Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Miercuri 01 Aprilie 2020 - 3176 vizitatori azi
Zilele Monorului.

Manifestarile au debutat cu o slujba de sfintire oficiata de Preasfintia Sa Vasile Somesanul la biserica din satul Gledin unde preot paroh este Ioan Titieni. Dupa acest moment de incarcatura spirituala si religioasa, fii satului din Monor si Gledin au participat la sfintirea monumentului dedicat soldatilor cazuti pe fronturile de lupta in cele 2 razboaie mondiale.

Despre acest eveniment cu semnificatii patriotice si nationale, initiatorul edificarii monumentului, locotenent-colonelul (Rez) -  Dragan T. Dorel Vasile a spus:

 

"Timpul in trecera sa implacabila inregistreaza fapte si momente semnificative in viata comunitatilor.

Astazi noi traim impreuna un moment cu o incarcatura emotionala si afectiva deosebita.

Dezvelim in cadru festiv un monument inchinat militarilor din aceasta comuna care si-au jertfit pentru noi si pentru viitorul acestei comunitati. Poate niciodata nu am simtit mai profund versurile lui Octavian Goga, poet si prim-ministru al Romaniei intregite:

                                             " Stramosii nu mor niciodata

                                               Razboiul lor in noi si-l poarta

                                               Si azi de dincolo de moarte

                                               Ei ne mai cer o judecata "

 Trecutul ostasului nostru il arata o dara larga si adanca de sange care aduce prin atatea si glorioase campuri de batalie peste munti si ape pana dincolo de granitele de totdeauna a neamului nostru.

Trecutul ostasului nostru il arata si-l va arata pentru vecie nenumaratele cruci sub care de veci dorm linistiti multumiti inaintasii lui, morti cu arma in pieptul nenumaratilor lui dusmani, cu ochii la Dumnezeu, care i-a facut dreptate si cu picioarele adanc inradacinate intr-un pamant care a fost de doua mii de ani al lui si numai al lui.

Monumentul pe care il dezvelim azi este un manunchi de flori asezat pe mormintele celor fara de mormant, plecati din aceasta comuna la chemarea tarii.

Monumentul acesta este o flacara ce arde la capataiul celor care zac sub lespedea tacerii peste tot in lume unde in numele patriei au intrat in eternitate.

In aceeiasi masura acest monument arata ca memoria este mai puternica decat uitarea.

Monumentul reprezinta si o cruce la moramantul celor fara de cruce care nu au mai ajuns sa se intoarca acasa.

Acest monument reprezinta pentru generatiile viitoare un mesaj de la strabuni.

 " Spuneti generatiilor viitoare ca noi ne-am facut datoria pentru neam si tara "

 Azi cu sufletul lipit de crucile eroilor si martirilor acestei commune ma plec cu veneratie in memoria lor, cerandu-va si dumneavostra sa nu-i uitati. -  Lt. col(Rez) -  Dragan T. Dorel Vasile.

 

 

 

Marius Chiuzan.

0 comentarii1694 vizualizări03 septembrie 2011
rss 2.0
rss 2.0