ora 19.00 la Centrul German Bistrita (Casa Argintarului), cu cvartetul Huniadi Cantores.

 Batalia cu pungi cu apa, aflata la a patra editie, este legata strans de existenta cetatii din lemn, care va fi atacata de barbari duminica, dupa ora 18.00 si va trebui aparata cu pieptul gol, daca este nevoie. Cand spadele si sulitele vor tacea, aruncate cat-colo, prin aer vor zbura pungile cu apa spre capatanile adversarilor, prea infierbantate de setea de cucerire a cetatii. Bistritenii care doresc sa apere ei insisi cetatea, mai cu seama copiii, pot sa faca acest lucru daca vor veni de acasa cu propria munitie (pungi cu apa, desigur). Daca nu, vor avea organizatorii si pentru ei "muni’ie" ;i chiar mai mult, cu conditia sa se prezinte din timp la cortul de informatii al Asociatiei Bistrita Medievala, de langa scena mare.

 Menestrelii veacului XXI vor fi in acest an muzicienii de la Popa Sapka, o trupa cu un stil muzical electrizant, cu influente pop, ska, rock, reggae, punk, gipsy si folk.

Concertul lor va fi precedat de concursul Domnita Bistritei, in care vor fi vazute cele mai frumoase domnite din cetate, pentru care cavalerii de pretutindeni si-ar da viata, numai sa le castige inima!

 Trupa de actori Trimbulinzii, din Sibiu, teatrul de papusi "Alexandru Misiuga" si baladistul irlandez Pat O’Mahoney vor fi protagonistii altor spectacole atragatoare din programul acestei editii a festivalului medieval.

         Serbarile Bistritei Medievale 2015 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal Bistrita  si Asociatia Culturala Bistrita Medievala, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita si al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, prin Complexul Muzeal Judetean.

Sponsori principali: Leoni si Ambient.

Sponsori: Betty Ice, Urbana SA, Hotel Metropolis, Pombis, Pizzeria Tonight, Izvorul Minunilor, Salonul Carliont.

     Parteneri media: Bistrita Culturala, Agerpres, Radio Romania Cluj, AS TV, Radio Somes, Radio Transilvania, BistritaNews, Bistriteanul.ro, Mesagerul de Bistrita-Nasaud, Zile si Nopti, Rasunetul,  Calendar evenimente, City News, Gazeta de Bistrita, e-Zine.

     Mai multe informatii pe site-ul www.bistritamedievala.ro

               Bistrita, la 26.06.2015.     

Presed ex. Florin Sasarman

0 comentarii1890 vizualizări26 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0