Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Vineri 17 Septembrie 2021 - 14587
Nasaudul, patria costumului popular.

An de an, in luna mai, incepand din 1861, nasaudenii demonstreaza lumii intregi ca portul traditional  este simbolul identitatii noastre nationale. Ziua de duminica, 15 mai 2016, a primit o conotatie istorica prin faptul ca, obiceiul Maialului elevilor nasaudeni aflat la cea de-a 145-a editie a fost innobilat de Ziua Costumului popular, o initiativa fara precedent, pornita de la Claudia Andron si Felicia Szucs,  care  a adunat toata suflarea din Tara Nasaudului si din imprejurimi. Pe langa elevi s-au aflat si numerosi  varstnici, parinti si chiar prescolari, imbracati in straie populare, astfel ca numarul lor a atins  aproape 5000 de participanti. S-au golit lazile de zestre si s-a umplut sufletul de emotie. Cineva spunea ca n-a mai fost asa ceva decat in 1966, cand a avut loc Centenarul lui Cosbuc, acolo in satul lui natal.

          De data aceasta, Nasaudul a devenit cea mai stralucita sarbatoare. O sarbatoare a frumusetii portului popular de pe aceste meleaguri. In aceasta zi a fost etalata maiestria artistica si ingeniozitatea creatorului popular.Bogatia cromatica a costumelor, faimosul clop cu paun, curelele cu margele, zadiile, ceptarul cu ciucuri, naframile inflorate, au stralucit sub razele binevoitoare ale soarelui si privirile miilor de spectatori. Evenimentul a fost organizat de catre Primaria orasului Nasaud si Casa de Cultura "Liviu Rebreanu’’, in parteneriat cu Colegiul National" George Cosbuc’’ si sustinut de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

         Invitat de onoare a fost vicepremierul Vasile Dancu, care impreuna cu primarii: Mircea Romocea (Nasaud), Nicolae Moldovan (Beclean), Anchidim Pavelea (Runcu Salvei), prefectul Ovidiu Frent, deputatul Doina Pana si presedintele Consiliului Judetean Radu Moldovan au imbracat straiele populare, traind emotiile evenimentului.

        Reusita actiunii s-a datorat maestrului coregraf Marin Barbu si vestitei creatoare de costume populare, Virginia Linu, care s-au implicat intr-un mod suprauman in intreaga ei desfasurare.Stadionul "Progresul’’ s-a transformat intr-o mare de oameni care s-a miscat in cercuri concentrice sub ritmul impresionant al muzicii. Dupa ce s-a jucat "Roata de la Runc’’si s-a intins hora traditionala, "Nea Marin’’a tinut sa spuna : Daca anul acesta este doar inceputul, in editia urmatoare  vrem sa intram cu aceasta manifestare in cartea recordurilor.


Mircea Darosi.

0 comentarii3381 vizualizări16 mai 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0