Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Sambata 15 August 2020 - 40786 vizitatori azi
JANDARMERIA ROMANA - 3 APRILIE 2016. 166 DE ANI DE LA INFIINTARE.

Momentul care marcheaza intemeierea Jandarmeriei Romane este 3 aprilie 1850 cand, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotararea Divanului obstesc, semnand Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi. Prin aceasta lege, s-a dat statutul juridic armei Jandarmeriei si s-au stabilit principiile de organizare si functionare.

 In perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusa unui amplu proces de modernizare ca de altfel toate institutiile statului national modern roman. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate in Romania din noiembrie 1864, Jandarmeria este organizata pe principii noi, scoasa de sub administratia Ministerului de Interne si subordonata direct Ministerului de Razboi ca element permanent al armatei.

Perioada 1866-1867 se caracterizeaza prin transformari in sistemul de aparare a tarii, in anii 1868, 1872, 1874 si 1877 avind drept rezultat modernizarea si pregatirea armatei romane care prin stralucite fapte de arme, in Razboiul de Independenta al Romaniei din 1877-1878 s-a acoperit de glorie, consfintind independenta.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului si organizarii Jandarmeriei i-a revenit lui Lascar Catargiu, care a elaborate si prezentat Parlamentului in anul 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei Rurale.

Primul Razboi Mondial a oferit Romaniei prilejul sa recurga la mijloacele sale politico-militare pentru reintregirea hotarelor firesti, iar dintre componentele Sistemului Militar National care s-au angajat fara retinere sa serveasca Drapelul Tricolor, s-a aflat si Jandarmeria. Infaptuirea Romaniei Mari a inaugurat in viata societatii noastre si a statului un amplu proces de remodelare a structurilor existente inainte de Primul Razboi Mondial, inclusiv a celor destinate mentinerii si apararii ordinii interne.

La 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne si complete de organizare a Jandarmeriei Rurale.

Dupa intrarea Romaniei in al Doilea Razboi Mondial in iunie 1941, trupele de jandarmi au primit misiuni specifice pentru starea respectiva: combaterea actiunilor teroriste, paza unor obiective economice importante, intarirea misiunilor de ordine interna, contracararea actiunilor de desant, etc.

Transformarea societatii romanesti inaugurata prin revolutia din 1989 si reasezarea institutiilor de stat pe temelii democratice de dreptau favorizat in mod decisiv atat remodelarea institutiei Jandarmeriei cat si elaborarea unei conceptii noi cu privire la locul si rolul fortelor de ordine internala sfarsitul sec. XX si inceputul sec. XXI.

Un moment important in constructia edificiului Romaniei democratice il reprezinta promulgarea legii nr. 116 din iunie 1998 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane. Prin acest act legislativ se poate considera ca s-a marcat un moment decisiv in procesul remodelarii Armei noastre iar pe plan mai larg al stabilizarii Romaniei pe coordonatele statului de drept.

            Odata cu acceptarea ca membru cu drepturi depline in Asociatia Politiilor si Jandarmeriilor Europene si Mediteraneene cu statut militar, Arma noastra capata vocatie europeana, iar misiunile indeplinite peste hotare, sunt cea mai palpabila dovada a profesionalismului jandarmilor, instruiti si educati sa fie furnizori, garanti, aparatori ai linistii si ordinii de drept.

           Astazi avem Legea 550 din 2004, privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, care se doreste a fi o lege adaptata normelor juridice europene in domeniu si realitatilor societatii romanesti.

 

Istoricul Jandarmeriei in judetul Bistrita-Nasaud

 

Inca din anul 1923 existau posturi de jandarmi in cele mai reprezentantive localitati din judetul Bistrita-Nasaud printre care unul si la Tihuta.

Cu incepere de la 20 mai 1929, se infiinta Legiunea de Jandarmi Rurali Nasaud cu resedinta in Bistrita, ce cuprindea 5 sectii si 28 posturi. Dintre acestea faceau parte mai multe sectii situate la: Lechinta, Nasaud, Sieu, Rodna dar si Sectia de Jandarmi Bargau (resedinta: Prundu Bargaului) cu posturile: Prundu Bargaului, Muresenii Bargaului, Tihuta, Iad (Livezile) si Satu Nou.

In anul 1948, existau la nivelul judetului un numar de 130 de subofiteri de jandarmi. Dintre acestia un numar de 22 erau arondati Sectiei de Jandarmi Bargau cu urmatoarele posturi: Colibita, Iad (Livezile), Josenii Bargaului, Muresenii Bargaului, Magura Calului, Prundu Bargaului, Satu Nou si Tihuta.

