Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Duminica 12 Iulie 2020 - 2612 vizitatori azi
Copiii din Basarabia au venit "Acasa la noi".(40 de poze)

Staff-ul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si subprefectul Ovidiu Frent au fost gazda pentru un grup de 50 elevi si cadre didactice din Republica Moldova, aflati in judetul nostru in cadrul celei de-a XVI-a editii a Taberei de cultura si civilizatie romaneasca "Acasa la noi". Intamplarea a facut sau nu, ca tinerii basarabeni sa fie primiti de oficialitatile bistritene tocmai in 28 iunie, zi care ne aminteste de 1940, cand Basarabia si partea nordica a Bucovinei au fost "rupte" de Romania.
De altfel, "firul rosu" al intalnirii de la Palatul Administrativ din Bistrita a fost, simplu spus: "nu exista o limba moldoveneasca, ci doar limba romana". Despre Prutul care ne uneste au vorbit deopotriva reprezentantii delegatiei din Republica Moldova si ai institutiilor bistritene, dar si copiii de la Liceul Teoretic "Principesa Natalia Dadiani" din Chisinau si Liceul Teoretic "Alexandru cel Bun" din orasul Tighina (Bender), cei din urma prin versuri.
"Ma bucur sa va avem oaspeti, mai ales ca sunteti multi tineri care aveti posibilitatea sa vedeti cu ochii vostri cum arata o tara care este deja membru al Uniunii Europene, care mai are destul de multe probleme de rezolvat. (…) As vrea sa reiterez sprijinul nostru, al Guvernului Romaniei, al Statului roman, in drumul pe care si Republica Moldova s-a angajat. Cred ca este singura solutie catre succes, catre dezvoltarea Republicii Moldova, drumul european. Vom face tot ce tine de noi ca relatiile noastre sa se imbunatateasca sau cel putin sa ramana la un nivel la care au fost", a declarat presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan.
"Am vazut lucruri extraordinar de frumoase, oameni binevoitori. Pentru noi este un vis sa fii in casa lui George Cosbuc, sa respiri aerul de acolo, sa vezi biroul lui de scris. Muzeul Liviu Rebreanu, de asemenea. In programa scolara se studiaza opera acestor mari scriitori ai neamului romanesc, dar am inteles, cu parere de rau, ca George Cosbuc este exclus din programa scolilor din Romania. Copiii nostri il adora si il prefera. (…) Am invatat istoria din mers, dupa 1992. Orice hartiuta venita de peste Prut pentru noi era valoare, era ceva foarte semnificativ. Acesti copii nu au crescut in perioada grea pe care am trait-o noi, au avut si manuale si posibilitati sa studieze. Totusi, biblioteca scolara nu este indestulatoare cu carti de literatura romana", a dezvaluit Ana Gheorghita, director la Liceul Teoretic "Principesa Natalia Dadiani" din Chisinau.
Despre rolul acestor proiecte a vorbit si profesorul de istorie Vasile Gatlan, care a facut trimitere si la "moldovenism", un curentul promovat la Chisinau de unii oameni politici, dar si de "preoti cu crucea-n frunte", care inseamna ca limba moldoveneasca e una, iar cea romana e alta. Profesorul basarabean a tinut sa laude prestatia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga (n.n. - de altfel si acesta cu legaturi stranse in Bistrita-Nasaud), care " avut taria de caracter sa spuna ca nu exista limba moldoveneasca, ci limba romana".
"Exista in mod cert o comuniune a istoriei si limbii romane. Diferite evenimente din cursul istoriei ne-au despartit, dar eu consider ca Prutul trebuie sa ne uneasca, nu sa se vorbeasca tot timpul "de cei de dincolo sau dincoace de Prut". Sper ca acesti copii, dupa ce vor creste, vor da uitarii toate aceste lucruri. Abia astept sa ii vedem si noi pe copiii basarabeni in cadrul marii familii europene alaturi de copiii nostri", a punctat subprefectul Ovidiu Frent.

Ne-au reamintit de patriotism
In timp ce copiii nostri, cu tot cu parinti si profesori, nu mai stiu cum e cu "subiectiva" si "predicativa", cei din Basarabia ne arata ca principala preocupare este cititul… Sorb cuvintele si le recita la fel, ca sa nu mai spunem ca vorbesc mult mai bine limba romana decat multi "cititi" si "literati" de pe la noi. Mai mult, simt mai romaneste decat noi. Cand vorbesc de Romania vorbesc cu "dor", iar nu cu rusine. Patriotismul nu e ceva rasuflat si "batranesc", ci e din suflet.
"Regula jocului" a lui Eugen Cioclea, "Unde ne sunt visatorii?" de Alexandru Vlahuta, dar si poeziile lui Grigore Vieru au dat masura talentului acestor copii.
"A fost o lectie de patriotism, de cum trebuie sa fii nationalist in sensul bun al cuvantului. Mi-as dori ca si fiul meu cel mare sa aiba astfel de trairi romanesti. (…) Prin venele noastre curge acelasi sange, vorbim aceeasi limba. Nu putem fi separati, pentru ca suntem un intreg. Oricat ar incerca politicienii, economistii , analistii sa ne desparta, noi vom ramane uniti", remarca spre finalul intalnirii vicepresedintele CJ, Stelian Dolha. Concluzia i-a apartinut lui Alexandru Pugna, care a explicat ca "daca au existat granite fizice, vremelnice, nu au existat granite spirituale".

Actiunea se inscrie in cadrul celei de-a XVI-a editii a Taberei de cultura si civilizatie romaneasca "Acasa la noi", organizata de Asociatiunea pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman "ASTRA" - Despartamantul "Mihail Kogalniceanu" Iasi, in colaborare cu Despartamantul Nasaud al ASTREI.
Tabara de cultura si civilizatie romaneasca "Acasa la noi" reprezinta pentru Asociatiunea ASTRA, pentru sustinatorii programului si mai ales pentru participanti, un prilej de mare emotie romaneasca. Cu aceasta ocazie, copiii si tinerii romani din teritoriile aflate in prezent in afara granitelor Romaniei, cat si cei care se gasesc in diferitele comunitati romanesti, se bucura de activitatile initiate si organizate de despartamintele ASTREI din Romania si de organizatorii din localitatile-gazda.
Actiunea din acest an se desfasoara sub forma unui proiect, avand ca obiectiv principal o mai eficienta relationare intre etnicii romani din Ucraina (regiunile Cernauti si Odesa), Republica Moldova si Romania.

 

 

Foto - Marius Chiuzan.

.

0 comentarii2660 vizualizări28 iunie 2012
rss 2.0
rss 2.0