Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Teorii Luni 23 Septembrie 2019 - 7994 vizitatori azi
DACA SPUN CERCETATORII!!!!!!! Ne paste o catastrofa incredibila !!!!!

Proportiile calamitatii care s-a abatut asupra Asiei, vor pali in comparatie cu evenimentul apocaliptic care se apropie, avertizeaza oamenii de stiinta englezi si americani. Ei sustin ca Pamantul se va confrunta in curand cu un fenomen tsunami mai distrugator decat orice catastrofa naturala din timpurile moderne.  

Cercetatorii spun ca un val tsunami enorm provocat de viitoarea eruptie a vulcanului din La Palma, insulele Canare, va acoperi coasta de est a Statelor Unite si vestul Europei, inecand milioane de locuitori. 

 

La aceasta ora, ochii geologilor din intreaga lume sunt atintiti asupra insulelor Canare, din largul coastelor marocane. Aici se afla ceea ce savantii considera a fi pericolul numarul unu pentru omenire: vulcanul Cumbre Vieja, de pe La Palma, una din cele sapte insule vulcanice care compun Canare.

Oamenii de stiinta cred ca in urmatoarele doua decenii, aceasta zona va fi scena unei catastrofe mondiale. Dezastrul va fi declansat de naruirea insulei La Palma, in urma eruptiei vulcanului Cumbre Vieja. 

 

Muntele crapat

La Palma a intrat in atentia geologilor la mijlocul secolului trecut. In anul 1949, eruptia lui Cumbre Viejo a provocat o crapatura imensa in partea vestica a versantului vulcanului. Peretele de roca a alunecat patru metri spre mare, inainte de a se opri brusc. De-abia in anii '90, cercetatorii au realizat cat de aproape a fost prapadul. Astazi, savantii considera ca pe insula exista toate conditiile ideale pentru naruirea ei.

Datele adunate arata ca urmatoarea eruptie va provoca prabusirea in ocean a unei mase de roca de 500 de kilometri cubi, cantarind 500 de miliarde de tone. Consecinta? Un tsunami de proportii gigantice. Potrivit lui Bill McGuire, directorul Centrului de Cercetari Benfield Grieg Hazard de la Universitatea din Londra, valul va avea cateva sute de metri inaltime si o viteza de 800 de kilometri pe ora:  

 

"Va fi afectat intregul Ocean Atlantic. Dupa ce va devasta insulele din imprejurimi, mega-tsunami va atinge intr-o ora coasta de vest a Africii. In opt-noua ore, valuri cuprinse intre 20 si 50 de metri vor traversa aproape 7000 de kilometri si se vor napusti asupra Insulelor Caraibe si coastelor estice ale Statelor Unite si Canadei. Primul mare oras lovit va fi Boston, urmat de New York si de restul oraselor de pe tarm, pana la Miami."

 

Haos si teroare

Cercetatorul britanic spune ca socul va fi amplificat de particularitatile fenomenului tsunami:

"Cand soseste, un astfel de val tine timp de 10-15 minute. Este ca un val urias de apa, care tot vine si nu se mai termina. Nimic nu-i poate sta in cale. Chiar daca populatia va fi avertizata din timp, panica si aglomeratia de pe autostrazi vor impiedica milioane de locuitori din marile orase sa se puna la adapost.

Cu cateva minute inainte de producerea cataclismului lichid, oamenii vor vedea cum apa din apropierea tarmului se va retrage, absorbita de valul care se apropie. Localnicii vor putea zari fundul marii pe o distanta de sute de metri. Apoi, uriasul val de apa va izbi regiunile de coasta. Distrugerile vor fi inimaginabile.

 

Tsunami va matura totul in cale, pe o adancime de 20 de kilometri. Zgarie-norii se vor prabusi, podurile vor fi rupte in bucati, padurile si micile localitati vor fi zdrobite de valuri. Dupa ce intregul val va spala tarmul, tsunami se va retrage, tragand dupa el oameni si ruine, ca un aspirator. Cei care vor avea norocul sa supravietuiasca impactului, se vor trezi in largul oceanului.

 

Milioane de oameni vor muri, nemaivorbind despre efectul pe care-l va avea asupra lumii disparitia inimii urbane a Americii."

 

Monstrul lichid

Sumbrul scenariu a fost confirmat de simularile efectuate de cercetatorii americani de la Universitatea din California si de savantii Institutului Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich.

Conform doctorului Stephen Ward, naruirea versantului vestic al muntelui va avea drept rezultat formarea unei coloane de apa de aproape 900 de metri inaltime. Energia eliberata de colapsul insulei, va fi egala cu electricitatea consumata de Statele Unite intr-o jumatate de an.

