Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Luni 23 Septembrie 2019 - 8540 vizitatori azi
Festivalul Anului Nou Chinezesc la Bistrita.

Discursul domnului Nicolae Sera la Festivalul Anului Nou Chinezesc organizat la Bistrita.  Distinsi invitati, dragi iubitori ai culturii chineze, in calitatea de director roman al Institutului Confucius din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, in numele meu, al Directorului chinez Feng Shaozhongsi al colegilor mei, doresc sa va urez un calduros bun venit la celebrarea Anului Nou chinezesc.

Evenimentul de astazi marcheaza un pas important in tot mai frecventele schimburi culturale dintre Romania si China. Observ cu placere interesul crescand al tinerilor din diferite parti ale tarii in a invata limba chineza si in a explora diferitele valente ale culturii chineze.

Pentru poporul chinez, Festivalul Anului Nou reprezintaun moment important de reuniune a familiei, iar astazi, in Bistrita, prietenii din China si Romania s-au adunat pentru a sarbatori acest festival ca o familie, ceea ce este foarte important pentru cei aflati departe de casa.         

Doresc sa profit de aceasta ocazie pentru a va spune cateva cuvinte despre Institutul Confucius. Institutul Confucius este o organizatie nonprofit, sustinuta de guvernul chinez,  al carei scop este promovare culturii si limbii chineze. Institutul de la Cluj s-a deschis in cadrul universitatilor Babes Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Hangzhou - China, in anul 2009 si este parte a unei retele de 525 de asemenea institutute din toata lumea. In Romania mai sunt 3 Institute, la Sibiu, Brasov si Bucuresti. Fiecare are o serie de centre de predare in alte orase din tara. 

Institutul de la Cluj are 4 Clase Confucius, la Hunedoara, Bistrita, Arad si Cluj-Napoca. De asemenea, avem centre de predare a limbii chineze la Oradea si Baia-Mare.Astazi, Institutul nostru  are 22 de cadre didactice si peste 3.100 de studenti. Mai mult de 300 dintre acestia au trecut examenele HSK la diferite nivele. In 2016, Ministerul Educatiei din Romania a intergrat oficial limba chineza ca a doua limba straina in sistemul national de invatamant.

 Doresc sa exprim multumiri tuturor celor care au facut posibila aceasta colaborare fructuoasa, atat din Cluj cat si din centrele de predare, Hunedoara, Bistrita, Arad, Baia-Mare si Oradea. Datorita eforturilor dumneavoastra, elevii, studentii si publicul larg au oportunitatea de a intra in contact cu limba si cultura chineza.

De asemenea, vreau sa transmit gandurile si urarile mele de bine. Sunt convins ca si in anul care va incepe, colaborarea noastra va continua sa se dezvolte si sa devina un pilon de studiu, pentru a oferi sansa cat mai multor elevi, studenti si adulti de a studia limba chineza si a intelege cultura chineza, devenind astfel ambasadori ai prieteniei romano-chineze.Va multumesc!   

Nicolae Sera    

.

 

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii2191 vizualizări01 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0