Nici infiintarea Jandarmeriei Montane nu a fost un moment istoric de neglijat.

La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, jandarmii bistriteni contribuie substantial, alaturi de celelealte structuri ale M.A.I. si nu numai, la realizarea unui climat de ordine si siguranta publica, in municipiul Bistrita, in orasele Nasaud, Beclean in statiunea balneara Singeorz-Bai, inclusiv in zona montana la Rodna si Piatra Fantanele. Aceste posturi aduc o contributie insemnata in ceea ce priveste asigurarea climatului de siguranta a turistilor in zona de munte, la combaterea contraventiilor si infractiunilor sivice, prevenirii distrugerii mediului inconjurator  si a ariilor protejate.

 

Asigurarea pazei si protectiei institutiilor fundamentale ale statului, obiectivelor, bunurilor, valorilor si transportul corespondentei clasificate, misiuni ale

Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud

 

Aceasta misiune deosebit de importanta a Jandarmeriei incepe la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bistrita-Nasaud in anul 1990, odata cu  asigurarea masurilor de paza la sediul unitatii si la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud. Jandarmii au executat misiunile de paza inclusiv la unele unitati bancare, misiuni la care s-a renuntat pe parcursul celor 25 de ani.

In anul 1995, incepand cu data de 1 noiembrie, se infiinteaza Batalionul 45 Jandarmi Bistrita. Modernizarea Jandarmeriei in spiritul legii, trebuie privita in ansamblul reconstructiei institutiilor statului roman.

Incepand cu luna ianuarie a anului 1996, Jandarmeria bistriteana isi mareste efectivele si misiunile, odata cu luarea in primire de la M.Ap.N a pazei si apararii Complexului Lucrari de arta Larion, un complex format din viaducte si tuneluri, care asigura legatura pe calea ferata intre Transilvania si Moldova.

O alta misiune importanta i se atribuie Jandarmeriei in anul 1996, cand se iau in paza instantele de judecata, in luna octombrie 1997 fiind preluat in paza si sediul Prefecturii Bistrita-Nasaud.

Prin legea de organizare si functionare a Jandarmeriei Romane s-a marcat un moment decisiv in procesul remodelarii armei noastre, arma aflata neconditionat in slujba cetateanului, iar pe un plan mai larg s-a realizat un pas important pe calea afirmarii principiilor statului de drept in Romania.

Incepand cu data de 15 aprilie 1999, efectivele Companiei IV Jandarmi se disloca in orasul Nasaud, unde pentru inceput misiunea de paza se executa doar la resedinta unitatii, ulterior fiind luate in paza Judecatoria Nasaud si Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud, misiuni ce se executa si in prezent.

Incepand cu data de 28 mai 2001 au fost luate in paza sediile Parchetelor de pe langa Judecatoria Beclean si Nasaud.

In anul 2004 se infiinteaza un post de paza la sediul Directiei Nationale a Arhivelor Bistrita-Nasaud.

In anul 2005 se ia in paza noul sediu al Judecatoriei Nasaud si i se atribuie Jandarmeriei misiunile de mentinere a ordinii si linistii publice in salile de judecata ale instantelor din judetul Bistrita-Nasaud. Tot in acest an se incheie contracte de prestari servicii cu firmele care au ca obiect de activitate transportul de materii periculoase in conformitate cu H.G. 1486/2005, prin care Jandarmeria executa misiunea de asigurare a pazei si protectiei transporturilor speciale.

In anul 2006 se iau in paza sediile trezoreriilor din Bistrita, Nasaud, Beclean, Singeorz-Bai, avand in vedere ca misiunile de transport valori apartinand trezoreriilor se executau cu efective de jandarmi inca din  anul 2004.

Incepand cu anul 2009 efectivele Jandarmeriei bistritene executa misiuni de paza si protectie la sediul Camerei de Conturi Bistrita. 

Asezarea Jandarmeriei conform legii la dimensiunile ei necesare va spori profesionalizarea efectivelor din compunerea unitatilor si subunitatilor de paza si protectie.

Jandarmeria Romana se prezinta astazi ca o institutie specializata a statului, cu statut militar care  aduce o contributie importanta la apararea ordinii si linistii publice a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, apararea vietii publice si private, protectia institutiilor statului si combaterea actelor de terorism.

 

0 comentarii2863 vizualizări01 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0