Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Vineri 10 Aprilie 2020 - 6932 vizitatori azi
SERBARILE BISTRITEI MEDIEVALE ziua a-2-a.

Sambata in jurul orei 21.00 la scena mare de pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc un concert interetnic cu muzica clasica si tiganesca sustinut de Lavinia Raducanu si formatia Rromak.

Lavinia Raducanu si Rromak au jucat doi ani consecutiv cu "casa inchisa" pe toata perioada Festivalului de Teatru de la Avignon show-urile DA LJUBA si DJANGOFOLLLIES. Taraf este format preponderent din corzi (alcatuit din 8 rromi pur sange din Ucraina, Ungaria, Serbia - stabiliti in Timisoara si avand, dincolo de temperament, un rafinament conferit de Conservator si de activitatea muzicala in teatrele din vestul tarii si tarile vecine.), alaturi de o soprana cu calitati exceptionale care isi dirijeaza ansamblul cu spatele!

In costume autentice (lucrate chiar de femeile din grup) si dialect SINTI, repertoriul alcatuit din clasice teme gitane (rusesti - partial facute cunoscute de "Satra" lui Loteanu, balcanice - lansate de filmele lui Kusturica) dar si de "jazz a la tzigane" sau swing manouche (stil lansat de Django Reinhardt in Franta anilor ’40 cu unicele 2 degete pe chitara) orchestrat pentru partituri de voce creaza acea atmosfera care nu conduce spre nimic derizoriu sau kitch (lucruri cu care sunt asociati rromii de obicei), ci reinvie patosul trairilor, farmecul libertatii de exprimare fara nici o ingradire (fie ea teritoriala, lingvistica sau atitudinala).

Tot sambata au fost Grupul Nosa si Garda de Bistrita  cu o  reinterpretare coregrafica de exceptie a piesei trupei Haggard, dupa concertul acesteia de la Heidenfeld, din luna august 2010. Coregrafia a fost gandita de actrita Alina Talos (instructoarea formatiei) si a fost apreciata la superlativ pe scena concertului, de trupa germana de rock medieval, Haggard!  In aceasta zi a mai concertat si trupa ungara Bordo Sarkany, trupa medievala de cimpoaie si tobe!

 

 

Marius Chiuzan.

0 comentarii1764 vizualizări27 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0