Eveniment Duminica 24 Iunie 2018 - 1406 vizitatori azi
Dezvelirea bustului marelui roman - dr. Alexandru Vaida Voevod. (20 de poze)

Un eveniment istoric pentru sufletul romanilor si al bistritenilor, de rememorare a istoriei nationale adevarate si care nu trebuie uitata, un moment de inalt patriotism romanesc, s-a derulat in incinta Ambulatoriului integrat al Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita, in prezenta ministrului Culturii, Ionut Vulpescu, a managerului Spitalului Judetean de Urgenta, prof. dr. Mircea Gelu Buta, scriitorul clujean Mircea Vaida Voevod, nepotul fostului prim-ministru Alexandru Vaida Voevod, poetul clujean Ion Muresan, autorul bustului marelui om politic si de stat - Alexandru Vaida Voevod, prim-ministru, care si-a facut studiile liceale la actualul C.N. "Liviu Rebreanu" din Bistrita - sculptorul Ilarion Ciorba, prefectul judetului B-N - Ovidiu Frent, presedintele C.J B-N - Radu Moldovan, parlamentari, reprezentantii institutiilor judetene si locale descentralizate, mass media, scriitori locali si judeteni, membrii Astra, reprezentanti ai Colegiului Medicilor, un numeros public dintre locuitorii Bistritei.
Momentul deosebit, de inalta reverberatie patriotica, a constat in dezvelirea bustului marelui roman si barbat, un reprezentant de seama a natiunii romane - dr. Alexandru Vaida Voevod, fostul prim-ministru, primul al Romaniei Mari, in data de 28 aprilie, pentru a reimprospata memoria romanilor despre oamenii mari si vrednici pe care i-a avut.


In deschiderea activitatii, un sobor de preoti, in frunte cu PC preot protopop al Bistritei, Alexandru Vidican, au savarsit o slujba de sfintire a bustului marelui om de stat, care a fost stropit cu aghiazma.
In prealabil, bustul lui Alexandru Vaida Voevod a fost dezvelit de catre ministrul Culturii - Ionut Vulpescu, presedintele CJ B-N - Radu Moldovan si presedintele Fundatiei Alexandru Vaida Voevod - ing. Cristian Sirlincan.
Dupa acest moment istoric au vorbit, cu argumente, despre valoarea omului politic Alexandru Vaida Voevod, a omului de stat si reprezentant de seama a natiunii, prof. dr. Mircea Gelu Buta - managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita, omul care s-a implicat mult in eveniment, valorosul poet Ion Muresan, care era mandru ca expune ideile despre un consatean, ing. Cristian Sirlincan, presedintele Fundatiei Alexandru Vaida Voevod, poetul clujean Mircea Vaida Voevod- nepot marelui om politic si autorul bustului, sculptorul Ilarion Ciorba, dupa care a urmat imortalizarea momentului in fata celui care strajuieste, cu demnitate, strazile si urbea Bistritei.
A fost un moment de o sensibilitate romaneasca deosebita, de suflet pentru sufletul romanilor, o mare reverberatie patriotica pentru valorile neamului.


Text - Ioan Lazar. 

Foto - Marius Chiuzan. 

0 comentarii4270 vizualizări29 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0