 

In 10 minute, giganticul val va parcurge o distanta de aproape 300 de kilometri. Coasta marocana va fi lovita de un zid de apa de 100 de metri. In momentul in care se va napusti asupra Insulelor Caraibe si Floridei, valul va avea 50 de metri de la baza la creasta. Coasta Braziliei va infrunta un val de 40 de metri, care va patrunde 10 kilometri in interiorul uscatului.

 

La randul lor, oamenii de stiinta elvetieni au ajuns la concluzia ca prabusirea vulcanului Cumbre Vieja, va da nastere unui val de 650 de metri inaltime. Acesta se va extinde dupa modelul circular al undelor generate de aruncarea pietrelor in apa unui lac. Nu numai Africa si America vor avea de suferit.

 

Conform cercetatorilor elvetieni, la 4 ore dupa colapsul insulei La Palma, valuri de pana la 10 metri vor lovi coastele Marii Britanii, Spaniei, Portugaliei si Frantei. Partea de sud a Angliei va fi inundata, iar zonele joase din Olanda vor fi potopite. Zeci de mii de europeni isi vor pierde viata in zona porturilor si estuarelor.

 

Avertismentul Krakatau

Ca orice scenariu apocaliptic, producerea valului urias are precedente in istoria omenirii. Ultimul mega-tsunami a avut loc in urma cu 4000 de ani. Un fenomen asemanator celui care se va inregistra pe La Pampa s-a produs in 1883, cand vulcanul din insula Krakatau, situat intre Sumatra si Java, in arcul indonezian, a erupt cu o violenta nemaintalnita in istoria moderna.

 

Amploarea distrugerilor a fost limitata de dimensiunile reduse ale insulei. Chiar si asa, efectele prabusirii vulcanului au fost impresionante. Exploziile au fost auzite pe insula Rodriguez din Oceanul Indian, aflata la o distanta de 4653 de kilometri. Cand eruptia a luat sfarsit, doar o treime din insula Krakatau, de 5x9 km, a ramas deasupra nivelului marii.

Naruirea vulcanului a produs un val inalt de 40 de metri, care a distrus 165 de sate de coasta, omorand 36,417 persoane si dizlocand blocuri de coral de pana la 600 de tone. Valul de apa a atins portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflata la o distanta de peste 6000 de kilometri, in 12 ore. Praful vulcanic trimis in atmosfera a filtrat radiatiile solare, scazand temperatura globului cu 1,2 grade Celsius in anul care a urmat eruptiei.

 

Nepasare criminala

Savantii din intreaga lume considera ca acum, dupa ce dezastrul din Asia a demonstrat puterea devastatoare a fenomenelor tsunami, omenirea trebuie sa ia in serios pericolul reprezentat de vulcanul din La Pampa.

 

Profesorul Bill McGuire este nemultumit de lipsa de preocupare a autoritatilor fata de bomba cu efect intarziat Cumbre Vieja: "Pana acum, s-a facut putin pentru monitorizarea activitatii geologice din La Palma. Exista doar cateva seismometre pe partea vestica a muntelui, dar aparatele nu ofera suficiente informatii, pentru a putea prevedea momentul urmatoarei eruptii. Este nevoie de un efort international pentru a instala senzori mai sofisticati pe insula.

Un asemenea sistem costa doar cateva sute de mii de dolari. Guvernul Statelor Unite ar trebui sa fie constient de pericolul reprezentat de La Palma, la fel si locuitorii insulelor caraibiene, care vor recepta din plin socul valului tsunami. Nimeni nu ia insa lucrurile in serios. Guvernele se schimba la fiecare patru sau cinci ani si nu sunt interesate de astfel de lucruri."

 

Dileme inutile

Chiar si in ipoteza instalarii unui sistem de avertizare performant, omul de stiinta britanic ramane sceptic in privinta efectelor acestuia: "La un moment dat, presedintele SUA va trebui sa ia o decizie. Ce va face cand La Palma va erupe? Va evacua toate orasele mari de pe coasta de est?

Golirea oraselor ar avea un impact financiar imens, ar putea provoca mari nemultumiri in cazul in care totul se va dovedi o alarma falsa. In plus, daca nu va avea dreptate, presedintele risca sa nu mai fie bagat in seama data viitoare. O greseala de asemenea proportii il poate costa slujba.

 

Este putin probabil ca oamenii politici sa evacueze zone intregi din SUA si Europa, urmand sfatul unui mic grup de oameni de stiinta".

 

Aceste scenarii se vor dovedi insa inutile in cazul materializarii variantei luate in calcul de unele studii - aceea ca flancul de vest al vulcanului s-ar putea prabusi brusc, sub influenta gravitatiei, fara sa mai fie nevoie de socul unei eruptii.

Valul Tsunami va afecta aproximativ 100 de milioane de oameni de pe teritoriul Africii, Americii  si Europei

 

 

 

 

2 commentarii3164 vizualizări12 aprilie 2011
rss 2.0
rss 2.0