Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Joi 09 Iulie 2020 - 17528 vizitatori azi
VANATORII DE MUNTE, APARATORII CRESTELOR CARPATINE.

In fiecare an, la 3 noiembrie este marcata in Armata Romaniei Ziua vanatorilor de munte, anul acesta implinindu-se 101 ani de la constituirea primului batalion din aceasta arma de elita.  Vanatorii de munte s-au nascut in zile de vifor pentru tara noastra si au adus un plus de tarie in corpul ostirii romane, constituindu-se in trupele de elita ale armatei care au dovedit de fiecare data superioritate morala si profesionala fata de cei cu care s-au confruntat pe drumul greu, batut de gloante al istoriei noastre.

In Primul Razboi Mondial, care a luat in carul sau de foc si Armata Romana, trupele de vanatori de munte au participat la apararea Moldovei cu Corpul Vanatorilor de Munte unde s-au acoperit de glorie in vara fierbinte a anului 1917 in luptele de la Ciresoaia, Cosna, Tirgu Ocna si Oituz.

In Al Doilea Razboi Mondial, vanatorii de munte au participat la aprige lupte atat pe frontul de Est cat si pe cel din Vest, spatiul geografic pe care l-au strabatut fiind de dimensiuni continentale, depasind 4000 km, razboiul insemnand pentru aceste trupe 74.208 morti si disparuti, ale caror morminte se gasesc presarate pe tot drumul de lupta din nordul Romaniei, in Bucovina, Basarabia, Ucraina, Caucaz, Crimeea, Moldova, Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia, dovedind lumii intregi ca au fost trupele de elita ale Armatei Romane. Pe acest drum, vanatorii de munte au fost pusi sa execute cele mai grele si variate misiuni. Si le-au executat. Ei nu s-au jucat de-a razboiul, ci au adaugat de fiecare data noi frunze de lauri la comoara lor de glorie.

In Bistrita, prima unitate de vanatori de munte a luat fiinta in anul 1923, prin Decretul regal nr.1674 si purta denumirea de Divizia 2 Vanatori de Munte care mai avea unitati dislocate in garnizoanele Sighet si Zalau. Dupa incheierea razboiului, vanatorii de munte au fost reorganizati succesiv pana la desfiintarea acestor trupe in anul 1961.

A trecut o perioada destul de lunga de timp pana cand traditiile vanatorilor s-au intors iar purtatorii petlitelor verzi au revenit in Bistrita in anul 1977 cand, intr-un context geopolitic si geostrategic complex si fluid, in baza ordinului Marelui Stat Major nr. PR 001M din 01.01.1977 s-a infiintat comandamentul Brigazii 1 Vanatori de Munte care avea unitatile dispuse pe o arie spatiala ce cuprindea teritoriul a patru judete.

Infiintarea unitatilor de vanatori de munte in toate garnizoanele a fost primita cu satisfactie de comunitatile locale. Oamenii aveau o simpatie pentru trupele de munte pentru ca aici, in cazul Bistritei au functionat in perioada interbelica unitati si comandamente de vanatori de munte iar la Borsa cetatenii in varsta pastrau inca vie  amintirea aparatorilor crestelor carpatine din Sighet, Viseu si cabana Lutoasa. Si amintirile despre generalii Ion Dumitrache, Leonard Mociulschi si Grigore Balan au fost activate in constiintele locuitorilor din tinuturile bistritene si maramuresene.

Nivelul de performanta al brigazii a fost demonstrat de-a lungul anilor de rezultatele de exceptie obtinute pe campurile de instructie, la aplicatii, inspectii, controale si concursurile aplicativ-militare precum si la activitati in economia nationala, rezultate care i-au consolidat prestigiul si pozitia de mare unitate foarte buna in cadrul armatei si apoi a corpului de armata. Apogeul ca nivel de pregatire pentru lupta a fost atins in anul 2000 cand a fost apreciata ca fiind cea mai buna brigada de vanatori de munte din armata.

Trainice punti de legatura intre generatii au fost ridicate in acei ani si cu prilejul a numeroase manifestari aniversative si religioase care, prin amploarea lor au dovedit ca generatia actuala a inteles rostul sacrificiilor facute de inaintasi pentru propasirea neamului precum si obligatiile sale actuale.

Militarii brigazii au fost alaturi de populatia din zona de responsabilitate ori de cate ori aceasta a fost greu incercata de stihiile dezlantuite ale naturii, actionand pentru salvarea de vieti omenesti si bunuri materiale.

Continuatoare a glorioaselor traditii de lupta ale inaintasilor, Brigada 1 Vanatori de Munte a purtat dupa 1990 numele de "General Grigore Balan", pentru cinstirea memoriei eroului originar din Blajenii de Sus, judetul Bistrita-Nasaud.

Vremurile au trecut, Romania a intrat intr-un alt sistem de alianta politico-militara iar armata se impunea sa fie redimensionata prin desfiintarea multor mari unitati si unitati. Brigada 1 Vanatori de Munte nu s-a putut sustrage acestei orientari si, prin urmare, la 10 decembrie 2000 a incetat sa mai existe in structura de forte a Armatei Romane.

Dupa reduceri si restructurari masive, imprastiati pe crestele Carpatilor, vanatorii de munte, aceste trupe de elita romanesti care au pus de fiecare data si sunt capabile sa puna si azi oricarui inamic probleme insurmontabile sunt inca prezenti la datorie. Curajul, responsabilitatea si spiritul de sacrificiu au fost si sunt valorile acestei forte de elita a Armatei Romane care serveste cu credinta si devotament tara si onoreaza misiunile incredintate sub egida ONU, UE si NATO.

A devenit o traditie ca fostii vanatori de munte bistriteni sa se intalneasca in fiecare an, la 3 noiembrie, de Ziua armei pe care au slujit-o cu atata devotament. In acest an, ziua va fi sarbatorita intr-un mod mai aparte deoarece se implinesc si peste 40 de ani de la infiintarea Brigazii 1 Vanatori de Munte. Activitatile vor incepe la Complexul Muzeal Judetean cu lansarea "Monografiei Brigazii 1 Vanatori de Munte", urmata de vizionarea unui film, un ceremonial militar si religios la monumentul generalului erou Grigore Balan precum si printr-o expozitie comemorativa prezentata la Cercul Militar de catre jurnalistul Marius Chiuzan, in care vor fi expuse fotografii, documente de epoca si chiar efecte militare ale vanatorilor de munte de odinioara.

Cu acest prilej transmit urarea de La multi ani ! tuturor vanatorilor de munte si indeosebi  celor in rezerva si retragere, ca si familiilor acestora .

 

  General de brigada (r)  Stefan Andreica


.       

Foto - arhiva Marius Chiuzan

.                                                                      

0 comentarii5600 vizualizări01 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0