Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Vineri 29 Martie 2024 - 14587
La multi ani Bistrita !

Un calduros salut bistritenilor, oriunde se afla ei raspanditi! In 16 iulie 1264 avem prima mentiune documentara a orasului Bistrita/Bistritz/Beszterce, sub denumirea de Nösen.

Prima mentiune a localitatii ca targ (oppidum/Minderstadt/mezováros) dateaza din anul 1241, cand codicele manastirii Echternach mentioneaza intre asezarile distruse de catre mongoli, in 1241, si "oppidum Nosa".

Bistritei ii este consacrat statutul de centru al regiunii beneficiara de privilegii, Nösnerland/Tara Bistritei/Beszterce vidéke.

Bistrita devine un oras liber regal, care beneficia de toate drepturile si obligatiile conferite de acest statut, intre care si acela de a se apara prin ziduri si de a intretine o armata proprie.

Bistritei ii este recunoscut statutul de civitas prin acordarea, de catre regina Elisabeta, la 30 decembrie 1330, a privilegiului de a fi judecati de judele "ales de ei dimpreuna si din mijlocul lor" si a dreptului de libera trecere pentru negustorii si marfurile produse si comercializate de dansii.

Prin actul amintit erau deschise larg caile patrunderii marfurilor breslelor bistritene pe pietele regatului si recunoscuta cetatenilor sai autonomia juridica.

Orasul Bistrita pastreaza azi 54 de monumente de arhitectura, situri arheologice si monumente sculpturale de interes national / international si 145 de interes local.

Intre acestea Biserica Evanghelica din Piata Centrala este cel mai reprezentativ simbol arhitectural al orasului. Construita din secolul al XIII-lea in mai multe etape este azi o biserica hala de mari dimensiuni, cu cel mai inalt turn bisericesc din piatra din Romania (cca. 75 m).

La 1564 Andrea Gromo descrie Bistrita ca pe un oras frumos, bogat, populat si puternic, cu strazi drepte taiate de la un capat al orasului la celalalt de paraie care curg prin tot orasul spre marele folos al locuitorilor si totodata spre desfatarea ochilor privitorilor, iar Giovanni Botero, un alt peregrin italian contemporan cu cel de mai sus, considera ca Sibiul era cel mai mare oras din Transilvania, Clujul cel mai populat, iar Bistrita cel mai frumos.

Daca in anul 1533 erau inregistrate un numar de 16 bresle, la mijlocul secolului al XVIII-lea erau un numar de 29, traditia breslelor fiind continuata de asociatii ale mesterilor si dupa desfiintarea sistemului medieval al breslelor.

Prima mentiune a unei scoli confesionale la Bistrita dateaza din anul 1388, aceasta castigand in valoare prin sirul de dascali, instruiti in universitati de prestigiu ale vremii.

Dupa adoptarea Reformei scoala a fost transformata in gimnaziu cu predare in limba latina, al carui Regulament elaborat in 1596 de catre umanistul Gallus Rohrmann prevedea doua cicluri de studii. Scoala, amplasata in vecinatatea bisericii parohiale, a fost reconstruita in anul 1565.

La 1745 este mentionata o tipografie , cea a lui Emerich Gall. Primele publicatii bistritene au fost Bistritzer Wochenblatt, cu an de aparitie 1862, iar prima publicatie romaneasca, Revista ilustrata.

In secolul al XVIII-lea burgul intra sub dominatia fortei militare a habsburgilor si are un rol important in controlarea granitei estice a imperiului austriac.

Acum este perioada postalioanelor ce porneau din Piata Mica a orasului spre Sibiu, Cernauti, Cracovia sau Viena pe drumuri istovitoare ce puteau dura si 44 de ore.

Cu diligenta Bistritei, prin Pasul Bargaului se deplasa si Jonathan Harker, eroul lui Bram Stoker, pentru a se intalni cu contele Dracula...

 

Selectie de Adriana Z.

 

sursa, wikipedia

0 comentarii2723 vizualizări16 iulie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0